Μωρουλίνι Μπουσουλίνι

Μπουσουλάω

Με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορεί να μπουσουλήσει ένα μωρό;

Σας έχει τύχει να παρακολουθείτε το μικρούλι σας καθώς μπουσουλάει και ξαφνικά να αναφωνήσετε «τι είναι αυτό;!». Ένα μωρό, όμως, που σέρνεται σαν κομάντο ή, ακόμα πιο εντυπωσιακά, «ρολάρει» δεν χρειάζεται να σας ανησυχεί. Διά του λόγου το αληθές, ας δούμε μερικούς τύπους μπουσουλήματος που επιλέγουν τα μωρά ανά τον κόσμο!


  • Το μπουσούλημα της κοιλιάς

Γνωστό και ως μπουσούλημα κομάντο αυτός ο τύπος μετακίνησης χρησιμοποιείται περίπου από τα μισά μωρά της υφηλίου ως εναρκτήριο μπουσούλημα. Η κοιλιά βρίσκεται στο πάτωμα και το βλαστάρι σας κουνά χέρια και πόδια ώστε σερνόμενο να φτάσει στον στόχο του. Τα μωρά που μπουσουλάνε με αυτόν τον τρόπο ξεκινούν να μετακινούνται από μέρος σε μέρος γρηγορότερα, καθώς δεν χρειάζεται να αναπτύξουν την δύναμη σε χέρια και πόδια που απαιτεί το κλασσικό μπουσούλημα.

μπουσούλημα κοιλιάς

  • Το κλασσικό μπουσούλημα

Το μωρό στηριζόμενο σε χέρια και γόνατα μετακινείται εδώ κι εκεί κινώντας ταυτόχρονα αντίθετο χέρι και πόδι.

Κλασσικό μπουσούλημα

  • Το μπουσούλημα της αρκούδας

Το μωρό μετακινείται ακριβώς όπως και στο κλασσικό μπουσούλημα μόνο που αντί για τα γόνατα χρησιμοποιεί τις πατούσες του.Το μπουσούλημα της αρκούδας

  • Το ανάποδο μπουσούλημα

Εδώ το μωρό μοιάζει σαν να εκτελεί κάποια άσκηση γιόγκα. Αντί να σπρώχνει με τα χέρια του το πάτωμα ώστε να μετακινηθεί, ασκεί δύναμη η οποία το απομακρύνει από το έδαφος και το ωθεί προς τα πίσω. Σε αυτού του είδους το μπουσούλημα το μικρούλι συνήθως ακουμπά στο έδαφος την λεκάνη και δεν στηρίζεται καθόλου στα πόδια.

Ανάποδο μπουσούλημα

  • Το μπουσούλημα της μακριάς γαϊδούρας

Μοιάζει πολύ με το κλασσικό μπουσούλημα μόνο που τώρα το μικρό σας δημιουργεί με τα χέρια και τα πόδια του μια γέφυρα, κρατώντας την λεκάνη μακριά από το δάπεδο.

Το μπουσούλημα της μακριάς γαϊδούρας

  • Το ρολάρισμα

Κάποια μωρά γίνονται τόσο καλά στο ρολάρισμα που επιλέγουν να μετακινηθούν κατ’ αυτόν τον τρόπο, δηλαδή στριφογυρίζοντας από πλευρό σε πλευρό. Σπάνιο φαινόμενο αλλά συμβαίνει!

Ρολάρισμα

Μάθετε κι αυτό! Η Karen Adolf, επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης παρατήρησε πως ένα μωρό μπορεί να μπουσουλήσει με 25 διαφορετικούς τρόπους, συνδυάζοντας διάφορα σημεία τους ανθρώπινου σώματος.

Δείτε επίσης:

«Σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε». Ένα άρθρο για όσα κρούουν τον κώδωνα κάποιου προβλήματος κινητικής ανάπτυξης.

« Θέση, έτοιμοι, πάμε… για μπουσούλημα». Πότε θα αρχίσει να μπουσουλά και πως μπορείτε να το ενθαρρύνετε.