Παιχνίδια για τα μάτια του

Παιχνίδια για τα μάτια του

Παιχνίδια και δραστηριότητες που θα ενισχύσουν την όρασή του

Από τη στιγμή που το μωρό σας θα γεννηθεί η όρασή του θα αναπτύσσεται διαρκώς. Αρχικά θα βλέπει από σχετικά κοντινή απόσταση και όχι τόσο καθαρά, αλλά σταδιακά θα καταφέρνει να εστιάζει σε πρόσωπα και αντικείμενα και να αναπτύσσει την ικανότητα όρασης. Προκειμένου να του δώσετε τα κατάλληλα ερεθίσματα, φέρτε το σε επαφή με παιχνίδια ειδικά για τα μάτια του!

Ξεφυλλίστε μαζί ασπρόμαυρα βιβλία για μωρά (ή με έντονες αντιθέσεις στα χρώματα). Μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας ασπρόμαυρες εικόνες, σχεδιάζοντας με μαύρο μαρκαδόρο σε λευκό χαρτόνι. 

Τοποθετήστε κρεμαστά παιχνίδια με ρίγες και έντονες αντιθέσεις στα χρώματα πάνω από την κούνια του. Πιθανόν να παρατηρήσετε ότι οι ρίγες, ειδικά αν έχουν αρκετό πάχος και έντονα χρώματα αιχμαλωτίζουν το βλέμμα του μωρού σας. Είναι ιδανικές για να εξασκήσουν την όρασή του, επομένως προτιμήστε τις στα παιχνίδια και τα διακοσμητικά  του δωματίου του. 

Ενθαρρύνετε το παιχνίδι με κούκλες και λούτρινα ζωάκια με φωτεινά χρώματα. Τοποθετήστε το παιχνίδι μπροστά του, κουνήστε το, δώστε του φωνή και παρατηρήστε το μικρό σας πώς το παρακολουθεί όσο αναπτύσσεται η όρασή του. Σε λίγο καιρό θα το δείτε να προσπαθεί να το πιάσει με τα χεράκια του. 

Παιχνίδια με καθρέφτες. Αν και δεν θα μπορεί να ξεχωρίσει το είδωλό του, πόσω μάλλον να καταλάβει ότι πρόκειται για το ίδιο, οι καθρέφτες αποτελούν ένα από τα αγαπημένα παιχνίδια των μωρών και μετέπειτα νηπίων. Κάντε μια εισαγωγή, δείχνοντας του τον καθρέφτη, αφού τον τοποθετήσετε μπροστά του όχι πολύ μακριά αλλά ούτε και πολύ κοντά (σε απόσταση περίπου 20cm) για να καταφέρει να εστιάσει.

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου»

Κουκού! Το γνωστό και αγαπημένο παιχνίδι όλων των μωρών μπορεί να συμπεριληφθεί από νωρίς στις καθημερινές του ασχολίες. Κρύψτε με τα χέρια σας το πρόσωπό σας, αποκαλύπτοντας το στη συνέχεια με ενθουσιασμό, ενώ όταν μεγαλώσει λίγο, ξεκινήστε να κρύβετε παιχνίδια κάτω από μια κουβέρτα και να τα εμφανίζετε μετά από λίγο.