Δώστε ώθηση στην ανάπτυξή του με μια μπάλα

Δώστε ώθηση στην ανάπτυξή του με μια μπάλα

Το αγαπημένο παιχνίδι των παιδιών που δίνει ώθηση στην ανάπτυξή τους

Ίσως σας φαίνεται το πιο κοινότυπο παιχνίδι για το μικρό σας, αλλά η μπάλα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που θα βοηθήσει στην ανάπτυξή του. Ξεκινήστε να την χρησιμοποιείται ήδη από την βρεφική ηλικία (σε μικρά μεγέθη και σε έντονα χρώματα) και συνεχίστε καθώς μεγαλώνει. Άλλωστε, είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών και δεν υπάρχει περίπτωση ένα νήπιο ή μεγαλύτερο παιδί να αντισταθεί σε μια μπάλα που κυλάει προς το μέρος του ή που βρίσκεται σε μια γωνιά του δωματίου, περιμένοντας χεράκια και ποδαράκια να της δώσουν κίνηση.

Οι πρώτες κινήσεις με τα χέρια.Φυσικά το παιχνίδι με την μπάλα θα κινητοποιήσει τα χεράκια και - γιατί όχι - τα ποδαράκια του ανοίγοντας το δρόμο της ανάπτυξης των κινητικών δεξιοτήτων. Ξαπλώστε το, δώστε του μια μικρή μπάλα και αφήστε το να την περιεργάζεται, να την ανασηκώνει με τα χέρια ή με τα πόδια του.

Αγκαλιά με την μπάλα. Ώρα για παιχνίδι μπρούμυτα και η μπάλα ξανά μπορεί να έχει την τιμητική της. Ξαπλώστε το μωρό σας με την κοιλίτσα του στην μπάλα γυμναστικής και κινήστε το μπρος πίσω ή επιτρέψτε στο νήπιο να απλωθεί μπρούμυτα πάνω της για ελαφριά άσκηση στο σπίτι.

Όταν η μπάλα χτυπάει κάτω.Αναμφίβολα το μωρό σας θα απολαμβάνει να ρίχνει κάτω πράγματα γύρω στους 8 με 9 μήνες για να κατανοήσει τι θα συμβεί, αν και έχει ήδη από τον 5ο μήνα την αίσθηση της βαρύτητας. Για να αποφύγετε να σηκώνετε κάθε φορά τη μπάλα από κάτω και να του την ξαναδίνετε, βάλτε στο παιχνίδι το μεγαλύτερο αδερφάκι του.

Κυλώντας.Όταν το μωρό σας θα μπορεί να παραμένει καθιστό, καθίστε απέναντί του και κυλήστε μια μαλακή μπάλα ανάμεσα στα ποδαράκια του. Αυτή είναι μια ιδανική άσκηση για να εξασκήσει τον συντονισμό ματιών και χεριών, καθώς θα προσπαθήσει να πιάσει την μπάλα.

Κυνηγητό σε αργή κίνηση.Οι μπάλες με έντονα χρώματα θα του κινήσουν το ενδιαφέρον και θα το κάνουν να μπουσουλήσει πίσω τους, ενώ μεγαλώνοντας τα πολύχρωμα μπαλόνια που κινούνται αργά και εύκολα με μια απλή αύρα θα το κινητοποιήσουν για κυνήγι.

Οι πρώτες μπαλιές.Μια εξαιρετική άσκηση ισορροπίας, συντονισμού χεριών - ματιών και σώματος αλλά και κρίσης είναι οι μπαλιές! Φυσικά πρέπει να περιμένετε λίγο ακόμα (συνήθως γύρω στους 18 μήνες) μέχρι το μικρό σας να δοκιμάσει με τη βοήθειά σας να κυλήσει μια μπάλα (προς τα εσάς ή προς άγνωστη κατεύθυνση) από το σημείο που βρίσκεται.

Πιάνοντάς την στον αέρα!Θα χρειαστεί να περιμένετε επίσης κάποια χρονάκια μέχρι να μπορεί να πιάνει στον αέρα μια μαλακή μπάλα που στέλνετε προς την αγκαλιά του. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασκηθεί στο να παρακολουθεί κάτι που έρχεται προς το μέρος του και να κατανοεί πότε χρειάζεται να κινηθεί αλλά και προς τα πού για να το πιάσει.

Κλωτσώντας την. Αν έχετε πάθος με το ποδόσφαιρο και θέλετε να αναθρέψετε έναν ικανό μελλοντικό συμπαίκτη, θα χρειαστεί να περιμένετε αρκετά. Ωστόσο το μικρό σας πιθανόν να απολαύσει να το κρατάτε και να του δίνετε ώθηση για να "κλοτσήσει" την μπάλα.