Γιατί η δέρμα με δέρμα επαφή είναι ευεργετική;

Γιατί η δέρμα με δέρμα επαφή είναι ευεργετική;

Έξι λόγοι που θα σας κάνουν να μην αφήνετε το μωρό σας από την αγκαλιά σας

Η αγκαλιά με το μωράκι σας -και μάλιστα δέρμα με δέρμα- είναι ευεργετική όχι μόνο για εκείνο αλλά και για εσάς και φυσικά για το μεταξύ σας δέσιμο. Μαζί με τον θηλασμό είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να του προσφέρετε τους πρώτους μήνες  της ζωής του. Κι αν ακόμα δεν έχετε πεισθεί, σας παρουσιάζουμε έξι λόγους που η επαφή δέρμα με δέρμα είναι ο καλύτερος και αμεσότερος τρόπος για να ισχυροποιήσετε τον δεσμό σας με το νεογέννητο.

Συντονίζεστε με τις ανάγκες του. Η επαφή και το δέσιμο που θα χτιστεί σιγά σιγά θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις ανάγκες του, άρα και να τις ικανοποιήσετε, θέτοντας έτσι τις βάσεις για μια σχέση μέσα στην οποία το μωρό σας θα νιώθει σιγουριά, ασφάλεια, αγάπη.

Ενθαρρύνετε την ανάπτυξη του εγκεφάλου του. Η επαφή δέρμα με δέρμα είναι ευεργετική και για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού σας. Ο τρόπος με τον οποίο το μωρό συνδέεται μαζί σας επηρεάζει και τον τρόπο που οργανώνεται ο εγκέφαλός του, δίνοντας ώθηση στη συναισθηματική του ανάπτυξη.

Του προσφέρετε ηρεμία. Η αγκαλιά σας αφενός βοηθάει στη μείωση της στρεσογόνου ορμόνης κορτιζόλης και αφετέρου αυξάνει την έκκριση της ορμόνης της αγάπης, της οξυτοκίνης. Δεν είναι λοιπόν παράξενο το ότι η δερματική επαφή ηρεμεί το μωρό και μάλιστα βοηθάει στη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού και της θερμοκρασίας του σώματός του.

Διατηρεί τα επίπεδα ενέργειας του σταθερά.Έχει παρατηρηθεί πως τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα των νεογέννητων που αμέσως μετά τον τοκετό έμειναν στην αγκαλιά της μαμάς τους ήταν σε πιο υγιή επίπεδα σε σχέση με τα νεογέννητα που μεταφέρθηκαν σε άλλο χώρο.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό του σύστημα. Ενώ μέχρι πρότινος το μωρό σας βρισκόταν στο ελεγχόμενο περιβάλλον της μήτρας, η επαφή με το δέρμα σας είναι ένας τρόπος για να έρθει σε επαφή και με διάφορα είδη βακτηρίων και να χτίσει το ανοσοποιητικό του σύστημα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μπορείτε να πιάνετε το μωρό ενώ είστε βρώμικοι ή άρρωστοι.

Ενισχύει τον δεσμό του πατέρα με το μωρό. Είναι ένας υπέροχος τρόπος για να ισχυροποιηθεί ο δεσμός με τον πατέρα. Καθώς για τον πατέρα είναι πολλές φορές δύσκολο να αποκτήσει στενή επαφή με το νεογέννητο, η επαφή δέρμα με δέρμα είναι ευεργετική για τη μεταξύ τους σχέση.