Αποκρυπτογραφήστε τις εκφράσεις του μωρού σας

Εκφράσεις μωρού

Πώς αν αναγνωρίζετε τα συναισθήματα και τις ανάγκες του μωρού σας από τις εκφράσεις του προσώπου του και τις κινήσεις του σώματός του.

Μια από τις πιο συναρπαστικές εμπειρίες στη σχέση σας με το μωρό σας είναι και ο τρόπος που προσπαθείτε να επικοινωνήσετε μεταξύ σας. Η πρώτος τρόπος που θα χρησιμοποιήσετε για να κατανοήσετε τις ανάγκες και τα συναισθήματα του είναι η γλώσσα του σώματος. Δείτε παρακάτω τι συναισθήματα φανερώνουν οι διάφορες εκφράσεις του προσώπου του μωρού σας αλλά και τι να κάνετε για να ανταποκρίνεστε σε κάθε κατάσταση.


Γοητεία

Σημάδια: Εστιάζει κάπου και χαμηλώνει ή ανυψώνει τα φρύδια του έχοντας ταυτόχρονα το στοματάκι του μισάνοιχτο. Πιθανόν να δείχνει ή να μετακινείται προς το σημείο που έχει εστιάσει.

Μωρό με έκφραση γοητείας

Τι να κάνετε: Εσείς από την πλευρά σας αφήστε το να εξερευνήσει το αντικείμενο του πόθου του, αν πρόκειται για κάτι ασφαλές, μιλήστε του για αυτό, δώστε το να το πιάσει και ενθαρρύνετέ το να ανακαλύψει τις δυνατότητες που έχει με το συγκεκριμένο αντικείμενο, όπως για παράδειγμα αφήστε το να ανακαλύψει τι θόρυβο κάνει όταν το χτυπάει στο τραπέζι.

Ανησυχία

Σημάδια: Οι γωνίες του στόματος γυρνάνε προς τα κάτω και είναι ελαφρώς συνοφρυωμένο. Αν δεν κλαίει είναι πιθανόν να τρεμουλιάζει το σαγόνι του.

Τι να κάνετε: Τα σημάδια δυσφορίας δείχνουν ότι το μωρό σας βρισκόταν σε διέγερση και ότι αν δεν αντιδράσετε άμεσα υπάρχει η πιθανότητα να «εκραγεί» με κλάματα ή γκρίνια. Το πρώτο πράγμα που θα κάνετε είναι να πάρετε το μικρό σας κάπου ήσυχα για να το ηρεμήσετε. Ωστόσο, μπορεί πιο αποτελεσματικό να είναι να χρησιμοποιήσετε έναν εντονότερο τρόπο που να περιλαμβάνει κίνηση και ρυθμό, όπως για παράδειγμα να το λικνίσετε στα χέρια σας ή να το βάλλετε να κάνει κούνια. 

Πλήξη

Σημάδια: Γκρινιάζει, φωνάζει ή σας πετάει το παιχνίδι του για να προσελκύσει την προσοχή σας. Πιθανόν να χαμογελάει ή να γελάει όταν αντιδράτε.

Τι να κάνετε: Όταν το μωρό σας ζητά την προσοχή σας σημαίνει ότι έχει δεθεί μαζί σας. Καθώς, όμως, το μικρό σας μεγαλώνει έχει την ανάγκη να γνωρίζει καινούργια πράγματα. Ενώ τους πρώτους μήνες αφιέρωνε πολλές ώρες για να παρατηρεί το πρόσωπό σας, μετά από μικρό χρονικό διάστημα παρατηρείτε ότι το ενδιαφέρον του προσελκύουν και άλλα πράγματα. Συνεχίστε να παίζετε τα συνηθισμένα σας παιχνίδια αλλά με διαφορετικό τρόπο. Όταν τραγουδάτε, για παράδειγμα, ένα τραγουδάκι αλλάξτε το ρυθμό ή ανακαλύψτε καινούργιες λέξεις. Επίσης έχετε κατά νου ότι δεν χρειάζεται να είστε μόνο εσείς η πηγή διασκέδασης του μωρού σας, καθώς το ενδιαφέρον του μπορεί να μονοπωλήσει κάθε αντικείμενο που βρίσκεται κοντά του, από ένα καινούργιο παιχνίδι μέχρι μια ξύλινη κουτάλα από τα σκεύη της κουζίνας.

Θυμός

Τα σημάδια: Κλάμα, κόκκινο προσωπάκι, ματάκια που καθώς κλείνουν αλληθωρίζουν ελαφρά. Πιθανόν να σας σπρώχνει το χέρι όταν πάτε να το αγγίξετε.

Τι να κάνετε: Τα μωρά έχουν απλά συναισθήματα, καθώς ο εγκέφαλός τους δεν είναι αρκετά αναπτυγμένος για να νιώσουν ζήλια ή ντροπή. Εάν το μωρό σας αντιδρά έτσι χωρίς να είναι άρρωστο ή να πονάει κάπου, πιθανόν να πεινάει ή να είναι κουρασμένο. Προσπαθήστε να του παρέχετε αυτό που χρειάζεται, κοιμήστε το, θηλάστε το κτλ. Επίσης προσπαθήστε να το καθησυχάσετε με ήρεμη και ρυθμική φωνή.

Φόβος

Σημάδια: Μάτια διάπλατα ανοιχτά, πρόσωπο και χεράκια που τρέμουν. Μπορεί να παραμένει ακίνητο ή να κλαίει.

Φόβος μωρού

Τι να κάνετε: Είναι δύσκολο για ένα μωρό να ηρεμήσει τον εαυτό του όταν φοβηθεί, πιθανόν γιατί δεν μπορεί να αντιληφθεί τι είναι αυτό που τα τρομάζει. Μιλήστε του ήρεμα για το τι συμβαίνει. Δεν θα καταλάβει τις λέξεις, αλλά θα αισθανθεί από τον τόνο της φωνής σας ότι όλα είναι υπό έλεγχο.

Δυσφορία

Σημάδια: Έντονο κλάμα που συνοδεύεται από ήχο που μοιάζει με γρύλισμα, τέντωμα των μυών του προσώπου, ενώ ταυτόχρονα λυγίζει τα ποδαράκια του προς το στήθος του.

Τι να κάνετε: Για να το ηρεμήσετε, κάντε του απαλό μασάζ και κουνήστε τα ποδαράκια του σαν να κάνει πετάλι. Μπορείτε επίσης να το σηκώσετε με την πλατούλα του στο στήθος σας για να μειώσετε την πίεση στην κοιλίτσα του ή να το πάτε μια βόλτα με το αυτοκίνητο.

Χαρά

Σημάδια: Μεγάλο χαμόγελο με τα μήλα του προσώπου να ανασηκώνονται και τις άκρες των ματιών να κλείνουν ελαφρά. Μπορεί ταυτόχρονα να κουνάει ή χτυπάει τα χεράκια του και να μουρμουρίζει διάφορα λογάκια.

Χαρούμενο μωρό

Τι να κάνετε: Αν η αντίδρασή σας στα παραπάνω είναι θετική είναι φυσικό ότι το μωρό σας θα νιώσει πολύ όμορφα. Αν θέλετε η χαρά να διαρκέσει ακόμα περισσότερο όταν παίζετε μαζί, δοκιμάστε να πείτε αυτά που θα έλεγε το μωρό σας αν μπορούσε να μιλήσει.

 

Όταν το μωρό αποκωδικοποιεί τις δικές σας εκφράσεις

Τα μωρά παρατηρούν το πρόσωπό σας καθώς αυτός είναι ο πρώτος τους χάρτης για να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω τους. Δείτε πώς μπορείτε να επηρεάσετε τα συναισθήματα του μωρού σας.

  • Φροντίστε να ενθαρρύνετε την άμεση οπτική επαφή.
  • Αν το μωρό σας φοβάται κάποιον ή πρόκειται να έρθει αντιμέτωπο με μια κατάσταση που το αγχώνει, φροντίστε από πριν να είστε αισιόδοξοι και να κάνετε εκφράσεις που δηλώνουν χαρά και θετική ενέργεια.
  • Δώστε ονόματα στις εκφράσεις. Πηγαίνετε μπροστά στον καθρέφτη με το μωρό σας και δώστε όνομα στις εκφράσεις που κάνετε εσείς. Για παράδειγμα όταν χαμογελάτε πείτε «τώρα η μαμά είναι χαρούμενη». Όσο πιο γρήγορα προσδιορίσετε τα διάφορα συναισθήματα τόσο πιο γρήγορα θα αρχίσει και το μωρό σας να τα καταλαβαίνει.