Κατακτώντας τις μικρές κινήσεις

Κατακτώντας τις μικρές κινήσεις

Αναπτύσσοντας τις πρώτες μικρές κινήσεις των χεριών και των δαχτύλων του

Οι μικρές κινήσεις των χεριών και των δαχτύλων, που είναι απαραίτητες για καθημερινές δραστηριότητες, όπως είναι η χρήση του πιρουνιού, το ντύσιμο και αργότερα το γράψιμο, συχνά επισκιάζονται από τις πιο «σημαντικές» κινητικές δεξιότητες, όπως το μπουσούλημα και το περπάτημα. Κι όμως η ανάπτυξη των μυών για τις πιο μικροσκοπικές κινήσεις και ο συντονισμός των δαχτύλων μεταξύ τους, αλλά και με τα μάτια, είναι πολύ σημαντικές κατακτήσεις.

Σε ποια ηλικία θα κατορθώσει να κάνει τις μικρές κινήσεις και ποιες ακριβώς είναι αυτές που αξίζει να παρατηρήσετε;

  • Τα βρέφη έρχονται στον κόσμο με ορισμένα νεογνικά αντανακλαστικά, ένα από τα οποία είναι και εκείνο του δραγμού. Πιο συγκεκριμένα, το βρέφος σφίγγει δυνατά και αυτόματα τα δάχτυλά ή το πέλμα του μόλις τοποθετηθεί οτιδήποτε στην παλάμη ή την πατούσα του. Το σφίξιμο της παλάμης, μάλιστα, είναι τόσο δυνατό που μπορεί να κρατήσει όλο το βάρος του σώματός του (καλύτερα βέβαια να μην δοκιμάσετε κάτι τέτοιο!).
  • Τα νεογνικά αντανακλαστικά εξαφανίζονται μέσα σε μερικές εβδομάδες ή μήνες. Το αντανακλαστικό του δραγμού εξαφανίζεται στους 6 περίπου μήνες. Ωστόσο, μέχρι τότε θα έχει κατακτήσει ούτως ή άλλως την ικανότητα να κρατά απαλά με το μικροσκοπικό του χεράκι το δάχτυλο σας ή κάποιο άλλο αντικείμενο που θα βάλετε μέσα στην παλάμη του.
  • Στον 4ο περίπου μήνα το μωρό έχει την ικανότητα να βάζει δύναμη στα χέρια, να κρατάει παιχνίδια και να τα βάζει στο στόμα του για να τα «γνωρίσει» καλύτερα!
  • Μέχρι τους 6 μήνες έχει την ικανότητα να πιάνει τα παιχνίδια ή άλλα αντικείμενα που βρίσκονται μπροστά του αλλά και να περνάει ένα παιχνίδι από το ένα του χέρι στο άλλο.
  • Στους 7 περίπου μήνες έχει αποκτήσει την ικανότητα να κρατά από ένα διαφορετικό αντικείμενο σε κάθε χέρι.
  • Στον 9ο μήνα έχει μάθει πια να κινεί με ακρίβεια τα χέρια του αλλά και να χρησιμοποιεί μεμονωμένα τα δάχτυλα.
  • Στον 10 μήνα το μωράκι σας μπορεί να κρατάει μόνο του το παιδικό ποτηράκι και να πίνει, ενώ έχει την δυνατότητα να γραπωθεί από έπιπλα και να σηκωθεί. Λίγο μετά μπορεί κρατώντας τα έπιπλα να μετακινείται.
  • Τέλος, μέχρι τα πρώτα του γενέθλια θα μπορεί να δείχνει ένα αντικείμενο, να σέρνει και να τραβάει παιχνίδια και να χτυπάει δύο πράγματα μεταξύ τους. Τέλος, την ίδια περίοδο θα αναπτύξει την ικανότητα να κρατάει κάτι μικρό ανάμεσα στον αντίχειρα και τον δείκτη του.