Παιχνίδια εξερεύνησης!

Μωρό που παίζει

Ένας μίνι οδηγός για τα παιχνίδια που θα προτιμά το μωρό σας από τους 6 μέχρι τους 12 μήνες

Χεράκια και δαχτυλάκια, γόνατα και ποδαράκια, γεύση και μυρωδιά, φαντασία και περιέργεια επιστρατεύονται στις πρώτες διαδρομές του μωρού σας για την εξερεύνηση του κόσμου που το περιβάλλει. Όσο αναπτύσσεται, λοιπόν, τόσο το ενδιαφέρον του θα στρέφεται προς άλλες δραστηριότητες και καινούργια παιχνίδια. Δείτε τι προτιμά από τους 6 έως τους 12 μήνες της ζωής του.


6 – 9 μηνών

Από αυτή την ηλικία και μετά, καθώς οι μύες του μικρού σας αναπτύσσονται και δυναμώνουν, το παιχνίδι γίνεται πιο δραστήριο. Θα έχετε παρατηρήσει ότι τρελαίνεται να το πετάτε προσεκτικά στον αέρα ή να το στριφογυρίζετε. Την ίδια περίοδο τα χεράκια του είναι ο βασικός οδηγός του στην ανακάλυψη του κόσμου.

Στο κάθισμά του. Στους επτά μήνες περίπου το μωρό σας θα μπορεί να κάθεται κανονικά κι έτσι θα έχει τη δυνατότητα να εξερευνήσει διάφορα πράγματα που το περιβάλλουν με μεγαλύτερη προσοχή και άνεση χρησιμοποιώντας τα χέρια και το στόμα του.

Παιχνίδια στο μπάνιο. Η ώρα του μπάνιου θα είναι ώρα για παιχνίδι αφού τα πλαστικά παπάκια και τα βαρκάκια θα γίνουν τα αγαπημένα του παιχνίδια όταν ανακαλύψει ότι επιπλέουν στο νερό και ότι εκείνο με μια κίνηση μπορεί να τα βουλιάξει. Το ενδιαφέρον του θα μονοπωλήσουν επίσης τα παιχνίδια με ρόδες, καθώς θα μπορεί να τα μετακινεί.

Πρώτη γνωριμία με τα βιβλία. Μπορείτε να κάνετε την πρώτη γνωριμία με τα παραμύθια από τους πρώτους μήνες αν και πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα μωράκια επωφελούνται από την «ανάγνωση» από τους 7 ή τους 9 μήνες και μετά. Από αυτό το στάδιο το μωρό σας θα μπορεί να κάθεται στην αγκαλιά σας, να εστιάζει το βλέμμα της στις εικόνες του βιβλίου και να το κρατάει με τα χεράκια του.


9 - 12 μηνών

Μωρό που παίζει με πολύχρωμα παιχνίδιαΌσο το μωρό σας μεγαλώνει τόσο περισσότερες δυνατότητες ανοίγονται μπροστά του. Όταν ξεκινήσει να μπουσουλάει, περίπου στους 9 μήνες, θα θελήσει να εξερευνήσει οτιδήποτε βρίσκεται στο ύψος του. Δώστε του μπάλες ή άλλα παιχνίδια που κυλάνε, έτσι ώστε να ακολουθεί μπουσουλώντας την πορεία τους και δημιουργήστε ένα χώρο στο ύψος του για να μπορεί να παίζει.

Χεράκια εν δράσει! Καθώς μεγαλώνει βελτιώνεται και η ικανότητά του να συντονίζει την αφή με την όραση. Θα αρχίσει να ενδιαφέρεται για πιο συνδυαστικά παιχνίδια, όπως να περνάει μπαλάκια από τρύπες ή δακτυλίους γύρω από ένα στύλο. Στους 9 μήνες περίπου ανακαλύπτει ότι μπορεί να γραπώσει πράγματα με το χεράκι του. Θα ευχαριστιέται να διαχωρίζει τα παιχνίδια και να έχει ένα κουτί με αντικείμενα για να το γεμίζει και να το αδειάζει.

Σκορπίσματα! Μέχρι τώρα το μωρό σας πιθανόν να έριχνε κάτω πράγματα χωρίς να το θέλει, καθώς δεν είχε αναπτύξει τελείως τον απόλυτο έλεγχο των δαχτύλων του ώστε να αφήνει να πέφτει κάτω ένα αντικείμενο με τη θέλησή του. Τον δέκατο ή ενδέκατο μήνα, καθώς αναπτύσσει αυτή την ικανότητα θα αρχίσει να κάνει πολλές πρόβες: το αγαπημένο του παιχνίδι θα είναι να σκορπίζει δεξιά αριστερά και να πετάει κάτω ότι πιάνει στα χεράκια του.

Ανακαλύπτοντας τα βιβλία. Το μωρό σας θα αρχίσει να αναπτύσσει την ικανότητα να κάνει σκέψεις μεγαλύτερης διάρκειας, χτίζοντας έτσι σιγά σιγά την ικανότητα να έχει μνήμη. Αυτό σημαίνει ότι θα καταλαβαίνει περισσότερες λέξεις και θα αρχίζει να ενθουσιάζεται με το διάβασμα παραμυθιών. Επιλέξτε βιβλία με πολύχρωμες εικόνες και βιβλία με τρισδιάστατες εικόνες για να μπορεί να τις πιάσει με τα χεράκια του.

Εσείς είστε το καλύτερο παιχνίδι για το μωρό σας! Τραγουδάκια και παλαμάκια θα είναι τα πρώτα «παιχνίδια» που θα παίξετε μαζί. Αφήστε το μωρό σας να σας δίνει αντικείμενα και εσείς να του τα δίνετε πίσω. Μπορείτε να απευθύνεστε στο μωρό σας με το όνομά του και να του μιλάτε για όλα όσα κάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας προκειμένου να αναπτύξετε τις γλωσσικές του ικανότητες. Κι αυτό γιατί έρευνες έχουν δείξει πως τα μωρά ήδη από την ηλικία των 6 μηνών δίνουν μεγαλύτερη προσοχή σε λέξεις που ακολουθούν ή συνοδεύουν το όνομά του.


Extra tips

  • Μην πιέσετε το μωρό σας να παίξει αν φαίνεται ότι δεν θέλει ή δεν ενδιαφέρεται για ένα καινούργιο παιχνίδι.
  • Ενθαρρύνετε το μικρό σας όσο παίζει καθώς αυτό θα του δώσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση να εξερευνήσει τον κόσμο γύρω του.
  • Μην βιάζεστε. Αφήστε το να εξερευνήσει ένα καινούργιο παιχνίδι χωρίς να του δείχνετε αμέσως πώς λειτουργεί.
  • Να είστε προσεκτικοί στην επιλογή των παιχνιδιών. Εξασφαλίστε ότι δεν υπάρχουν γωνίες ή μυτερές άκρες ή κομμάτια που μπορεί να αποσπάσει και να καταπιεί. Διαβάστε περισσότερα για την ασφάλεια στο παιχνίδι εδώ.