Δίδυμες...αλήθειες!

6 αλήθειες για τα Δίδυμα

Τι να περιμένετε όταν ετοιμάζεστε να υποδεχτείτε τα δίδυμα μωρά σας

Η εγκυμοσύνη και τα πρώτα χρόνια με τα δίδυμα είναι αναμφίβολα μια πρόκληση. Όμως η απόλαυση να βλέπετε τα δύο μουτράκια να σας χαμογελούν και ταυτόχρονα να συνειδητοποιείτε πόσο δυνατή σχέση έχουν μεταξύ τους είναι υπέρμετρη. Τι να περιμένετε σε γενικές γραμμές όταν μεγαλώνετε δίδυμα;

Είναι πιθανό να γεννήσετε πρόωρα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των δίδυμων κυήσεων χαρακτηρίζεται από πρόωρο τοκετό ενώ οι μέλλουσες μαμάδες βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση προεκλαμψίας και διαβήτη κύησης. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι τα μωράκια σας δεν θα είναι υγιή απλώς ότι θα χρειαστεί ο γιατρός σας να παρακολουθεί πιο στενά την πορεία της εγκυμοσύνης.

Οι μαμάδες διδύμων είναι πιο επιρρεπείς στην επιλόχειο κατάθλιψη. Είναι λογικό να είστε περισσότερο εξαντλημένες και άυπνες αν έχετε να ταΐσετε δύο στοματάκια και να φροντίσετε δύο μωρά αντί για ένα. Και η εξάντληση μπορεί να δυσκολέψει τα πράγματα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι μαμάδες διδύμων έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να βιώσουν επιλόχειο κατάθλιψη. Για να ξεπεράσετε τον κίνδυνο φροντίστε να δημιουργήσετε ένα δίκτυο υποστήριξης, προσέχοντας όμως οι άνθρωποι που το αποτελούν να μην έχουν τον τελευταίο λόγο για την φροντίδα του μωρού σας γιατί έτσι θα σας κουράσουν περισσότερο παρά θα σας βοηθήσουν.

Η καθημερινότητα γίνεται πιο απλή καθώς μεγαλώνουν.  Μπορεί στην αρχή να δυσκολευτείτε αλλά σκεφτείτε στη συνέχεια πόσο πιο απλό θα είναι να τα κοιμίζετε την ίδια ώρα, να τα αφήνετε και να τα παίρνετε απ’ το σχολείο την ίδια ώρα, να κάνετε τα μαθήματά τους, να τους διαβάζετε το ίδιο βιβλίο κοκ. Αφήστε που θα μπορούν να μοιράζονται τα ρούχα τους!

Η μεταξύ τους σχέση είναι συναρπαστική. Το μονοζυγωτικά δίδυμα τείνουν να έχουν πιο ισχυρούς δεσμούς από ότι τα διζυγωτικά αν και η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ τους γενικότερα μπορεί να πάρει διάφορες μορφές. Ίσως το ένα να είναι πιο εξωστρεφές και να συμπληρώνει το άλλο, ίσως να είναι αχώριστα και να έχουν αναπτύξει μια δική τους γλώσσα, ή μπορεί ακόμα να ισχύει το «μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε». Όπως και να έχει η σχέση είναι δυνατή και είναι υπέροχο να παρατηρείτε πώς εξελίσσονται διαμορφώνοντας τις προσωπικότητές τους το ένα σε σχέση με το άλλο.

Ο «ανταγωνισμός» δεν βγαίνει πάντα σε κακό. Ο ανταγωνισμός είναι πολύ πιθανό να υπάρχει αν έχετε δύο παιδιά στην ίδια ηλικία που προσπαθούν ταυτόχρονα να δρασκελίσουν τα σκαλοπάτια ανάπτυξης αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό μιας και το ένα μπορεί να κινητοποιεί το άλλο. Προσοχή όμως! Ο υπερβολικός ανταγωνισμός δεν είναι υγιής, για αυτό αποφύγετε να τα συγκρίνετε μεταξύ τους, εστιάστε στις δυνατότητες τους και φροντίστε να περνάτε χρόνο με το καθένα ξεχωριστά για να καλλιεργήσετε τη μοναδικότητα και την ανεξαρτησία τους.

Ίσως αναθεωρήσετε για τη δύναμη τηςφύσης και την ικανότητα της ανατροφής να διαμορφώσει τον χαρακτήρα. Και αυτό γιατί ενδεχομένως να παρατηρήσετε διαφορές στα δίδυμα παρόλο που τα μεγαλώνετε με τον ίδιο τρόπο, τους διαβάζετε τα ίδια βιβλία και τους τραγουδάτε τα ίδια τραγούδια. Μπορεί το ένα, για παράδειγμα, να είναι εξαιρετικά επιλεκτικό στο φαγητό και το άλλο να αδειάζει το πιάτο του σε λίγα λεπτά! Τι άλλο μπορείτε να κάνετε; Ρίξτε την ευθύνη στα γονίδια!

Τα δίδυμα παιδιά που ακούνε...τα πάντα

 

Μάθετε κι αυτό!

Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος ένα ελληνικό παραμύθι με δίδυμους πρωταγωνιστές. Ονομάζεται «Τα δίδυμα παιδιά που ακούνε…τα πάντα», είναι της σειρά «Πετάει Πετάει» και το έχει γράψει η Μαρίνα Ζουμπουλάκι. Διαβάστε λεπτομέρειες εδώ.

Δείτε όλα τα βιβλία με δίδυμους πρωταγωνιστές εδώ.