Η μουσική & το μωρό σας

Μουσικό αυτί

Βάλτε την μουσική στην ζωή του μωρού σας!

Οι θετικές επιδράσεις της μουσικής είναι αναμφισβήτητες. Το νανούρισμα, άλλωστε, είναι το ιδανικό «ηρεμιστικό» για τα μωρά. Ίσως το έχετε παρατηρήσει και εσείς ότι αν το μωρό σας ξυπνήσει στις 2 τη νύχτα, με ένα νανούρισμα ηρεμεί και αποκοιμιέται ξανά. Η μουσική μπορεί να επιδράσει θετικά ακόμα και στον οργανισμό των πρόωρων γεννημένων μωρών.


Σε έρευνες που έγιναν στο Brigham Young University στις ΗΠΑ σχετικά με την επίδραση της μουσικής σε 33 πρόωρα μωράκια διαπιστώθηκε ότι τα μωρά που άκουγαν μουσική είχαν προσθέσει περισσότερο βάρος, είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και δυνατότερο σφυγμό. Η μουσική, παράλληλα, ωφελεί και εσάς, καθώς σας ηρεμεί και σας φέρνει πιο κοντά με το μικρό σας. Φανταστείτε τη χαρά να λικνίζεστε αγκαλιά με το μωρό σας στο άκουσμα της αγαπημένης σας μελωδίας ή την απόλαυση να το βλέπετε να χαλαρώνει ενώ του νανουρίζετε.


Τρόποι για να βάλετε στη ζωή του μικρού σας τη μουσική

  • Μειώστε το χρόνο που έχετε ανοιχτή την τηλεόραση και αφήστε το στερεοφωνικό να παίζει. Ακόμα καλύτερα, αν έχετε κάποιον οργανοπαίχτη στην οικογένεια, πείστε τον να παίζει με το μουσικό του όργανο. Φανταστείτε την ζωή σας σαν ταινία που χρειάζεται μουσική επένδυση και επιλέξτε κάθε φορά την κατάλληλη μελωδία. Αν το μικρό σας έχει από μωρό μουσικά ακούσματα θα καλλιεργήσει ενδιαφέρον για τη μουσική και θα αποκτήσει μουσικό αυτί.
  • Μουσική πριν τον ύπνο. Συνδέστε συγκεκριμένα τραγούδια με το τέλος της ημέρας έτσι ώστε να διευκολύνετε το μικρό σας να κοιμηθεί. Βάλτε μουσική χαμηλόφωνα και σβήστε το φως του δωματίου. Αφήστε τη μουσική να παίζει και λίγο πριν αποκοιμηθεί το μωρό σας κλείστε τη. Ακόμα μπορείτε να νανουρίσετε το μικρό σας (ακόμα και αν θεωρείτε ότι δεν έχετε καλή φωνή αυτό δεν έχει καμία σημασία για το μωρό σας καθώς ευχαριστιέται πολύ τη μελωδία από την οικεία φωνή της μαμάς του) ή να του τραγουδάτε ενώ παίζεται μαζί του.
  • Δώστε τη δυνατότητα στο μικρό σας να …συνθέσει τη δική του μουσική. Το μωρό σας μάλλον θα χαίρεται να χτυπάει τα πλήκτρα στο πιάνο ή σε ένα παιδικό αρμόνιο αλλά κυρίως αυτό το κάνει επειδή το βλέπει σαν παιχνίδι. Στην ουσία τα παιδιά επωφελούνται όταν τα ίδια παίζουν ένα μουσικό όργανο όταν είναι πάνω από τριών χρονών.

Αστείο μωρό ακούει μουσική


Ποια είναι η κατάλληλη μουσική;

Αρχικά αφήστε τις δικές σας προτιμήσεις να σας καθοδηγήσουν, βλέποντας πάντα την αντίδραση του μικρού σας. Αν για παράδειγμα σας αρέσει η κλασική μουσική και το μωρό σας φαίνεται να την ευχαριστιέται το ίδιο, ακολουθήστε αυτό το ρεπερτόριο. Οποιαδήποτε μουσική με ευχάριστη μελωδία είναι καλή για το μωρό σας. Προτιμήστε τραγούδια με αργό ρυθμό για τις ώρες πριν τον ύπνο και τα πιο ζωηρά τραγούδια για την ώρα του παιχνιδιού.

Ο στόχος είναι να καλλιεργήσετε στο παιδί σας την αγάπη για τη μουσική και όχι να δημιουργήσετε ένα νέο Μότσαρτ. Σε αυτό το μουσικό ταξίδι αφήστε και το παιδί σας να σας καθοδηγήσει. Φαίνεται να διασκεδάζει ή να ευχαριστιέται μια μελωδία περισσότερο από μια άλλη; Ακολουθήστε τις προτιμήσεις του, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να μεγαλώσετε ένα παιδί που θα αγαπήσει τη μουσική για όλη του τη ζωή.


Να και ένα όμορφο χαλαρωτικό κομμάτι για να κάνει το μικρούλι σας νάνι. Θα βρείτε κι άλλα στο youtube απλά αναζητώντας "Baby mozart". Αυτό, ωστόσο, είναι το αγαπημένο μας!