Βοηθήστε το μωρό να περπατήσει

Βοηθήστε το μωρό να περπατήσει

Βοηθήστε το να κάνει τα πρώτα του βηματάκια

Αν το μικρό σας, παρόλο που έχει τη θέληση να αρχίσει τις εξερευνήσεις στο σπίτι, δεν φαίνεται να έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση για να περπατήσει, θα χρειαστεί να του δώσετε μερικά δελεαστικά κίνητρα για να κινηθεί. Με λίγη βοήθεια από μέρους σας σε λίγες ημέρες θα έχει οργώσει όλο το σπίτι!    

Δουλέψτε τους μύες του.Τα μωρά για να περπατήσουν θα πρέπει να έχουν την απαιτούμενη μυϊκή δύναμη. Συνεπώς, μην το αφήνετε πολλή ώρα στο ρελαξ ή την κούνια και αφήστε το στο πάρκο ή στο πάτωμα να παίξει και να κινηθεί.Μην διστάσετε να μπουσουλήσετε και εσείς μαζί του στο πάτωμα του σαλονιού σας και να το προκαλέσετε κάνοντας πως το κυνηγάτε.

Τοποθετήστε ένα ελκυστικό αντικείμενο μπροστά του.Τοποθετήστε μερικά παιχνίδια στο πάτωμα ή στον καναπέ ακριβώς μπροστά του για να το κινητοποιήσετε να μπουσουλήσει ή να περπατήσει προς αυτά. Φυσικά θα χρειαστεί να του δώσετε και λεκτικά κίνητρα ή να βάλετε και ένα χεράκι για να φτάσει στον στόχο του.    

Αφήστε το ξυπόλητο. Ο νέος «πεζοπόρος» καλό είναι να έχει τα πέλματά του γυμνά για καλύτερη ισορροπία και αίσθηση σταθερότητας, ασφάλειας και αυτοπεποίθησης. Ωστόσο, καλό είναι να προμηθευτείτε ειδικά, ευκαμπτα παπουτσάκια αγκαλιάς για τις ώρες που βρίσκεστε εκτός σπιτιού.

Κρατήστε το. Εάν μπορεί να σταθεί μόνο του, κρατήστε το με προσοχή από τα χέρια και αφήστε το να βρει την ισορροπία του και να δοκιμάσει να κάνει τα πρώτα του βήματα με την βοήθειά σας. Παράλληλα μπορείτε να το παροτρύνετε λεκτικά να πιαστεί και να στηριχθεί από τα έπιπλα, τα οποία οφείλουν να είναι σταθερά και να έχουν καλυμμένες τις αιχμηρές τους γωνίες.

Εφοδιάστε το με παιχνίδια που μπορεί να σπρώχνει.Για μεγαλύτερη ισορροπία και αυτοπεποίθηση στα πρώτα του βήματα θα το βοηθήσουν παιχνίδια τα οποία θα μπορεί να κρατά και σπρώχνει ενώ είναι όρθιο.

Βάλτε μουσική.Το περπάτημα είναι μια λειτουργία που προϋποθέτει «ωρίμανση» του νευρικού και του μυϊκού συστήματος καθώς και συντονισμού των κινήσεων. Η μουσική μπορεί να βοηθήσει στο τελευταίο, αφού ο ρυθμός μαθαίνει στο παιδί να συντονίζει τις κινήσεις χεριών και ποδιών.