Γονείς για δέσιμο… συναισθηματικό!

Γονείς για δέσιμο… συναισθηματικό!

Τρόποι για να δεθείτε με το νεογέννητο μωρό σας;

Η ανάγκη να κρατάτε το μωρό σας αγκαλιά και να παίζετε μαζί του θα σας γεννηθεί αυθόρμητα από την πρώτη στιγμή που θα το αντικρίσετε. Έτσι σιγά σιγά θα χτίσετε έναν δεσμό, που θα ισχυροποιείται μέρα με τη μέρα. Εμείς σας παρουσιάζουμε μερικές προτάσεις για τρυφερές στιγμές με το νεογέννητο που συμβάλλουν στην φυσική και νοητική του ανάπτυξη και το κάνουν να αισθάνεται ασφάλεια.

  • Αγκαλιάστε το μωρό σας ακουμπώντας το στην αριστερή πλευρά του στήθους ώστε να μπορεί να ακούσει τον ήχο της καρδιάς σας. Ο ρυθμικός χτύπος θα το καθησυχάσει, ξυπνώντας του μνήμες από την εποχή που βρισκόταν στη μήτρα.
  • Ελάτε σε δέρμα με δέρμα επαφή μαζί του. Η γυμνή αγκαλιά και το βρεφικό μασάζ, για παράδειγμα, θα το κάνουν να νιώσει ασφάλεια και σιγουριά, αλλά θα βοηθήσει και εσάς να δεθείτε περισσότερο μαζί με το μωρό σας.
  • Κοιτάξτε στο μάτια και επικοινωνήστε μαζί του κάνοντας διάφορες εκφράσεις. Σταδιακά το μωρό σας θα μάθει να συνδέει τις λέξεις με τις εκφράσεις και τα συναισθήματα.
  • Τα μωρά αγαπούν περισσότερο την ομιλία που έχει ρυθμό, παρά τον σοβαρό τόνο ομιλίας των ενηλίκων. Επομένως μην διστάσετε να του μιλήσετε τραγουδιστά, να του απαγγείλετε στιχάκια ή να του διαβάσετε ποιηματάκια.
  • Δεν χρειάζεται να καταλαβαίνει για να αρχίσετε να του διαβάζετε. Λατρεύει να ακούει τη φωνή σας και τους διαφορετικούς της τόνους καθώς διηγείστε μια ιστορία.
  • Συζητήστε με το μωρό σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κατονομάστε τα παιχνίδια του, τα μέρη του σώματος του καθώς του κάνετε μπάνιο και αναφερθείτε στα αντικείμενα που βρίσκονται γύρω σας.
  • Ο πιο ευχάριστος τρόπος για να καλλιεργήσετε τις λεκτικές δεξιότητες του μωρού σας είναι το τραγούδι. Όσο παράφωνοι και αν είστε, μην παραλείπετε να του τραγουδάτε παντού: στο αυτοκίνητο, όταν ετοιμάζετε το φαγητό του, όταν του κάνετε μπάνιο, πριν κοιμηθεί κοκ. Καθησυχάζεται από την φωνή σας και ξετρελαίνεται με τις ρυθμικές μελωδίες.
  • Χαμογελάτε! Το χαμόγελό σας απελευθερώνει χημικές ουσίες στον οργανισμό του που το κάνουν να νιώθει καλά. Παρεμπιπτόντως αυτές οι χημικές ουσίες βοηθούν τον εγκέφαλό του να αναπτυχθεί. 
  • Παίξτε απλά παιχνίδια, όπως π.χ. κρυφτό (κρύψτε με τα χέρια σας το πρόσωπό σας και αποκαλύψτε το στη συνέχεια). Με τέτοιου είδους παιχνίδια θα το βοηθήσετε να αναπτύξει τις γνωστικές και κινητικές του δεξιότητες.