Ισορροπία στην κοιλίτσα του!

Tummy time

Πώς θα μάθετε το μωρό σας να κάθεται μπρούμυτα.

Σύμφωνα με ειδικούς το μωρά είναι καλό να περνάνε κάποιες ώρες της ημέρας ξαπλωμένα μπρούμυτα. Αν δεν πρόκειται να κοιμηθούν και ξαπλώνουν μπρούμυτα την ώρα του παιχνιδιού, τότε δυναμώνουν τους μύες του λαιμού τους και εξασκούνται στο να κουνάνε τα χεράκια και τα ποδαράκια τους σε αυτή την στάση. Ωστόσο, αν το μικρό σας δεν θέλει καθόλου να στηρίζεται στην κοιλίτσα του και να βάζει δύναμη για να ανασηκώσει το κεφαλάκι του, ακολουθήστε μερικούς τρόπους για να το διευκολύνετε να συνηθίσει σε αυτή τη στάση.


Επιλέξτε τη σωστή χρονική στιγμή. Φροντίστε να είναι ξεκούραστο και να μην πεινάει για να του θέσετε νέες προκλήσεις. Τα μωρά που είναι ανήσυχα για κάποιο λόγο προτιμούν να κάθονται με τον συνηθισμένο τρόπο ή να κάνουν πράγματα που τους είναι ήδη γνωστά. Μπορείτε να ξεκινήσετε με μικρές και γρήγορες δοκιμές, όπως για παράδειγμα να αφήνετε το μωρό σας για λίγα λεπτά μπρούμυτα αφού του έχετε αλλάξει πάνα.

Προκαλέστε του το ενδιαφέρον. Φυσικά και κανένας δεν θέλει να είναι μπρούμυτα στο πάτωμα και να κοιτάζει τα πλακάκια! Γι’ αυτό φροντίστε να έχετε μερικά από τα παιχνίδια του στο πάτωμα ώστε να του τραβήξουν το ενδιαφέρον του ή και για να αποτελέσουν κίνητρο να κινηθεί αν είναι λίγο μεγαλύτερο. Μπορείτε και εσείς να βοηθήσετε με την παρουσία σας, καθώς είστε το πιο ενδιαφέρον παιχνίδι για το μικρό σας. Όση ώρα το ζουζούνι σας θα είναι μπρούμυτα φροντίστε να χαμηλώσετε στο ύψος του, να το κοιτάτε στα μάτια, να του μιλάτε, να του τραγουδάτε και να του κάνετε «τσα!» καθώς θα κρύβετε και θα εμφανίζετε το πρόσωπό σας πίσω από τα χέρια σας.

Χρησιμοποιήστε μια μπάλα για εξάσκηση. Μια μεγάλη μπάλα είναι ιδανική για εξάσκηση! Μπορείτε να βάλετε το μωρό σας με την κοιλίτσα του πάνω στην μπάλα και σιγά σιγά να το μετακινείτε πέρα δώθε.

Μαμά που διασκεδάζει με το μωρό της

Ξαπλώστε το πάνω σας. Μπορείτε να ξαπλώσετε στον καναπέ σας και να βάλετε το μωρό σας πάνω στο στήθος σας μπρούμυτα. Εκείνο θα ανασηκώσει το κεφαλάκι του για να σας κοιτάξει. Μπορείτε ακόμα να λυγίσετε τα γόνατά σας προς το στήθος σας, να ξαπλώσετε το μωρό σας μπρούμυτα κατά μήκος των ποδιών σας κρατώντας το από τα χεράκια του και να ετοιμαστείτε για μια μικρή …πτήση! Πιο απλά, δοκιμάστε να ξαπλώσετε και εσείς μπρούμυτα στο πάτωμα πλάι στο μωρό σας την ώρα του παιχνιδιού. Στο πάτωμα μαθαίνουν να βάζουν δύναμη ενάντια σε μια σκληρή επιφάνεια, να ξεκινούν σιγά – σιγά να κινούν το σωματάκι τους κάνοντας το εναρκτήριο μπουσούλημά τους.