Περνώντας ευχάριστα χρόνο …μπρούμυτα

Περνώντας ευχάριστα χρόνο …μπρούμυτα

Κάντε πιο ενδιαφέρουσα την ισορροπία στην κοιλίτσα του

Επειδή το μωρό σας σήμερα – όπως και όλα τα μωράκια – περνάει περισσότερο χρόνο σε ύπτια θέση, είναι σημαντικό να το βάζετε να κάθεται στην κοιλίτσα του για να ενδυναμώσει τους μυς του λαιμού και την πλάτης αλλά και να αποφύγει την πλαγιοκεφαλία. Αν ωστόσο φαίνεται να μην περνάει καθόλου καλά όταν το έχετε μπρούμυτα ή αν θέλετε να κάνετε τη διαδικασία πιο ευχάριστη, εφαρμόστε κάποιες από τις παρακάτω παραλλαγές.

Ξαπλώστε το πάνω σας. Όσο πιο νωρίς βάζετε το μωρό σας να ξαπλώνει στην κοιλίτσα του τόσο πιο εύκολα θα συνηθίσει τη συγκεκριμένη στάση. Αρχίστε λοιπόν κιόλας από το μαιευτήριο βάζοντας το μωράκι σας να ξαπλώσει πάνω σας. Το ίδιο κάντε και στο σπίτι όταν είστε και οι δύο ξύπνιοι. Καθίστε μισοξαπλωμένοι στον καναπέ, στο κρεβάτι ή στο πάτωμα (με μαξιλάρια να στηρίζουν το κεφάλι σας) ακουμπήστε το μωρό σας στην αγκαλιά σας με την κοιλίτσα του στο στήθος σας και κοιτάξτε το στα μάτια μιλώντας του. Είναι μια καλή ευκαιρία για να δεθείτε μαζί του.

Στην αγκαλιά σας. Μια εναλλακτική θέση είναι να το ξαπλώσετε στην ποδιά σας ενώ είστε καθιστοί, φροντίζοντας να στηρίζετε το κεφαλάκι του και να το διατηρείτε στην ίδια ευθεία με το σώμα του. Για να αποκτήσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον το «παιχνίδι» ανεβοκατεβάζετε ελαφρά τα πόδια σας για να το λικνίσετε. Αν εν τω μεταξύ αποκοιμηθεί, μεταφέρετε το στην κούνια του, όπου θα το ξαπλώσετε σε ύπτια θέση. 

Διαφορετικές επιφάνειες και άλλη οπτική γωνία. Το μωρό σας έχει ανάγκη να έρχεται σε επαφή με επιφάνειες που έχουν διαφορετική υφή και η στάση αυτή είναι ιδανική για να εξερευνήσει με τα χεράκια του και να αισθανθεί με το δέρμα του την επιφάνεια στην οποία είναι ξαπλωμένο. Δοκιμάστε λοιπόν να του δίνετε διαφορετικά ερεθίσματα, ξαπλώνοντάς το σε ένα χαλί δραστηριοτήτων, στην κουβερτούλα του, σε κάποιο χαλάκι, επιλέγοντας επιφάνειες με διαφορετικές υφές.

Ισορροπώντας στην κοιλίτσα του και κουνώντας χεράκια και ποδαράκια, θα αρχίσει να αντιλαμβάνεται πώς τοποθετείται το σώμα του στο χώρο. Επιπλέον με αυτή τη στάση θα αποκτήσει μια διαφορετική οπτική του περιβάλλοντος χώρου. Όταν είναι ξαπλωμένο σε ύπτια θέση βλέπει όλα αυτά που βρίσκονται γύρω του. Αντιθέτως όταν είναι μπρούμυτα και ανασηκώνει το κεφαλάκι του βλέπει όλα όσα βρίσκονται στο ύψος των ματιών του. Και αυτή είναι μια διαφορετική οπτική για τον κόσμο!

Μάθετε περισσότερα tipsστο άρθρο μας: «Μπρούμυτα χωρίς διαμαρτυρίες»

Extratips

  • Επιβλέπετε πάντα το μικρό σας στενά όταν βρίσκεται ξαπλωμένο στην κοιλίτσα του.
  • Καθιερώστε μια συγκεκριμένη ώρα για να ξαπλώσετε το μωρό σας μπρούμυτα ή στο πλάι κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως μετά το μπάνιο, μετά την αλλαγή πάνας ή μετά τον ημερήσιο υπνάκο. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού φροντίστε επίσης να αλλάζετε θέσεις στο μωρό σας κάθε 10 με 15 λεπτά, κρατώντας το και στην αγκαλιά σας καθώς η επαφή μαζί σας είναι σημαντική.  
  • Αν το μωρό σας είναι πρόωρα γεννημένο ή πάσχει από τη νόσο της οισοφαγικής παλινδρόμησης, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σχετικά με την τοποθέτησή του μπρούμυτα.