Το μωρό σας κινείται αρκετά;

Το μωρό σας κινείται αρκετά;

Η κίνηση ως παράγοντας της ανάπτυξης του μωρού σας

Δεν χρειάζεται να περιμένετε να μπουσουλήσει ή να κάνει τα πρώτα του βήματα για να αναπτύξει τις δεξιότητές του γύρω από την κίνηση. Το παιδί σας πρέπει να αρχίσει να κινείται από τους πρώτους μήνες καθώς η φυσική κίνηση είναι κρίσιμος παράγοντας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του.

Άσχημες συνήθειες

Tα τελευταία χρόνια η ακινησία αποτελεί καθημερινότητα για τα περισσότερα μωρά καθώς αυτά μεταφέρονται από την κούνια στο πορτ- μπεμπέ ή στο καρότσι και έπειτα πάλι στην κούνια. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα από την Καναδική Εταιρεία Φυσιολογίας της Άσκησης, ένα μωρό παραμένει ακίνητο για το 80% του χρόνου που είναι ξύπνιο ενώ θα έπρεπε να βρίσκεται στο πάρκο, σε μια κουβερτούλα ή πάνω σε ένα χαλάκι στο πάτωμα και να εξερευνά τα παιχνίδια του.

Το μωρό σας κινείται αρκετά;Κίνηση από νωρίς

Η κίνηση είναι κρίσιμος παράγοντας για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων κινητικότητας καθώς και των γνωστικών δεξιοτήτων, όπως είναι η γλώσσα και η ικανότητα διατήρησης της προσοχής. Τα μωράκια κάτω του ενός έτους πρέπει να κινούνται αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, συγκεκριμένα μέσω του παιχνιδιού στο πάτωμα, μια δραστηριότητα που μπορεί να διαρκεί από δύο έως 40 λεπτά. Η καθιστική δραστηριότητα δεν πρέπει να ξεπερνά τη μια ώρα.  

Περισσότερος χώρος

Τα μικρότερα μωράκια χρειάζεται να περνούν κάποια ώρα μπρούμυτα, ισορροπώντας στην κοιλίτσα τους, για να ενδυναμώσουν τους μύες του λαιμού και της πλάτης, ενώ τα μεγαλύτερα μωρά είναι σημαντικό να καθίσουν στο πάτωμα και να παίξουν με τα παιχνίδια τους , μαθαίνοντας να εξερευνούν και να κινούνται. Αντί για τους χώρους παιχνιδιού που έχουν γύρω - γύρω κάγκελα προτιμήστε να αφήσετε το μικρό σας στο πάτωμα ενός δωματίου καθώς όσο περισσότερο χώρο έχει τόσο το καλύτερο είναι για αυτό.