Βρεφικό άγχος αποχωρισμού

Βρεφικό άγχος αποχωρισμού

Βοηθήστε το μωρό σας να γίνει πιο ανεξάρτητο και να μην αγχώνεται όταν το αποχωρίζεστε

Μετά τους 6 μήνες το μωρό σας θα εισέλθει σε ένα στάδιο ανάπτυξης που χαρακτηρίζεται από τη συνειδητοποίηση ότι υπάρχει γύρω του ένας κόσμος διαφορετικός και ανεξάρτητος από την μητέρα του. Έτσι από την αντίληψη «εγώ και η μαμά είμαστε ένα», θα προχωρήσει σιγά σιγά στη συνειδητοποίηση ότι «εγώ και η μαμά είμαστε διαφορετικοί» και στη συνέχεια στο «είμαι κάτι ξεχωριστό». Παράλληλα θα αναπτύσσει κινητικές και λεκτικές δεξιότητες που θα του επιτρέψουν να κάνει πράγματα από μόνο του.

 Στην πορεία για να μάθει να είναι ανεξάρτητο, θα πρέπει να νιώθει ασφάλεια αλλά και ότι οι γονείς του βρίσκονται κοντά του για το φροντίσουν. Το πρώτο βήμα είναι να χτίσετε έναν ισχυρό δεσμό με το μωρό σας. Στη συνέχεια για να το βοηθήσετε να είναι περισσότερο ανεξάρτητο, αδράξτε ευκαιρίες που εμφανίζονται καθημερινά για να του δείξετε ότι είναι ένας ξεχωριστός άνθρωπος.       

  1. Επιτρέψτε την αμφιθυμία. Ο δρόμος για την ανεξαρτησία δεν είναι εύκολος ούτε μπορεί ένα μωρό να τον διαβεί από τη μια μέρα στην άλλη. Είναι φυσικό να υπάρχουν πισωγυρίσματα ακόμα και αν έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, καθώς το μωρό σας δοκιμάζει τις δυνατότητές του και το βαθμό που νιώθει άνετα χωρίς τη βοήθεια ή την παρουσία σας. Σε αυτό το στάδιο ακολουθήστε τις ανάγκες του. Κρατήστε το όταν το χρειάζεται και αφήστε το όταν θέλει να παραμείνει μόνο του.
  2. Προετοιμαστείτε. Αν κάποιος άλλος φροντίζει το μωρό σας όταν φεύγετε για τη δουλειά ή αν θέλετε να βγείτε ένα βράδυ, προετοιμάστε τον για το ενδεχόμενο το μωρό να βιώσει άγχος αποχωρισμού. Για να βοηθήσετε το παιδί σας να νιώσει άνετo και ασφαλές υποδεχτείτε με χαρά τον άνθρωπο που θα το προσέχει, δίνοντας έτσι το μήνυμα ότι είναι καλοδεχούμενος αλλά μην φεύγετε απευθείας από το σπίτι. Αφιερώστε κάποιο χρόνο μαζί με το μωρό και τον άνθρωπο που θα το προσέχει έτσι ώστε εκείνο να μην νιώσει εγκαταλειμμένο.  
  3. Να είστε θετικοί. Αν εσείς είστε προβληματισμένοι ή αγχωμένοι που αφήνετε το μωρό σας, τότε είναι πιο πιθανόν και εκείνο να παραμένει προσκολλημένο πάνω σας με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται σε περίπτωση αποχωρισμού. Αντιθέτως φροντίστε να είστε χαλαροί και θετικοί, να χαμογελάτε και να νιώθετε πως όλα θα πάνε καλά. Έτσι θα το βοηθήσετε να νιώθει πιο άνετα και να είναι πιο συνεργάσιμο.
  4. Αναγνωρίστε τις διαφορετικές αντιδράσεις. Κάποια μωράκια είναι πιο ευαίσθητα σε θέματα αποχωρισμού σε σχέση με άλλα, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία τους. Τα μωρά που είναι πιο χαλαρά παίζουν μόνα τους πιο εύκολα και αισθάνονται πιο άνετα με ξένους γρηγορότερα. Από την άλλη, τα μωρά με πιο έντονη προσωπικότητα φαίνεται να είναι πιο προσκολλημένα στους γονείς και να τους αποχωρίζονται με πιο αργούς ρυθμούς. Εσείς από την πλευρά σας προσέξτε πώς αντιδρά το μωρό σας σε νέες καταστάσεις και δράστε ανάλογα.

Για περισσότερες πληροφορίες, αλλά και μερικές συμβουλές που αφορούν μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά διαβάστε το άρθρο «Άγχος αποχωρισμού».