Οι 10 εντολές της ανάπτυξης!

Οι 10 εντολές της ανάπτυξης!

Δέκα τρόποι για να βοηθήσετε το μωρό και το νήπιο να αναπτυχθούν σωστά και να ευδοκιμήσουν!

Όλο συμβουλές, συμβουλές, συμβουλέςΦτάνει πια! Δεν υπάρχουν 10 απλοί κανόνες που θα μπορείτε και να τους θυμάστε εύκολα και να λειτουργούν εποικοδομητικά για τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά του; Πως δεν υπάρχουν! Ακολουθήστε το ένστικτό σας και έχετε υπόψην τα εξής:


1. Να είστε θετικοί. Προσπαθήστε να είστε ήρεμοι και να διατηρείτε μια θετική συμπεριφορά μπροστά στο παιδί σας.

2. Παρέχετε κίνητρο. Είστε ο καλύτερος δάσκαλος του παιδιού σας! Πάρτε το από το χέρι (ή αγκαλιά) και πηγαίνετε μια βόλτα στο πάρκο ή στην θάλασσα. Μιλήστε του για το τι βλέπετε. Γίνετε ο «ειδικός» του! Παράλληλα, αφήστε το να μάθει, να ανακαλύψει πράγματα, να παίξει και να κάνει επιλογές μόνο του.

Δώστε ευκαιρίες για εξερεύνηση

3. Αποτελέστε πρότυπο. Εάν δεν θέλετε το παιδί σας να αποκτήσει κάποια συνήθεια (π.χ. να βρίζει, να μαλώνει κτλ.), μην την κάνετε ούτε κι εσείς. Αντίθετα, εάν επιθυμείτε κάτι για το παιδί σας (π.χ. να διαβάζει λογοτεχνία), αφήστε το να σας βλέπει να το κάνετε εσείς.

4. Προσφέρετε αυτοπεποίθηση. Ενθαρρύνετε και επικροτείτε τις προσπάθειές του ακόμα κι αν καταλήγουν αποτυχημένες. Διαβάστε επίσης: «Μεγαλώστε ένα παιδί με αυτοπεποίθηση».

5. Μιλήστε του. Θα μάθει να μιλάει μόνο εάν του δίνετε η ευκαιρία να ακούει άλλους να μιλούν, γι’ αυτό περιγράφετέ του τι κάνετε από τις πρώτες κιόλας ημέρες, διαβάζετέ του παραμύθια, ανοίξτε το ραδιόφωνο κτλ.

6. Μην συγκρίνετε. Ποτέ μην συγκρίνετε το παιδί σας με άλλα παιδιά. Καθένα είναι ξεχωριστό και το δικό σας έχει ανάγκη να του συμπεριφέρεστε έτσι, ώστε να αγγίξει τα όρια των δυνατοτήτων του!

7. Κοινωνικοποιήστε το. Οι ευγενικοί και κοινωνικοί άνθρωποι τείνουν να είναι πιο φιλικοί και πιο ευτυχισμένοι.

8. Ενθαρρύνετε, μην πιέζετε. Αυτές οι δύο τακτικές χωρίζονται από μια πολύ λεπτή αλλά παράλληλα και πολύ σημαντική διαχωριστική γραμμή. Η υπερβολική πίεση μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα και να καθυστερήσει την ανάπτυξη.

Αφήστε το να δοκιμάσει

9. Δώστε του την ευκαιρία να δοκιμάσει. Μπορεί να ντύνεται πιο αργά εάν ντύνεται μόνο του ή να κάνει τον κόσμο ανάστατο όταν προσπαθεί να φάει χωρίς βοήθεια, αλλά με τον τρόπο αυτό αναπτύσσεται ταχύτερα.

10. Μην βιάζεστε να το δείτε να περπατάει. Ναι μεν το περπάτημα είναι ένας σημαντικός άθλος, αλλά εξίσου σημαντικές είναι και οι ώρες που περνάει ξαπλωμένο μπρούμυτα στο πάτωμα, μπουσουλώντας και παίζοντας (δείτε λεπτομέρειες εδώ). Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για κάθε στάδιο ανάπτυξης. Καθένα είναι σημαντικό! Χαρείτε το και μη βιάζεστε να περάσετε στο επόμενο. Η ανάπτυξη δεν είναι σπριντ, είναι μαραθώνιος!