Όταν όλα τα αντικείμενα που βρίσκονται γύρω του καταλήγουν στο στόμα του, εσείς είστε εδώ για να το προστατεύσετε
Γιατί οποιαδήποτε αντικείμενο που μπορεί να πιάσει με τα χεράκια του καταλήγει πάντα στο στόμα του; Γιατί πολύ απλά είναι ένας τρόπος για να εξερευνά το περιβάλλον του. Πρόκειται για ένα σημαντικό στάδιο ανάπτυξης που διαρκεί περίπου μέχρι τους 18 μήνες – αν και πολλά νήπια ακολουθούν αυτή τη συνήθεια και σε μεγαλύτερη ηλικία. Επειδή, λοιπόν, δεν μπορείτε να την αποφύγετε, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να «φρουρείτε» το μικρό σας όσο το δυνατόν περισσότερο για να αποφύγετε τους πιθανούς κινδύνους. Ποιοι είναι αυτοί; Τα μικρόβια και τα μικρά αντικείμενα που ενδέχεται να προκαλέσουν πνιγμό αν τα καταπιεί.
Η έκθεση στα μικρόβια είναι ο μικρότερος από τους δύο κινδύνους που έχετε να αντιμετωπίσετε στο συγκεκριμένο στάδιο. Εφόσον έχει φτάσει στους 6 μήνες και έχει αρχίσει να αναπτύσσει ικανοποιητικά το ανοσοποιητικό του, αυτή η συνήθεια θα ενισχύσει την άμυνά του ενάντια στους βλαβερούς μικροοργανισμούς. Αντιθέτως, πολύ προσεκτικοί θα πρέπει να είστε με τα διάφορα μικροσκοπικά αντικείμενα που το μικρό σας θα επιχειρήσει να βάλει στο στόμα του. Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για τα πάντα, αφού το μικρό σας θα προσπαθήσει να «δοκιμάσει» από φύλλα και πετραδάκια μέχρι αποτσίγαρα και μικρά κομμάτια γυαλιού, ειδικά αν είστε σε εξωτερικό χώρο. Εκεί μπορείτε μονάχα να κάνετε μια επισκόπηση του χώρους για να εντοπίσετε τους πιθανούς κινδύνους και, κατόπιν, να το περιφρουρείτε συνεχώς.
Όσον αφορά τώρα το σπίτι σας, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον ασφάλειας, όπου το μωρό σας δεν θα έχει πρόσβαση σε μικρά αντικείμενα, αντικείμενα που έχουν κομμάτια ή μέρη που μπορεί να το τραυματίσουν. Πιο συγκεκριμένα:
· Χαμηλώστε στο ύψος του παιδιού σας και προσπαθήστε να διαπιστώσετε σε ποια αντικείμενα έχει πρόσβαση και άρα ποια πρέπει να μετακινηθούν σε υψηλότερα ράφια. Μην ξεχάσετε να ψάξετε για αντικείμενα που μπορεί να έχουν μείνει ξεχασμένα κάτω από κρεβάτια, καναπέδες ή βιβλιοθήκες.
- Απομακρύνετε τραπεζομάντηλα και σεμεδάκια τα οποία μπορεί να τραβήξει το μικρό σας και να ρίξει από το τραπέζι τα πράγματα που βρίσκονται πάνω του.
- Προμηθευτείτε παιδικές πορτούλες για το δωμάτιό του, ώστε να μην μπορεί να απομακρυνθεί από τον χώρο ή για τις εσωτερικές σκάλες του σπιτιού σας.
- Έχετε υπόψη σας ότι το παιδί σας καθώς μεγαλώνει θα ανακαλύπτει νέους τρόπους για να έχει πρόσβαση στα αντικείμενα που θέλει. Για παράδειγμα ένα παιδί 1 έτους δεν μπορεί να φτάσει τα μπιμπελό που έχετε μετακινήσει σε ψηλότερα ράφια, αλλά αν όταν γίνει 2 ετών μπορεί να μετακινήσει μια καρέκλα και να ανέβει πάνω της θα πρέπει αυτά να φυλαχτούν σε ένα ντουλάπι.
Όταν το αντικείμενο έχει καταλήξει στο στόμα του
Τι κάνετε όμως όταν τελικά το μικρό σας οδηγήσει ένα μικρό ή επικίνδυνο αντικείμενο στο στόμα του πριν προλάβετε να το σταματήσετε
- Αν το έχει μέσα στο στόμα και δεν το έχει καταπιεί, ζητήστε του να το φτύσει και αν δεν το κάνει, απαλά πιέστε του τα μάγουλα, ώστε να ανοίξει το στόμα του και να απομακρύνετε το αντικείμενο με τα δάχτυλά σας.
- Αν καταπιεί ένα μικρό αντικείμενο ασφαλές αντικείμενο (όχι γυαλί, καρφίτσα κτλ) αλλά παρόλα αυτά φαίνεται καλά μην πανικοβληθείτε. Το αντικείμενο θα «ταξιδέψει» μέσα στον οργανισμό του και θα αποβληθεί χωρίς να του προκαλέσει κακό. Ωστόσο επικοινωνήστε με τον παιδίατρο για να σας ενημερώσει για συμπτώματα που ενδέχεται να σηματοδοτούν την ύπαρξη κάποιου προβλήματος.
- Αν το μικρό σας καταπιεί κάτι τοξικό, όπως λόγου χάρη ένα απορρυπαντικό, καλέστε αμέσως το κέντρο δηλητηριάσεων και έχετε κοντά σας τη συσκευασία ώστε να περιγράψετε την ουσία. Μην προσπαθήσετε να προκαλέσετε στο παιδί σας εμετό εκτός και αν ακολουθήσετε συγκεκριμένες οδηγίες που σας έχει δώσει ο παιδίατρος.
- Αν πνίγεται ή είναι αναίσθητο καλέστε αμέσως τις πρώτες βοήθειες. Μέχρι να έρθει τα ασθενοφόρο ζητήστε του να βήξει ή προσπαθήστε να παρέχετε βοήθεια στο μικρό σας ξαπλώνοντάς το στα πόδια σας μπρούμυτα, με ελαφρά σκυμμένο το κεφάλι προς τα κάτω και δίνοντάς του απότομα χτυπήματα στο σημείο ανάμεσα στις ωμοπλάτες.
- Μην τρομοκρατηθείτε με τους ενδεχόμενους κινδύνους που κρύβει αυτή η συνήθεια. Έχετε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι πρόκειται για ένα φυσιολογικό στάδιο ανάπτυξης που κάποια στιγμή σταματάει και ότι τα παιδιά περνούν το στάδιο αυτό με επιτυχία.