Οι πρώτες του μνήμες

Μωρό

Πώς αναπτύσσεται η μνήμη του μωρού σας και πώς μπορείτε να την ενισχύσετε.

Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, αναπτύσσεται και η μνήμη του. Αυτή είναι που του επιτρέπει να αναγνωρίζει το πρόσωπο και τη φωνή σας. Δείτε τα πρώτα βήματα, πόσα πράγματα και συναισθήματα μπορεί το μωρό σας να απομνημονεύσει από τον πρώτο χρόνο της ζωής του και με ποιους τρόπους μπορείτε εσείς να ενισχύσετε τη μνήμη του.


Πώς αναπτύσσεται η μνήμη

Όταν το μωρό σας είναι μόλις μιας εβδομάδας έχει την ικανότητα να θυμάται κάποια πράγματα από την καθημερινή ρουτίνα. Θα παρατηρήσετε, για παράδειγμα ότι ενθουσιάζεται όταν προετοιμάζεστε για τον θηλασμό. Από τους τρεις μήνες και μετά θυμάται συγκεκριμένα πράγματα που έχει ήδη κάνει. Στους έξι μήνες ενοχλείται όταν ένα παιχνίδι πέφτει κάτω καθώς η μνήμη του έχει αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να θυμάται ότι το παιχνίδι υπάρχει ακόμα και όταν εκείνο δεν το βλέπει. Από την ηλικία του ενός έτους έχει την ικανότητα να επαναλαμβάνει πράγματα που έχει ξανακάνει, όπως να αποχαιρετά κάποιον κουνώντας το χεράκι του.

Συναισθηματική μνήμη

Τα πράγματα που θυμάται το μωρό σας σχετίζονται με τις αισθήσεις του και όσες εμπειρίες έχει αποκομίσει μέσω της αφής, της όσφρησης, της όρασης και της γεύσης. Επίσης έχει και συναισθηματική μνήμη και μπορεί να «αποθηκεύσει» συναισθήματα που είναι πολύ σημαντικά για αυτό. Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το μωρό σας να θυμάται με χαρά τον πρώτο χρόνο της ζωής του. Το βλέμμα σας όταν το κοιτάζετε επίμονα του δείχνει ότι το αγαπάτε. Απολαμβάνει το θαυμασμό σας και θα ήταν χαρούμενο αν μπορούσε να είναι συνεχώς στην αγκαλιά σας. Η φροντίδα και η φυσική επαφή είναι ο βασικός τρόπος για να δείξετε την αγάπη σας συνεπώς υπάρχουν απεριόριστοι τρόποι για να γεμίσετε με όμορφες μνήμες.

Μαμά με μωρό

Ενισχύστε τη μνήμη του μωρού σας

  • Έχετε άμεση οπτική επαφή με το μωρό σας όταν του τραγουδάτε ένα τραγούδι για είναι πιο πιθανό να το θυμάται αργότερα
  • Οι ζωντανές δραστηριότητες διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον του μωρού σας και βοηθούν τη μνήμη του.
  • Πάρτε του ένα παιχνίδι με ήχο και με φωτάκια για να χρησιμοποιεί όλες του τις αισθήσεις παίζοντας με αυτό.
  • Προσελκύστε το ενδιαφέρον του μωρού σας έτσι ώστε να συγκεντρωθεί πριν αρχίσει να χρησιμοποιεί τη μνήμη του.
  • Μια αγκαλιά όταν σας αναγνωρίζει το βοηθάει να ανακαλέσει παρόμοιες κινήσεις τρυφερότητας.

Extra info: Όταν το μωρό σας κλείσει τον πρώτο του μήνα, η μνήμη του θα διαρκεί κατά μέσο όρο δύο ημέρες, ενώ όταν γίνει 5 μηνών θα θυμάται πράγματα για διάστημα 2 εβδομάδων.