Μάθετε στο μωρό να μπουσουλάει

Μάθετε στο μωρό να μπουσουλάει

Ποια είναι τα οφέλη του μπουσουλήματος και πως θα βοηθήσετε το μωρό σας να κάνει αυτό το αναπτυξιακό βήμα;

Το μικρό σας έχει κατορθώσει να γυρίζει από ύπτια σε πρόσθια θέση και εσείς ενθουσιάζεστε στην σκέψη πως σύντομα θα είναι έτοιμο να κινηθεί και να εξερευνήσει τον κόσμο γύρω του. Ποια είναι όμως τα οφέλη του μπουσουλήματος και πως θα διασφαλίσετε ότι μπουσουλάει σωστά;

Οφέλη Μπουσουλήματος

Το μπουσούλημα είναι ένα σημαντικό αναπτυξιακό βήμα για τα μωρά και έχει συνολικά οφέλη, μεταξύ των οποίων:

  • Ανάπτυξη σημαντικών κινητικών δεξιοτήτων
  • Ενίσχυση οπτικών δεξιοτήτων
  • Μυϊκή ενδυνάμωση
  • Πρόσληψη εγκεφαλικών ερεθισμάτων μέσω της εξερεύνησης του χώρου

Βοηθήστε το μωρό να μπουσουλήσει

  1. Ασφαλίστε τον περιβάλλοντα χώρο, ώστε να εξαλείψετε κάθε πιθανότητα ατυχήματος. Για παράδειγμα, οριοθετήστε έναν ασφαλή χώρο στον οποίο έχετε καλύψει τις πρίζες, έχετε αφαιρέσει τα τραπεζομάντηλα από τα τραπέζια, έχετε κρύψει βαριά αντικείμενα που μπορεί να πέσουν, έχετε μαζέψει εκτεθειμένα καλώδια και κορδόνια από κουρτίνες κοκ.
  2. Στρώστε ένα πολύχρωμο χαλί και τοποθετήστε το μωρό στην άκρη του. Στην αρχή αφήστε το να περάσει εκεί τις απαιτούμενες ώρες που πρέπει να στηρίζεται στην κοιλίτσα του για να ενδυναμώσει τους μυς του λαιμού και της πλάτης.
  3. Όταν το μωρό σηκώσει με τα χέρια το πάνω μέρος του σώματος, βοηθήστε το να στηριχθεί στους αγκώνες.
  4. Καθίστε μπροστά από το μικρό σας και βοηθήστε το να ισορροπήσει το σώμα του όταν προσπαθεί να τραβήξει τον εαυτό του. Στηρίξτε τα χέρια του. Ενθαρρύνετέ το να τοποθετήσει μία παλάμη προς τα εμπρός και στη συνέχεια την άλλη. Κάντε το ίδιο αργότερα και με τα πόδια, υποστηρίξτε δηλαδή το γόνατο να κινηθεί προς τα εμπρός και θα δείτε το μωρό ενστικτωδώς να κινεί και τις παλάμες του.
  5. Μόλις το μικρό σας καταφέρει να μπουσουλήσει χρησιμοποιήστε μαλακά, πολύχρωμα παιχνίδια στην άλλη μεριά του χαλιού για να έχει κίνητρο να μετακινηθεί και να τα πιάσει. Κάθε φορά που τα καταφέρνει χαμογελάστε του, χειροκροτήστε και αγκαλιάστε το.

SOS Tip: Τα βήματα 3 και 4 δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να γίνονται εξαναγκαστικά. Δείτε το σαν μια μορφή παιχνιδιού με το μωρό σας και μην απογοητεύεστε εάν δεν βλέπετε αποτέλεσμα.

Μάθετε κι αυτό: Στο εμπόριο κυκλοφορούν ειδικές επιγονατίδες για να προστατεύσετε τα γόνατα του μωρού από την τριβή. Βρείτε μια μεγάλη συλλογή στο Happybabies.