Μήπως κουράζετε πολύ το μωρό σας;

Κουρασμένο μωρό

Πώς θα αναγνωρίσετε τα σημάδια και να αντιμετωπίσετε την υπερβολική κούραση του μωρού σας εξαιτίας της έντονης δραστηριότητας.

Το μωρό σας μαθαίνει τον κόσμο, τον εαυτό του και τις δυνατότητές του μέσα από τα κίνητρα που του παρέχετε εσείς και μέσα από τις δραστηριότητες με τις οποίες το ενθαρρύνετε να ασχοληθεί. Ωστόσο αν το παρακάνετε θα κουραστεί υπερβολικά με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να κοιμηθεί αλλά και να μην χαίρεται το παιχνίδι. Μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια αλλά και να ρυθμίζετε την ημέρα σας με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγετε τη συνεχή έντονη δραστηριότητα.

Τα σημάδια

Αναγνωρίστε νωρίς τα σημάδια που δείχνουν ότι το μωρό σας βρίσκεται σε υπερδιέγερση, ώστε να μην το παραφορτώσετε άλλο. Τα σημαντικότερα σημάδια είναι ο εκνευρισμός, η κούραση, η νύστα, η έλλειψη συγκέντρωσης, η υπερβολική αναστάτωση και εξάρτηση.

Επειδή κανείς δεν γνωρίζει το μωρό σας καλύτερα από εσάς, είστε ο άνθρωπος που μπορείτε εύκολα να διαπιστώσετε τους τρόπους με τους οποίους σας δείχνει ότι βρίσκεται σε υπερδιέγερση. Για παράδειγμα, όταν βρίσκεται σε ένα χώρο όπου υπάρχει έντονη δραστηριότητα, πιθανόν να αρχίσει να κλαίει ή να δείχνει έντονο εκνευρισμό.

Επίσης, το μωρό σας είναι περίεργο από τη φύση του και ενστικτωδώς θα γραπώσει το πρώτο παιχνίδι που θα βρει μπροστά του. Τοποθετήστε τρία ή τέσσερα παιχνίδια δίπλα στο μωρό σας καθώς κάθεται στο πάτωμα αλλά αντί να το ενθαρρύνετε να ασχοληθεί με όλα τα παιχνίδια αφήστε το να αποφασίσει μόνο του αν θα παίξει με κάποιο από αυτά ή με κανένα. Αν κάθεται παθητικά χωρίς να δοκιμάσει να παίξει, σκεφτείτε μήπως υπάρχει η πιθανότητα να εξαρτάται τόσο πολύ από τη δική σας κινητοποίηση, με αποτέλεσμα να έχει χάσει την επιθυμία να σχεδιάσει μόνο του τις δραστηριότητες που το ικανοποιούν.

Κουρασμένο μωρό

Στο τέλος της ημέρας

Το να κινητοποιείτε με κάθε τρόπο το μωρό σας είναι πολύ σημαντικό για την νοητική και συναισθηματική του ανάπτυξη. Ωστόσο, πριν την ώρα που πρέπει να κοιμηθεί είναι καλό να το βοηθήστε να ηρεμήσει. Ένα μωρό που βρίσκεται σε υπερδιέγερση είναι πολύ δύσκολο να κοιμηθεί. Μιλήστε του με απαλή φωνή, κάντε ήρεμες κινήσεις και δημιουργήστε περιβάλλον ησυχίας καθώς το ετοιμάζετε να κοιμηθεί.

Διαβάστε σχετικά: «Πολύ κουρασμένο για να κοιμηθεί; Κι όμως!»

Ρυθμίζοντας την έντονη δραστηριότητα

  • Αποφύγετε να φορτώνετε το πρόγραμμα. Είναι καλό να οργανώνετε την καθημερινότητα του μωρού σας αλλά προσέξτε να μην παραφορτώνετε το πρόγραμμα με δραστηριότητες που θα το κουράσουν υπερβολικά.
  • Επιτρέψτε το ελεύθερο παιχνίδι. Χρειάζεται να περνάει χρόνο μόνο του και να παίζει χωρίς τη δική σας καθοδήγηση.
  • Παρατηρείστε τις αντιδράσεις του. Κανονικά θα πρέπει να είναι δραστήριο όταν παίζει. Αν φαίνεται να αδιαφορεί είναι πιθανό να το έχετε παραφορτώσει.
  • Αν μια δραστηριότητα φαίνεται ότι του δημιουργεί σύγχυση ή δυσκολία να τη διαχειριστεί, σταματήστε τη.

  • Διασκεδάστε το. Το παιχνίδι είναι διασκέδαση και το μωρό σας θα πρέπει να είναι χαρούμενο όταν παίζει με το αγαπημένο του παιχνίδι. Όταν βρίσκεται σε υπερδιέγερση τότε η διασκέδαση και η χαρά χάνονται.