Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια…

Νεογέννητο μωρό με σκούρα μπλε μάτια

Θα παραμείνουν τα μάτια του μωρού μου σκούρα μπλε;

Σύμφωνα με την παράδοση τα μάτια των μωρών διατηρούν το υπέροχο σκούρο μπλε χρώμα στα μάτια τους για όσο καιρό θηλάζουν. Ωστόσο, αυτό αποτελεί παρατήρηση που δεν σχετίζεται απόλυτα με την πραγματικότητα. Περισσότερο μοιάζει με συγκυρία, καθώς το χρώμα των ματιών συνήθως σταθεροποιείται στους 6 μήνες ζωής, περίοδος κατά την οποία πολλές γυναίκες σταματούν να θηλάζουν.

 

Η πραγματικότητα είναι πως κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι χρώμα θα έχουν τα μάτια του ζουζουνιού σας. Αυτό εξαρτάται κυρίως από τα γονίδια. Ρίξτε μια ματιά στο οικογενειακό σας δέντρο και μετρήστε πιθανότητες. Εάν, για παράδειγμα, και οι δύο γονείς έχουν σκούρα καστανά μάτια κατά ένα μεγάλο ποσοστό και το μικρούλι θα έχει σκούρα καστανά μάτια, χωρίς όμως ποτέ να αποκλείεται το ενδεχόμενο να πάρει το έντονο σμαραγδί χρώμα της γιαγιάς του.

Παρατηρείτε το μικρούλι σας για να γίνεστε μάρτυρες των αλλαγών την ώρα που αυτές συμβαίνουν. Εάν τα μάτια του μικρού σας πρόκειται να σκουρύνουν ίσως αρχίσουν από τους 3 κιόλας μήνες να πετούν σκούρες πιτσιλιές. Κι αυτό γιατί η μελανίνη, η οποία στους Καυκάσιους δεν κατακάθεται από την αρχή στην ίριδα του ματιού.

Εάν θέλετε να δείτε τι χρώμα μάτια θα έχει το καμάρι σας, κάντε αυτό το διασκεδαστικό online test, αλλά προσπαθήστε να μην πάρετε τα αποτελέσματα της μετρητής.

 

Μάθετε κι αυτό:

  • Όπως τα μάτια, έτσι και το χρώμα δέρματος και μαλλιών αλλάζει με την πάροδο των μηνών.
  • Τα ανοιχτόχρωμα μάτια είναι ζήτημα κληρονομικότητας. Η τελευταία καθορίζει τα επίπεδα της μελανίνης διαμορφώνοντας τα χρώματα του κάθε ανθρώπου.
  • Μόνο οι Καυκάσιου γεννιούνται με γαλάζια μάτια. Οι υπόλοιπες φυλές (Ασιάτες, Αφρικανοί ή ντόπιοι Αμερικάνοι) έρχονται τις περισσότερες φορές στον κόσμο με καστανά ή σκούρα μαύρα μάτια, τα οποία και διατηρούν για όλη τους την ζωή.
  • Μόνο τα μωρά με πράσινα μάτια δεν αποκτούν ποτέ ένα σταθερό χρώμα. Ο λόγος είναι πως η εν λόγω χρωστική είναι τόσο αραιή, ώστε τα μάτια δεν αποκτούν ποτέ δικό τους χρώμα, αλλά αντικατοπτρίζουν το χρώμα του περιβάλλοντος. Γίνονται θαλασσιά, όταν εκτίθενται στο δυνατό φώς, ή καστανά σε ένα σκοτεινό δωμάτιο.