Πώς θα βοηθήσετε το μωρό σας να κοινωνικοποιηθεί; Και τι να κάνετε αν είναι ντροπαλό;
Τα μωρά είναι από τη φύση τους κοινωνικά. Ακόμα και τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους προτιμούν να βλέπουν ένα ανθρώπινο πρόσωπο παρά οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο. Από τη στιγμή που αρχίζουν να χαμογελούν είναι έτοιμα και φυσικά θέλουν να συναναστρέφονται άλλους ανθρώπους. Παράλληλα, παρατηρούν και μαθαίνουν από τους άλλους ανθρώπους, ακόμα και ασυνείδητα. Εσείς από την πλευρά σας δώστε ώθηση στην ανάγκη του για κοινωνικοποίηση, μεγαλώνοντας ένα φιλικό μωρό.
Πιάστε …κουβέντα. Πολύ πριν το μωρό σας αρχίζει να εκφράζεται με λέξεις σας δείχνει τις ανάγκες του μέσα από το κλάμα, το χαμόγελο, τις μικρές κραυγούλες και γενικότερα τις γκριμάτσες του προσώπου. Αν αντίστοιχα επικοινωνείτε και εσείς με τον ίδιο τρόπο, θα του δείξετε ότι ο κόσμος είναι φιλικός και θα του μεταδώσετε ένα αίσθημα εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με έρευνα όσο πιο πολύ οι γονείς είναι συντονισμένοι με τα συναισθήματα και τα ενδιαφέροντα του μωρού τους , τόσο πιο γρήγορα τα μικρά αναπτύσσουν κοινωνικότητα.
Μάθετε τις αντιδράσεις του μικρού σας. Λάβετε υπόψη σας την αντίδραση του παιδιού σας όταν το γνωρίζετε για πρώτη φορά ανθρώπους. Μερικά μωράκια αισθάνονται άνετα όταν τα πιάνουν ξένοι, ενώ άλλα είναι επιφυλακτικά ακόμα και με τις γιαγιάδες και τους παππούδες τους. Αν πιέζετε το μικρό σας μπορεί να δυσκολεύεται να κοινωνικοποιηθεί την επόμενη φορά. Προσκαλέστε φίλους και συγγενείς τις ώρες που το μωρό σας έχει κοιμηθεί και έχει φάει οπότε είναι πιθανόν να είναι χαρούμενο και κεφάτο.
Αναπτύξτε το φιλικό του κύκλο.Το μωρό σας δεν είναι ακόμα έτοιμο για συναντήσεις με παιχνίδι, αλλά θα επωφεληθεί από το να έρχεται σε επαφή με άλλα παιδιά, καθώς θα μπορεί να μάθει διάφορα από αυτά. Παράλληλα, είναι σημαντικό να έρχεται σε επαφή με ενήλικες. Προσκαλέστε έναν ή δύο φίλους τις πρώτες ημέρες και σταδιακά αυξήστε τον αριθμό των προσκαλεσμένων.
Παρέα με μεγαλύτερα παιδάκια. Τα μωρά αγαπούν τα μεγαλύτερα παιδιά, καθώς αυτά αποτελούν πηγή έμπνευσης για το περπάτημα, το φαγητό, την ομιλία και το παιχνίδι. Θα παρατηρήσετε ότι το μωρό σας παρατηρεί και προσπαθεί να αντιγράψει το μεγαλύτερο αδερφάκι ή ξαδερφάκι του.
Γνωρίστε του τον κόσμο. Μπορείτε να του συστήνετε όλους όσους συναντάτε, ξεκινώντας από πρόσωπα που είναι οικεία, όπως φίλους ή ένα γείτονα. Όταν το μωρό σας κοιτάει τους άλλους στα μάτια και χαμογελάει σε ξένους τότε είναι πράγματι ένα κοινωνικό ον. Είναι έτοιμο για μεγάλες συγκεντρώσεις , όπως ένα πάρτι. Όσο περισσότερο ευχαριστιέστε εσείς την παρέα με άλλους ανθρώπους, τόσο το καλύτερο για το παιδί σας, γιατί του δείχνετε πόσο ωραίο είναι να βρίσκεται με άλλους.
Δείξτε του πώς να είναι κανείς φιλικός. Δεν χρειάζεται να βγείτε έξω για να δείξετε στο μωρό σας πώς να είναι φιλικό με τους γύρω του. Όταν ο ένας από τους δύο γονείς έρχεται στο σπίτι καλωσορίστε τον με ζεστασιά, ενώ όταν μιλάτε στο τηλέφωνο χρησιμοποιήστε ζεστή φωνή και στη συνέχεια ενημερώστε το μικρό σας για το ποιος ήταν. Μπορείτε ακόμα να παραστήσετε ένα παιδικό πάρτι με τις κούκλες και τα ζωάκια του μωρού σας βάζοντας τα να μιλούν μεταξύ τους.
Κι αν είναι ντροπαλό;
Μεταξύ των 8 και 12 μηνών το μωρό σας ενδέχεται να είναι πιο ντροπαλό όταν έρχεται σε επαφή με ξένους. Δείτε πώς μπορείτε να βοηθήσετε το μικρό σας ώστε να αισθανθεί πιο άνετα.
- Προετοιμάστε τους καλεσμένους. Εξηγήστε τους ότι το μωρό σας δεν νιώθει άνετα με τους ξένους και ζητήστε τους να μιλήσουν πρώτα μαζί σας περιμένοντας να κοιτάξουν στα μάτια το μωρό όταν αυτό φαίνεται ότι νιώθει άνετα.
- Παραμείνετε κοντά. Όταν βρίσκονται ξένοι γύρω σας φροντίστε να είστε σε μέρος όπου το μωρό σας θα μπορεί να σας δει.
- Αντιπερισπασμός με ένα αγαπημένο παιχνίδι ή βιβλίο. Αν ο καλεσμένος δώσει στο μωρό σας το παιχνίδι εκείνο πιθανόν να νιώσει πιο άνετα, καθώς θα έχει κοντά του ένα οικείο αντικείμενο.
- Έχετε κατά νου ότι οποιοσδήποτε δεν έχει τακτική επαφή με το μωρό σας μπορεί να το τρομάζει. Επίσης, προτεραιότητα πρέπει να είναι η ανακούφιση του μωρού σας και έπειτα των καλεσμένων.
Επιτεύγματα κοινωνικοποίησης τον πρώτο χρόνο
- Στις 3 εβδομάδες μπορεί να ξεχωρίσει τα πρόσωπα από τα πράγματα και τις περισσότερες φορές προτιμά τα πρόσωπα.
- Στις 4 εβδομάδες μπορεί να κοιτάξει τους άλλους στα μάτια και συνήθως σας κοιτάει έντονα αν του χαμογελάτε.
- Στους 2 μήνες θα ανταποκρίνεται στο χαμόγελό σας με ένα δικό του – το πρώτο κοινωνικό χαμόγελο.
- Στους 3 μήνες θα παράγει διάφορους ήχους όταν του μιλάτε, σημάδι που δείχνει ότι αρχίζει να κατανοεί τα βασικά χαρακτηριστικά μιας συνομιλίας.
- Στους 6 μήνες θα αρχίσει να παίζει παιχνίδια μαζί σας.
- Από τους 8 έως τους 12 μήνες θα νιώθει ότι συνδέεται στενά με τους γονείς του.
- Μετά τον ένα χρόνο θα αρχίσει να αναπτύσσει την αίσθηση του χιούμορ και θα δείχνει την προτίμησή του σε κάποιους ανθρώπους σε σχέση με κάποιους άλλους.
Διαβάστε ακόμα το «Κοινωνικότητα από κούνια».