Παίζοντας στους 6 μήνες

Παίζοντας στους 6 μήνες

Ανοίξτε του ένα παράθυρο στον κόσμο παίζοντας

Τα πιο δελεαστικά παιχνίδια για το μωρό σας που είναι μόλις 6 μηνών είναι εκείνα που ενθαρρύνουν την επικοινωνία και την ανάπτυξή του.

Παιχνίδια με τη γλώσσα. Στους 6 μήνες το μωρό σας θα μπορεί να παράγει ήχους, αντιγράφοντας έτσι την ομιλία των ανθρώπων γύρω του. Πιθανόν να σταματάει κάποιες στιγμές το «μπλα, μπλου, μπλα» περιμένοντας να του απαντήσετε. Μην διστάσετε να πάρετε μέρος σε αυτή την ιδιόμορφη συζήτηση. Καθίστε απέναντί του, μιλήστε του, τραγουδήστε του κουνώντας τα χέρια ή το κεφάλι σας και διαβάστε του. Ειδικά από τα βιβλία θα ακούσει λέξεις και φράσεις που δεν τις ακούει καθημερινά στις συζητήσεις στο σπίτι. 

Ο κόσμος στα πόδια του. Επειδή ακόμα δεν μπουσουλάει, πρέπει να του αφήσετε εσείς δίπλα του τα αντικείμενα που θα του άρεσε να εξερευνήσει. Μην το παρακάνετε. Δώστε του δύο παιχνίδια ή ασφαλή οικιακά αντικείμενα την φορά. Επιτρέψτε του να τα πιάσει, να τα βάλει στο στόμα του, να τα κουνήσει, γενικότερα να τα ζήσει. Θα απολαμβάνει τη διαφορετική υφή και το διαφορετικό μέγεθος των αντικειμένων, συνεπώς έχετε μια ευρεία γκάμα παιχνιδιών για να επιλέξει, από κούκλες μέχρι τις κουτάλες της κουζίνας.

Παιχνίδια με το φαγητό. Σε αυτή την ηλικία θα έχει και την πρώτη του επαφή με τη στερεά τροφή, άρα είναι μια ευκαιρία να του επιτρέψετε να παίξει με την κρέμα του. Αφήστε το να βουτήξει τα δάχτυλά του μέσα και με αυτό τον τρόπο να τη γευτεί. Έτσι θα το βοηθήσετε να συνηθίσει την υφή και να εξοικειωθεί με τα φαγητά που θα αρχίσει να τρώει σε λίγο καιρό.

Πειράματα με τουβλάκια. Τοποθετήστε μερικά τουβλάκια μπροστά στο μωρό σας. Παρακολουθήστε το καθώς τα πλησιάζει και τα χαλάει με τα χεράκια του. Ξαναφτιάξτε τα τουβλάκια και αφήστε το να τα αναποδογυρίσει πάλι. Με αυτόν τον τρόπο θα αρχίσει να εξοικειώνεται με τη σχέση αιτίας – αποτελέσματος αλλά και με την έννοια του προβλέψιμου. Τοποθετήστε ακόμα τουβλάκια σε ένα δοχείο και δείξτε του πώς να το αναποδογυρίσει για να το αδειάσει.