Προετοιμάστε το από νωρίς για το γιογιό!

Προετοιμάστε το από νωρίς για το γιογιό!

3 κινήσεις προετοιμασίας για το γιογιό που μπορείτε να εφαρμόσετε ήδη από την βρεφική ηλικία.

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για το πότε ένα παιδί είναι έτοιμο να μάθει να χρησιμοποιεί το γιογιό. Υπάρχουν κάποια σημάδια που το φανερώνουν! Αυτά μπορεί να εμφανιστούν σε κάθε ηλικία και το αν το παιδί θα τα αναπτύξει στα 2, στα 3 ή στα 4 δεν αποκαλύπτει τίποτα για την φυσιολογική του ανάπτυξη.

Και παρότι για κάποιους γονείς η εκπαίδευση στο γιογιό αποδείχθηκε εύκολη υπόθεση, για κάποιους άλλους έμοιαζε πιο πολύ με Γολγοθά γεμάτο ατυχήματα, πισωγυρίσματα και κλάματα. Είναι λογικό, επομένως, να σας συστήσουμε κάποιες κινήσεις προετοιμασίας του παιδιού σας για το γιογιό, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν από τους πρώτους κιόλας μήνες ζωής του.

1) Πείτε τα πράγματα με το όνομά τους

Όλοι οι γονείς καταλαβαίνουμε από μια στιγμή κι έπειτα πότε το μωρό μας κάνει κακά. Σταματάει ό,τι κάνει, το πρόσωπό του παίρνει κάποια συγκεκριμένη έκφραση, το σώμα του λαμβάνει θέση, τα χέρια του σφίγγονται κοκ. Φροντίστε, λοιπόν, να συνδέσετε την συγκεκριμένη ενέργεια με μια λέξη ή φράση (π.χ. «κάνεις κακάκια, μωράκι μου κάνεις κακάκια»), ώστε να αντιληφθεί από νωρίς τι είναι αυτό που αισθάνεται και κάνει. Αυτό θα βοηθήσει:

  • Να αντιληφθεί την πράξη και να μην μάθει να την αγνοεί.
  • Να κατανοήσει τι εννοείται όταν αργότερα του λέτε πως τα «κακάκια πάνε στο γιογιό».
  • Να μην αναπτύξει «ντροπή» για την συγκεκριμένη ενέργεια. Πολλοί γονείς παίρνουν τα παιδιά μακριά από τους άλλους όταν ενεργούνται, ενώ άθελά τους κάνουν γκριμάτσες και ήχους αηδίας μεταδίδοντας στην αίσθηση πως αυτό που κάνουν είναι ντροπιαστικό και επιλήψιμο. Κάτι τέτοιο, όμως, αργότερα μπορεί να καταστήσει δύσκολο στο παιδί να κάνει την ανάγκη του με εσάς εκεί να το ενθαρρύνετε.

2) Αγοράστε ένα γιογιό πολύ πριν έρθει η ώρα για την εκπαίδευση

Η συνηθέστερη πρακτική είναι να αγοράζουν οι γονείς το γιογιό όταν φτάσει η ώρα της εκπαίδευσης. Κάτι τέτοιο λειτουργεί, μιας και είναι ένα καινούργιο αντικείμενο για το παιδί αποκλειστικά δικής του χρήσης, το οποίο και θα το ενθαρρύνει να το χρησιμοποιήσει. Ωστόσο, σκεφτείτε να αγοράσετε ένα γιογιό και να το έχετε στο μπάνιο ή την αλλαξιέρα πολύ πριν να έρθει η ώρα για την εκπαίδευση. Αυτό θα βοηθήσει να εξοικειωθεί με το αντικείμενο και να μην νιώθει αργότερα φόβο για αυτό. Αφήστε το να το πιάσει, να το ερευνήσει, να κάτσει πάνω του κοκ. Κι αν θέλετε να το ανανεώσετε και να το κάνετε λίγο πιο προσωπικό μπορείτε λίγο πριν ξεκινήσετε την εκμάθηση να το αφήσετε να κολλήσει πάνω του αυτοκόλλητα.

3) Βάλτε το στο γιογιό, ακόμα κι αν φοράει πάνα

Ήδη από την βρεφική ηλικία μπορείτε να βάζετε το μωρό στο γιογιό κάθε φορά που καταλαβαίνετε ότι κάνει τσίσα ή κακά λέγοντας παράλληλα την λέξη ή την φράση που έχετε επιλέξει (τσισάκια, κακάκια). Αυτό θα βοηθήσει:

  • Να εξοικειωθεί το μωρό με το μέρος που πρέπει να ενεργείται αντί να το αφήσετε να πιστεύει ότι η πάνα είναι το κατάλληλο μέρος.
  • Να συνηθίσει να ενεργείται σε καθιστή θέση
  • Να νιώσει την αίσθηση του να ενεργείται χωρίς πάνα (εάν προλάβετε να του την βγάλετε).

Extra Tip: Το τελευταίο δεν χρειάζεται να σας γίνει εμμονή, μιας και δεν είναι πάντοτε δυνατό να αντιληφθείτε πως το μωρό σας κάνει τσίσα ή κακά. Άλλωστε, μπορεί να μην είστε καν στο ίδιο δωμάτιο. Ακολουθάτε απλώς την συγκεκριμένη πρακτική όσο περισσότερο μπορείτε.