Παρακολουθώντας και βοηθώντας το στα πρώτα του βήματα
Φανταστείτε τι καταπληκτικό συναίσθημα πλημμυρίζει ένα παιδί που ανακαλύπτει ότι μπορεί να εξερευνήσει τον κόσμο γύρω του στηριζόμενο στα δυο του πόδια! Πως μπορεί άραγε να νιώθει βλέποντας τα πάντα από μια νέα οπτική γωνία; Δεν θέλετε να έρθει ταχύτερα αυτή η ώρα για να μπορέσετε να θαυμάσετε το χαμόγελό του; Εάν ναι, αντί απλώς να παραμείνετε θεατές της εξελικτικής του πορείας, αναλάβετε δράση και δώστε του κίνητρα.
Μην ανησυχείτε. Αυτή είναι πάντοτε η πρώτη συμβουλή, αφού στο θέμα των πρώτων βημάτων όλοι οι γονείς τείνουν να συγκρίνουν το παιδί τους με άλλα. Ωστόσο, είναι καλό να θυμάστε ότι παρόλο που τα περισσότερα μωρά κάνουν τα πρώτα τους βήματα κάπου γύρω στα πρώτα τους γενέθλια, κάποια προτιμούν να ανακαλύψουν τον κόσμο περπατώντας αργότερα, μπορεί στους 14 ή 15 μήνες. Η κατάκτηση αυτής της δεξιότητας έχει να κάνει με την αυτοπεποίθηση που νιώθει ένα μωρό αλλά και στους διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Με το να αγχώνεστε όμως δεν αλλάζει κάτι.
Αφήστε το από τα χέρια σας! Εάν κρατάτε διαρκώς το μωρό αγκαλιά δεν του δίνετε την ευκαιρία να δοκιμάσει να στηριχτεί από τα έπιπλα και να σηκωθεί και κατόπιν να περπατήσει. Ασφαλίστε, λοιπόν, το σπίτι από κινδύνους και αφήστε το μωρό ελεύθερο, αλλά υπό επίβλεψη, να εξερευνήσει τον χώρο και την δυνατότητές του.
Στηρίξου πάνω μου. Γονατίστε μπροστά στο μωρό σας και κρατήστε του τα χεράκια του για να το βοηθήσετε να ισορροπήσει και νιώσει ασφάλεια καθώς εξερευνά τον τρόπο για να παραμείνει όρθιο. Το επόμενο βήμα είναι, φυσικά να το κρατάτε από τα χέρια βοηθώντας το να βηματίζει ακατάπαυστα εδώ και εκεί.
Χωρίςπαπούτσια.Τα παπούτσια δυσκολεύουν ένα μωρό να μάθει να περπατάει, αφού εμποδίζουν την ισορροπία. Επομένως η πρακτική στο σπίτι είναι καλύτερο να γίνεται χωρίς παπούτσια (ή κάλτσες) και έξω από το σπίτι με παπούτσια που είναι πολύ μαλακά.
Μικρά βήματα. Κατά το πρώτο στάδιο θα το δείτε να στέκεται όρθιο και απλά να κρατιέται από τα έπιπλα που βρίσκονται γύρω του. Για να το κινητοποιήσετε ζητήστε από ένα αγαπημένο πρόσωπο να κάτσει σε μικρή απόσταση και να το καλέσει να πάει κοντά. Εάν είστε μόνη, την ίδια δουλειά μπορεί να κάνει και ένα αγαπημένο του παιχνίδι σε μια καρέκλα κοντά του. Μετά από κάθε επιτυχία μετακινήστε το αγαπημένο πρόσωπο ή την καρέκλα όλο και πιο μακριά.
- Διαβάστε ακόμα περισσότερα στο άρθρο μας: «Τα πρώτα του βήματα»
- Κι αν παρατηρήσετε κάτι παράξενο στα πρώτα του βήματα ανατρέξτε στο άρθρο μας «Ιδιαιτερότητες στα πρώτα του βήματα» για να ξέρετε πότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε!
SOS tip: Αν το μωρό σας είναι 18 μηνών και δεν έχει δείξει κανένα ενδιαφέρον να κάνει το πρώτο του βήμα, επισκεφθείτε τον γιατρό σας.