Κακομαθαίνει στην αγκαλιά μου;

Κακομαθαίνει στην αγκαλιά μου;

Αναρωτιέστε αν το ενδιαφέρον και η ανταπόκριση που δείχνετε στο κλάμα του μωρού σας θα το κακομάθουν;

«Άφησε το και λίγο να κλάψει» είναι ένα από τα συνηθισμένα σχόλια που μπορεί να κάνουν συγγενείς και φίλοι μπροστά στο θέαμα μιας νέας μητέρας που αγκαλιάζει το μωρό της αμέσως μόλις κλάψει. Ωστόσο, το κλάμα ενός βρέφους δεν είναι ίδιο με το κλάμα ενός μεγάλου μωρού ή νηπίου. Δεν είναι κλάμα χειραγώγησης αλλά ανάγκης και σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να κακομάθει εάν το καθησυχάζετε. Υπάρχουν, μάλιστα, παραδείγματα από άλλες κουλτούρες, όπως μια φυλή στην έρημο Καλαχάρι, όπου οι μητέρες κουβαλούν πάντα το μωρό τους πάνω τους την ημέρα και κοιμούνται μαζί τους το βράδυ. Αυτό δεν επηρεάζει καθόλου το βαθμό ανεξαρτησίας των παιδιών όταν μεγαλώσουν.

Μπορεί κάποιοι να θεωρούν ότι ένας γονιός που ανταποκρίνεται στο μωρό του που κλαίει το κακομαθαίνει, αλλά στην πραγματικότητα η κίνηση αυτή έχει πολλά οφέλη:

  • Μειώνει το κλάμα και προσφέρει στο μωρό σωματική, ψυχική και συναισθηματική ικανοποίηση.
  • Υποστηρίζει το θηλασμό. Το κλάμα ενός μωρού κινητοποιεί τη μητέρα να κατεβάσει γάλα ενώ ο καθησυχασμός του σχετίζεται με την προσφορά του στήθους.
  • Διευκολύνει την ανάπτυξη ενός ισχυρού και ασφαλούς δεσμού μεταξύ γονιού και παιδιού. Ο δεσμός αυτός οδηγεί σε χαρακτηριστικά όπως κατανόηση για τους άλλους, αυτοπεποίθηση και πραγματική ανεξαρτησία.

Το αρνητικό στην φροντίδα άμεσης ανταπόκρισης είναι ότι αν το μωρό δεν ησυχάζει εύκολα, ο γονιός πιθανόν να αισθανθεί ενοχλημένος ή ότι δεν έχει άλλες αντοχές. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο τότε αφήστε το μωρό σας στην κούνια, απομακρυνθείτε και ζητήστε βοήθεια από κάποιον άλλον. Διαβάστε τον λόγο εδώ.