Δραστηριότητες για Μωρά 2 Μηνών

Δραστηριότητες για Μωρά 2 Μηνών

Με ποιους τρόπους μπορείτε να ενισχύσετε την γνωστική, συναισθηματική και σωματική ανάπτυξη του μωρού σας.

Ζείτε μαζί με το μωρό σας 2 ολόκληρους μήνες και, ως εκ τούτου, έχετε μάθει πώς να καλύπτετε τις πρωταρχικές του ανάγκες. Καιρός, λοιπόν, να πάτε ένα βήμα παραπέρα εισάγοντας στην καθημερινότητά του δραστηριότητες που θα έχουν μακροχρόνια επίδραση επάνω του.

Κι αν αναρωτιέστε πως γίνεται να «παίξετε» με ένα μωρό ώστε να ενισχύσετε την ανάπτυξή του σε όλους τους τομείς, είμαστε εμείς εδώ για να σας βοηθήσουμε.

Δραστηριότητες που Προάγουν την Συναισθηματική του Ανάπτυξη

  1. Κοιτάξτε το μωρό στα μάτια και χαμογελάστε. Κάθε φορά που το μωρό σας θα βλέπει το χαμογελαστό σας πρόσωπο, ενθαρρύνεται για να χαμογελάσει κι εκείνο. Σύντομα θα πιάσει το… νόημα και θα σας το ανταποδώσει.
  2. Κάθε φορά που σηκώνετε το μωρό σας, αγκαλιάστε το και πείτε δυνατά «σ’ αγαπάω». Μπορεί να νομίζετε πως είναι πολύ μικρό για να καταλάβει, αλλά θα το βοηθήσετε να κατανοήσει σημαντικές πτυχές της συναισθηματικής ανάπτυξης καθώς και την σημασία του αγγίγματος.
  3. Κάθε φορά που το μικρό σας παρατηρεί κάτι με ενδιαφέρον, για παράδειγμα ένα παιχνίδι, χαρίστε του ένα μεγάλο χαμόγελο όχι μόνο με τα χείλη αλλά και με τα μάτια. Αυτό θα του μάθει να εκφράζει συναισθήματα μέσα από τις εκφράσεις του προσώπου.
  4. Όσο περισσότερο εκφράζετε τα συναισθήματά σας στο μωρό σας με αγκαλιές, φιλιά και λόγια τόσο θα κατανοεί την σημασία του να μοιράζεται κανείς συναισθήματα. Μπορεί να είναι ακόμα πολύ μικρό για να εκφράσει συναισθήματα, αλλά είναι στην σωστή ηλικία για να αρχίσει να μαθαίνει τις συναισθηματικές του δυνατότητες και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να εκφραστεί.

Δραστηριότητες που Προάγουν την Γνωστική του Ανάπτυξη

  1. Εισάγεται το μωρό σας στον κόσμο των βιβλίων βλέποντας μαζί πολύχρωμες εικόνες και εξηγώντας του τι απεικονίζει η κάθε μία.
  2. Μπορείτε επίσης να του διαβάσετε. Εκτός από μια πρώτη επαφή με την γλώσσα και τις λέξεις, η ανάγνωση θα το βοηθήσει να συγκεντρώνεται καλύτερα.
  3. Σταθείτε στο παράθυρο του σπιτιού και δείξτε στο μωρό σας τον ουρανό, τα δέντρα, τα αυτοκίνητα, τα πουλιά περιγράφοντας τι είναι το καθένα και τι κάνει.
  4. Κάθε φορά που βγαίνετε βόλτα, αδράξτε την ευκαιρία να του δείξετε διαφορετικά αντικείμενα και να του πείτε πως λέγονται.
  5. Μπορείτε, επίσης, να του δώσετε έναν βρεφικό καθρέφτη για να παρατηρήσει το είδωλό του. Δείτε με ποιους τρόπους βοηθάει ο καθρέφτης στην ανάπτυξη του μωρού σας εδώ.
  6. Προσφέρετε στο μωρό σας πολύχρωμα παιχνίδια που παράγουν ήχους. Θα του κρατήσουν το ενδιαφέρον και θα βοηθήσουν την αισθητηριακή του ανάπτυξη.

Δραστηριότητες που Προάγουν την Σωματική του Ανάπτυξη

  1. Κάπου στους 2 μήνες ο παιδίατρος θα σας δώσει το πράσινο φως για να ξεκινήσετε να τοποθετείτε το μωρό σας μπρούμυτα. Ισορροπώντας στην κοιλίτσα του θα δυναμώσει τους μυς του λαιμού και της πλάτης, ώστε να καταφέρει αργότερα να ρολάρει, να μπουσουλήσει και να περπατήσει. Δώστε, ωστόσο, προσοχή να μην το αφήνετε στην θέση αυτή για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Προτιμήστε να το τοποθετείτε μπρούμυτα για λίγα λεπτά πολλές φορές μέσα στην ημέρα.
  2. Κάντε του ένα ωραίο μασάζ σε όλο το σώμα επιμένοντας στην πλάτη, τους ώμους, τα χέρια και τα πόδια ώστε ενδυναμώσετε αυτές τις περιοχές.
  3. Τοποθετήστε ένα εντυπωσιακό παιχνίδι κοντά στο μωρό αλλά σε μέρος που να μην μπορεί να το πιάσει. Αυτό θα το βοηθήσει να τεντωθεί προς το μέρος του. Αυτό αποτελεί μια καλή άσκηση για το μωρό σας που το βοηθά να τονώσει τους μύς του και να ανακαλύψει τρόπους να κινηθεί.