Ενεργοποιήστε τις αισθήσεις του για βοηθήσετε την ανάπτυξή του
Η γεύση, η αφή, η όραση, η ακοή και η όσφρηση είναι τα βασικά εργαλεία με τα οποία ένα βρέφος εξερευνά και γνωρίζει τον κόσμο γύρω του. Οι πρώτες εμπειρίες, τα πρώτα μπουσουλητά που κάνει για να γνωρίσει το περιβάλλον είναι κομβικά για την ανάπτυξή του. Έρευνες, μάλιστα, έχουν δείξει ότι οι εμπειρίες που αποκομίζει ένα βρέφος τους πρώτους μήνες της ζωής του έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του. Σε αυτή κομβικό ρόλο παίζει και η αίσθηση ασφάλειας και αγάπης που εισπράττει από τους γύρω του και κυρίως από τους γονείς του. Πώς θα συμμετέχετε ενεργά, δίνοντας ερεθίσματα σε αυτόν τον πρωτόγνωρο χορό των πέντε αισθήσεων;
1ο μήνας. Τον πρώτο μήνα το νεογέννητο θα πάρει μαθήματα εμπιστοσύνης. Αρκεί να ακολουθήσετε το ένστικτό σας και θα είστε η καλύτερη δασκάλα του κόσμου! Ανταποκρινόμενοι στα σήματα που σας στέλνει για να το ταΐσετε ή να το καθησυχάσετε, πέρα από τις βασικές του ανάγκες θα έχετε καλύψει και την ανάγκη του να νιώσει ασφάλεια. Αυτή είναι η περίοδος της «γνωριμίας» σας, μέσω της επαφής σώμα με σώμα, θηλάζοντάς το και κρατώντας το στην αγκαλιά σας. Όλες οι αισθήσεις του μωρού σας είναι ενεργοποιημένες για να εδραιώσουν τη μεταξύ σας σχέση. Θα ακούει τη φωνή σας, ο τόνος της οποίας του είναι οικείος από την περίοδο που βρισκόταν στη μήτρα, θα προτιμά τη μυρωδιά σας και θα λατρεύει να κοιτά το πρόσωπό σας ενώ το κρατάτε αγκαλιά. Δώστε του λοιπόν την ευκαιρία να σας νιώθει κοντά του συχνά, να σας παρατηρεί από κοντινή απόσταση (μιας και η όρασή του δεν είναι πλήρως αναπτυγμένη) και να αφουγκράζεται τη φωνή σας.
2ος μήνας. Θα δείτε για πρώτη φορά το μωράκι σας να χαμογελάει. Και φυσικά μπορείτε να πολλαπλασιάσετε αυτά τα χαμόγελα με παιχνίδια και τραγούδια. Προσπαθήστε να του μιλάτε καθώς αυτά είναι και τα πρώτα λεκτικά του μαθήματα. Εκείνο θα συνεχίσει να μην βλέπει σε μεγάλη απόσταση αλλά πλέον θα μπορεί να ακολουθεί ένα αντικείμενο που διαγράφει μπροστά του μια επαναλαμβανόμενη συντονισμένη κίνηση. Δείτε το να κουνάει το κεφαλάκι του δεξιά και αριστερά ακολουθώντας την κίνηση μιας κούκλας που μετακινείτε πέρα δώθε σε κοντινή απόσταση από το πρόσωπό του. Παράλληλα συνεχίζει να απολαμβάνει την αγκαλιά σας, όπως και τη γεύση και το άρωμα που συνοδεύει τα γεύματα του, καθώς όλα τα παραπάνω παραπέμπουν στο αγαπημένο του πρόσωπο, δηλαδή εσάς.
3ος μήνας. Τον τρίτο μήνα θα αρχίσει να ανοίγει τα χεράκια του προσπαθώντας με ασυντόνιστες κινήσεις να αγγίξει τον χώρο γύρω του. Θα μπορεί να βλέπει πιο μακριά και να εστιάζει περισσότερο. Καθώς η ανάπτυξη έχει πάρει το δρόμο της είναι ώρα να κάνει και την πρώτη εξάσκηση για να δυναμώσει τους μυς του λαιμού, της πλάτης και τους ώμους, παίζοντας μπρούμυτα. Ξαπλώστε το στην κοιλίτσα του, κοιτάξτε το στα μάτια και δείτε να ανασηκώνει το κεφαλάκι του, απολαμβάνοντας το νέο του παιχνίδι. Σε περίπτωση που δυσφορεί με τη νέα δραστηριότητα, φροντίστε να το εξασκείτε αρχικά για λίγο αυξάνοντας σταδιακά την διάρκεια.
4ος μήνας. Το μήνα αυτό θα καταφέρει να συντονίσει τα μάτια του με τα χέρια του. Αυτό σημαίνει πως οι προσπάθειές του να γραπώσει κάτι, δεν θα πέφτουν πια στο κενό, αλλά θα προσανατολίζονται με μεγαλύτερη ακρίβεια στο στόχο του, που μπορεί να είναι το παιχνίδι του ή τα γυαλιά σας. Οι κουδουνίστρες θα είναι μια πολύ καλή συντροφιά.
5ος μήνας. Με το ένα του χέρι θα μπορεί πλέον να πιάνει τα παιχνίδια του και η αμέσως επόμενη κίνηση θα είναι να τα φέρνει στο στόμα του, καθώς αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξερευνήσει τη γεύση και την υφή τους. Φροντίστε επομένως τα παιχνίδια του να είναι καθαρά και προετοιμαστείτε να προμηθευτείτε ειδικά μαλακά παιχνίδια για τα πρώτα του δοντάκια.
6ος μήνας. Το μωράκι σας θα μπορεί να κάθεται μόνο του, στηρίζοντας το σωματάκι του. Σε αυτό φυσικά έχετε συμβάλλει και εσείς βάζοντάς το να παίξει μπρούμυτα ή ανασηκώνοντας το μαλακά από τα χέρια. Την ίδια περίοδο θα αρχίσει να γίνεται πιο κινητικό καθώς θα μπορεί να ρολάρει, να γλιστράει και να μετακινεί με κάποιον τρόπο το σώμα του. Μπορεί να έχει ωριμάσει αρκετά σε σύγκριση με τα κατορθώματα των προηγούμενων μηνών, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν χρειάζεται διαρκώς το άγγιγμά σας, τη φωνή και τη μυρωδιά σας.
Extra tip: Κάθε μωράκι είναι διαφορετικό και ορισμένα σκαλοπάτια ανάπτυξης πιθανόν να τα δρασκελίζει σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Επομένως οι παραπάνω διαχωρισμοί ανά μήνα όσον αφορά τα κατορθώματά του είναι ενδεικτικοί.