Πως η γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών μπορεί να οδηγήσει στην διάγνωση του αυτισμού.
Μία από τις αγαπημένες ασχολίες των γονέων είναι σκύβουν πάνω από τα μωρά και να τους μιλούν. Με τον τρόπο αυτό τα βρέφη ξεκινούν το μακρύ ταξίδι κατάκτησης επικοινωνιακών δεξιοτήτων.
Που όμως κοιτάζει το μωρό όταν του μιλάμε και τι μπορεί να δείξει αυτό ως προς την ομαλή του ανάπτυξη;
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Florida Atlanda University και στην οποία μελετήθηκαν μωρά ηλικίας 4, 6,8, 10 και 12 μηνών:
- Μέχρι την ηλικία των 4 μηνών το σύνολο σχεδόν των βρεφών τείνει να εστιάζει στα μάτια του συνομιλητή του.
- Από τους 6 μήνες, όμως, παρατηρείται μία στροφή της προσοχής στα χείλη σε μια προσπάθεια να μιμηθούν τις κινήσεις του στόματος για την παραγωγή συγκεκριμένων ήχων.
- Στους 10 μήνες, τέλος, η προσοχή επιστρέφει και πάλι στα μάτια, πιθανότατα γιατί έχουν αναπτύξει την ικανότητα να κατανοούν μη λεκτικά μηνύματα.
Τα παραπάνω δεδομένα εξήχθησαν από παρατήρηση των μωρών που έβλεπαν video με γυναίκες να τους μιλούν στην μητρική τους γλώσσα. Όταν, όμως, οι ερευνητές θέλησαν να δουν την αλληλεπίδραση των μωρών με video γυναικών να μιλούν μα ξένη γλώσσα, παρατήρησαν μια μικρή καθυστέρηση. Συγκεκριμένα, τα μωρά ξεκίνησαν να «διαβάζουν τα χείλη» στην ηλικία των 8 μηνών και δεν επέστρεψαν στην οπτική επαφή παρά μόνο όταν έφταναν στον 12 μήνα της ηλικίας τους.
Οι ερευνητές διατείνονται πως τα μωρά που ακούν μια άγνωστη σε αυτά γλώσσα αντιδρούν παρόμοια με τα βρέφη που δεν αναπτύσσουν γλωσσικές δεξιότητες στο τυπικό ρυθμό. Τα παιδιά που συνεχίζουν να επικεντρώνονται στο στόμα τους τελευταίους 12 μήνες είναι «πιθανόν να μην έχουν αναπτύξει κατάλληλες για την ηλικία τους αντιληπτικές και γνωστικές ικανότητες και μπορεί να είναι σε κίνδυνο για διαταραχές, όπως ο αυτισμός» λέει ο επικεφαλής της έρευνας, dr Lewkowicz.
Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, τα πορίσματα της μελέτης αυτής θα μπορούσαν ίσως να διαγνώσουν διαταραχές του φάσματος του αυτισμού (ASD) νωρίτερα στη ζωή ενός βρέφους, παρέχοντάς μία ακόμη ταχύτερη παρέμβαση. «Όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση τόσο πιο αποτελεσματικά μπορούμε να εξασφαλίσουμε καλύτερα αναπτυξιακά αποτελέσματα», λέει ο dr Lewkowicz.