Μαζί στα πρώτα του «βήματα»

Ανάπτυξη μωρού

Πώς να ενθαρρύνετε το μικρό σας να κάθεται, να μπουσουλάει, να περπατάει αλλά και να μιλάει.

Μέσα στους 12 πρώτους μήνες της ζωής του το μωρό σας θα ανακαλύψει, εκτός των άλλων, ότι μπορεί να κάθεται, να μπουσουλάει, να περπατάει αλλά και να μιλάει. Εσείς από την πλευρά σας μπορείτε να το ενθαρρύνετε, μετατρέποντας την κάθε ανακάλυψη σε παιχνίδι! Βέβαια, η χρονική στιγμή για τα πρώτα βήματα ή την πρώτη λεξούλα διαφέρει αρκετά από μωρό σε μωρό, φτάνοντας ακόμα και το διάστημα των 6 μηνών.  

 

Όταν μαθαίνει να … στρογγυλοκάθεται!

Το μωρό σας θα αρχίσει να κάθεται γύρω στους έξι μήνες, χρησιμοποιώντας αρχικά τα χεράκια του για να στηριχτεί. Στους 8 με 9 μήνες θα είναι ικανό να κάθεται χωρίς τη βοήθεια των χεριών του. Για να το ενθαρρύνετε μπορείτε να του κρατάτε εσείς το χεράκι του ή να το έχετε στην αγκαλιά σας καθιστό.

 

Μωρό που μπουσουλάειΕυκαιρίες για τις πρώτες «βόλτες»!

Όταν το μωρό σας είναι περίπου 7 μηνών, πιθανόν να αρχίσει να μπουσουλάει, αν και πολλά μωρά δεν μπουσουλάνε πριν τους 9 μήνες ή και αργότερα. Κάποια μωρά (περίπου το 10%) δεν μπουσουλάνε ποτέ και περνάνε κατευθείαν στο επόμενο στάδιο, στο περπάτημα. Τα άνετα ρούχα αλλά και ο άπλετος χώρος μπορούν να τα βοηθήσουν να κάνουν τις πρώτες τους βόλτες μέσα στο σπίτι. Μπορείτε μάλιστα να χρησιμοποιήσετε το αγαπημένο παιχνίδι του μικρού σας ως «δόλωμα» ώστε να το φτάσει μπουσουλώντας.

 

Οι πρώτες του λεξούλες!

Γύρω στους έξι μήνες θα ακούσετε και τους πρώτους ήχους που φέρνουν λίγο σε μουρμουρητό, ενώ από τον 10ο ή 12ο μήνα τα μωρό σας θα αρχίσει να δημιουργεί πιο συγκεκριμένους ήχους. Περίπου στους 12 μήνες θα ακούσετε και την πρώτη κανονική πια λεξούλα, που συνήθως είναι «μαμά». Όσο περισσότερο μιλάτε στο μωρό σας, του τραγουδάτε και του διαβάζετε παραμύθια τόσο περισσότερο θα αναπτύξει λεκτικές ικανότητες.

 

Στέκεται στα ποδαράκια του!

Είναι πιθανό το μωράκι σας να προσπαθεί να σταθεί όρθιο από τους 9 μήνες και είναι πιθανόν να κατορθώσει να σταθεί στα ποδαράκια του στηριζόμενο κάπου περίπου στους 10 μήνες. Στον έναν χρόνο τα περισσότερα μωρά μπορούν να σταθούν όρθια χωρίς βοήθεια και μερικές φορές να κάνουν το πρώτο τους βήμα. Αφήστε ελεύθερο το μικρό σας να ικανοποιήσει την περιέργεια του καθώς μπορεί να σταθεί στα ποδαράκια του για να ανακαλύψει τι υπάρχει στον χώρο τριγύρω.