Ισχυρός συναισθηματικός δεσμός με το δευτερότοκο

Ισχυρός δεσμός με το δευτερότοκο

Πόσο διαφορετική μπορεί να είναι η σχέση με το δεύτερο παιδί σας και πόσο διαφορετικά συναισθήματα σας προκαλεί το δέσιμο μαζί του σε σχέση με το πρωτότοκο;

Κάθε δεσμός είναι μοναδικός και, εφόσον κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, η σχέση που θα χτίσετε με το δευτερότοκο θα είναι τελείως διαφορετική από αυτήν που αναπτύξατε με το πρώτο παιδί σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι κατώτερη ή λιγότερο δυνατή, απλώς ότι θα δημιουργηθεί και θα ισχυροποιηθεί μέσα από διαφορετικές διαδικασίες, σκοντάφτοντας σε λίγα παραπάνω εμπόδια (π.χ. ζήλεια, ακόμα πιο περιορισμένος χρόνος κτλ.).

 Ορίστε μερικά tipsγια να έρθετε πιο κοντά

Γράψτε του γράμματα. Ο παραλήπτης φυσικά δεν θα μπορεί να τα διαβάσει ακόμα αλλά είναι ένας μοναδικός τρόπος για να εκφράσετε τα συναισθήματά σας και να αποτυπώσετε το θαυμαστό γεγονός της γέννησής του, που μπορεί να μην σας προκαλεί την ίδια ακριβώς πρωτόγνωρη έκπληξη που είχατε βιώσει με το πρωτότοκο, αλλά τα ίδια συναισθήματα αγάπης και ευτυχίας.

«Φορέστε το». Αν ακολουθήσατε αυτή την πρακτική με το πρωτότοκο, ευκαιρία να την επαναλάβετε. Αν πάλι δεν το είχατε σκεφτεί ή αποφασίσει, μπορείτε να το δοκιμάσετε τώρα που τα δυο σας χέρια θα έχουν να φροντίσουν ακόμα περισσότερα πράγματα. Θα διαπιστώσετε πως ο δεσμός θα ισχυροποιηθεί, επειδή αφενός θα κατανοείτε πιο γρήγορα και πιο εύκολα τις ανάγκες του, και αφετέρου η άμεση επαφή θα ανοίξει νέους δρόμους στη συναισθηματική σας επικοινωνία.

Περάστε χρόνο οι δυο σας. Πολλοί γονείς πέφτουν στο εξής σφάλμα: επειδή το πρωτότοκο ζηλεύει ή επειδή φοβούνται μήπως ζηλέψει, προσπαθούν να μην δείχνουν τόσο ενθουσιασμό για το νέο μωρό, να το αφήνουν στην φροντίδα κάποιου άλλου για να κανακέψουν το μεγάλο κοκ. Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσφέρετε αγάπη και τρυφερότητα και όχι απλώς να καλύπτετε της βασικές ανάγκες. Προσπαθήστε, λοιπόν, να βρίσκεται ρόλους ώστε το μεγαλύτερο παιδί να βοηθά αλλά και ανθρώπους που θα μπορούν να το απασχολήσουν ευχάριστα ώστε να περνάτε αρκετό χρόνο οι δυο σας με το νεογέννητο (χωρίς φυσικά να παραμελείτε το πρωτότοκο).

Βρείτε τα δικά σας αγαπημένα. Αν με το πρωτότοκο είχατε αγαπημένα παιχνίδια, τραγουδάκια ή συνθηματικές φρασούλες, κάντε το ίδιο και με το δεύτερο παιδί σας. Το να δημιουργείτε αγαπημένα τελετουργικά ή να έχετε αγαπημένα αντικείμενα που θα μοιράζεστε οι δυο σας θα σας βοηθήσει να χτίσετε γερές βάσεις για έναν ισχυρό δεσμό.

Ενθαρρύνετε τον αδερφικό δεσμό. Τα παιδιά σας είναι πολύ τυχερά που έχουν το ένα το άλλο και η σχέση που θα χτίσουν μεταξύ τους είναι μοναδική. Δουλειά σας είναι να την ενθαρρύνετε και να βοηθάτε στο χτίσιμο του αδερφικού δεσμού με κάθε ευκαιρία.