Ποιες αναπτυξιακές δεξιότητες κρύβονται πίσω από τις αντιδράσεις και τα κατορθώματά που πιθανόν σας τρομάζουν ή σας εκνευρίζουν;
Μερικά από τα κατορθώματα του μικρού σας αρχικά σας φαίνονται χαριτωμένα, αλλά στη συνέχεια σας κουράζουν αφόρητα; Υπομονή! Σκεφτείτε ότι για κάποιο λόγο συμβαίνουν όλα αυτά και ότι σχετίζονται με την ανάπτυξη βασικών του δεξιοτήτων. Άλλωστε εκείνο είναι πολύ χαρούμενο που τα καταφέρνει και θέλει να μοιραστεί τη χαρά του μαζί σας! Μην του το χαλάτε…
Πατώντας ασταμάτητα κουμπιά και πλήκτρα. Μπορεί να σας εκνευρίζει το ασταμάτητο κλικ κλακ ή η μουσική που ακούγεται από το παιχνίδι του μόλις πατήσει το ανάλογο κουμπί αλλά το μικρό σας θέλει να σας δηλώσει ότι κατάφερε να δρασκελίσει δύο σκαλοπάτια ανάπτυξης. Το πρώτο έχει να κάνει με τον πειραματισμό που σχετίζεται με την αιτία και το αποτέλεσμα (αν πατήσω το κουμπί, ακούγεται μουσική) και το δεύτερο με την ικανότητα να πιάνει κάτι συντονίζοντας τον αντίχειρα με τον δείκτη (πατώντας τα πλήκτρα από ένα τηλεχειριστήριο). Το τελευταίο σχετίζεται άμεσα με την ικανότητά του να μπορεί να πιάνει το κουτάλι και το πιρούνι αργότερα ή να δένει τα κορδόνια του.
Γλυκοκοιτάζει – και όχι μόνο – το φαγητό στα πιάτα σας. Στην ηλικία των 7 ή 8 μηνών πιθανόν να αποστρέφεται την αλεσμένη τροφή που του σερβίρεται και να αρχίζει να αρπάζει από το δικό σας πιάτο κομμάτια από το κρέας ή τα λαχανικά σας. Τι θέλει να σας πει; Ότι αρχίζει να γίνεται πιο ανεξάρτητο σε ό,τι αφορά το φαγητό και ότι είναι έτοιμο να αρχίσει να πειραματίζεται με τη στερεά τροφή σε κομμάτια. Εφοδιάστε το με snacks που μπορεί να πιάσει με τα χεράκια του και αφήστε το να τα μασουλήσει, φροντίζοντας ωστόσο να το παρακολουθείτε στενά.
Το αγαπημένο μου αρκουδάκι. Έχει γίνει η προέκταση του χεριού του ή καλύτερα του εαυτού του μιας και το μεταφέρει μαζί του όπου κι αν είναι. Αυτό συμβαίνει συνήθως γύρω στους 9 μήνες και σχετίζεται με την συνειδητοποίηση ότι είστε δυο ξεχωριστοί άνθρωποι. Καταλαβαίνει λοιπόν ότι δεν μπορείτε να είστε κάθε λεπτό κοντά του κι έτσι βρίσκει ένα υποκατάστατο για να του κρατάει συντροφιά. Φυσικά αυτό δεν είναι απαραίτητο να είναι ένα αρκουδάκι ή μια κούκλα, αλλά ένα άλλο παιχνίδι, μια κουβέρτα, ένα καπέλο ή ακόμα και μια κάλτσα. Φροντίστε να έχετε και ένα δεύτερο αντικείμενο, ίδιο ή παρόμοιο, ώστε να το αντικαταστήσετε άμεσα αν το πρώτο χαθεί.
Δείχνει και ρωτάει. Χωρίς όμως ακόμα να μπορεί να μιλήσει ξεκάθαρα. Τα χεράκια του καταλήγουν στα πιο απίθανα αντικείμενα και σημεία του περιβάλλοντος χώρου και η κίνηση συνήθως συνοδεύεται από μια ακαταλαβίστικη φράση που συνήθως σημαίνει «τι είναι αυτό;». Μπορεί να κουράζεστε να του λέτε το όνομα κάθε αντικειμένου, αλλά είναι μια πολύ καλή αρχή για να εμπλουτίσετε το λεξιλόγιό του. Παρόλο που δεν μιλάει ακόμα, θα δείτε αργότερα ότι κάποιες από τις λέξεις είχαν εντυπωθεί μέσα του.
Οι άγνωστοι είναι τρομακτικοί. Περίπου στους 9 με 10 μήνες θα αναπτύξει αφενός φόβο για τους αγνώστους αφετέρου τη δυσκολία να σας αποχωριστεί. Το άγχος αποχωρισμού είναι ένα φυσιολογικό στάδιο ανάπτυξης όσο και αν σας τη δίνει στα νεύρα όταν κλαίει κάθε φορά που προσπαθείτε να το αφήσετε στην αγκαλιά της γιαγιάς του. Αυτό σημαίνει πως έχει αναπτύξει ένα στενό δεσμό μαζί σας και ότι σας εμπιστεύεται. Παρόλο που πρέπει να σεβαστείτε αυτό τον φόβο μην τον αφήσετε να σας ρυθμίσει την καθημερινότητα, καθώς οι πιθανότητες να ηρεμήσει σε 5 λεπτά αφότου φύγετε είναι μεγάλες.
Κοίτα που στέκομαι όρθιο! Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ενθουσιαστείτε αν δείτε για πρώτη φορά το μικρό σας να στέκεται όρθιο κρατώντας ένα έπιπλο ή τον τοίχο για να στηρίζει το σώμα του. Φυσικά δεν θα είναι καθόλου ευχάριστο να σας ξυπνάει μέσα στη νύχτα γιατί στηρίχτηκε στα κάγκελα της κούνιας του, ανασηκώθηκε και τώρα δεν ξέρει πώς να ξαπλώσει ξανά, αλλά σκεφτείτε πως τουλάχιστον εξασκεί τους μυς του και αναπτύσσει μια φυσική δεξιότητα. Δώστε του επίσης τη δυνατότητα να εξασκηθεί σε νέες κινήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.