Πως θα του μάθετε να μιλάει

Πως θα του μάθετε να μιλάει

Πέντε τρόποι για να το βοηθήσετε να πει τις πρώτες του λεξούλες

Πολύ πριν το μωρό σας εκφράσει τις σκέψεις του με λέξεις, μπορεί να αλληλεπιδράσει μαζί σας μη λεκτικά. Όλο αυτό το διάστημα μοιάζει με σφουγγάρι, σας ακούει να μιλάτε και χτίζει σιγά σιγά τις λεκτικές του ικανότητες. Για να διευκολύνετε την ανάπτυξη των γλωσσικών του δεξιοτήτων, δοκιμάστε 5 απλά μαθήματα που έχουν να κάνουν με τη γλώσσα και την αλληλεπίδραση.

Αρχίστε να μιλάτε ρυθμικά. Καθώς τα μωράκια εστιάζουν την προσοχή τους περισσότερο στο ρυθμική ομιλία, δοκιμάστε να του μιλάτε τραγουδιστά και να του τραγουδάτε διάφορα στιχάκια. Ακούγοντας τον ρυθμό των φθόγγων το μωρό σας θα καταφέρει πιο εύκολα να συντονιστεί και να προσπαθήσει να μιμηθεί.

Τραβήξτε τις συλλαβές. Μπορεί να το κάνετε ήδη ασυναίσθητα, αλλά το να τραβάτε τις συλλαβές και κυρίως τον ήχο των φωνηέντων είναι επίσης βοηθητικό για τη γλωσσική ανάπτυξη του μωρού σας. Πείτε, λοιπόν, «μααα-μααα» αντί για «μαμά».

Περιγράψτε τον κόσμο γύρω του.Παρατηρήστε που εστιάζει το βλέμμα του κάθε φορά και εκφράστε αυτό που πιθανό θα έλεγε και εκείνο αν μπορούσε να μιλήσει. Περιγράψτε με λίγα λόγια αυτό που του τραβάει την προσοχή, π.χ. «τι όμορφη γάτα», «πόσο μεγάλο αυτοκίνητο», δείχνοντας του έτσι ότι ενδιαφέρεστε για αυτό που μπορεί να σκέφτεται και που θα ήθελε να εκφράσει.

Κατευθύνοντας το βλέμμα του.Από τους 8 μήνες και μετά το μωρό σας θα μπορεί να ακολουθήσει το βλέμμα σας όταν του δείχνετε ένα αντικείμενο. Αρχικά κοιτάξτε το στα μάτια για να το βοηθήσετε να εστιάσει την προσοχή του και δείχνοντάς του το αντικείμενο, περιγράψτε το.

Αλληλεπιδράστε. Κάθε φορά που του λέτε κάτι, περιμένετε να σας «απαντήσει» με τον δικό του τρόπο, με ένα χαμόγελο, μια γκριμάτσα, έναν ήχο ή με ένα απλό βλέμμα. Αυτό δείχνει πως σας παρακολουθεί. Δοκιμάστε να χρησιμοποιείτε απλές και μικρές προτάσεις για να διευκολύνετε τη συζήτηση (μη λεκτική από την πλευρά του) δείχνοντάς του πως η επικοινωνία χρειάζεται δύο πλευρές.