Βήματα ανάπτυξης ζητούν την πρωτιά!

Βήματα ανάπτυξης ζητούν την πρωτιά!

"Πρωτιές" που έχουν και αυτές τη σημασία τους για να μένουν απαρατήρητες

Συνήθως περιστρεφόμαστε γύρω από τα αναπτυξιακά κατορθώματα που αφορούν στην κίνηση και την ομιλία αλλά υπάρχουν τόσες πολλές "πρωτιές" στις οποίες αξίζει να σταθούμε. Από το πότε βλέπει "τρισδιάστατα", μέχρι πότε καταλαβαίνει το όνομά του και από το πότε μαθαίνει να κάνει μόνο του κούνια μέχρι τις πρώτες του ντροπές…

Πάμε να δούμε 6 πρωτιές που παραμένουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας;

  1. Ξεκινάει να βλέπει τρισδιάστατα κάπου ανάμεσα στους 2 με 4 μήνες. Τα νεογνά μπορούν και βλέπουν σε 2 διαστάσεις, αλλά καθώς μεγαλώνει και ανάλογα με τους ρυθμούς που ακολουθεί η ανάπτυξή του πλέον, ο εγκεφαλικός φλοιός ωριμάζει έτσι ώστε κάπου ανάμεσα στους 2 με 4 μήνες  να «μεταφράζει» σωστά τις πληροφορίες και από τα δύο μάτια.
  2. Σκάει το πρώτο του αληθινό γέλιο στους 4 με 5 μήνες. Τα πρώτα του χαμόγελα σας τα χάρισε στους 2 με 3 μήνες αλλά στους 4-5 μήνες γελάει πραγματικά αντιδρώντας σε παράξενα ή αναπάντεχα συμβάντα. 
  3. Αναγνωρίζει το όνομά του στους 5 με 8 μήνες. Μπορεί ακόμα να μην μπορεί να σας απαντήσει αλλά καταλαβαίνει το όνομά του όταν απευθύνεστε σε αυτό και στρέφει το κεφαλάκι του προς τα εσάς. 
  4. Μαθαίνει πώς να δίνει ώθηση στην κούνια με τα πόδια του στα 4 με 5 έτη. Η κούνια είναι η αγαπημένη του δραστηριότητα στην παιδική χαρά και πλέον μεταξύ 4 και 5 θα μπορεί να κουνιέται μόνο του δίνοντας ώθηση με τα πόδια του. Ευκαιρία να καθίσετε απλά απέναντι και να το κοιτάτε. 
  5. Ελέγχει και τα δύο μέρη του σώματος στα 7 με 8 έτη. Τα δύο μέρη του εγκεφάλου έχουν αναπτυχθεί αρκετά ώστε το μικρό σας να κρατάει στο ένα του χέρι ένα χαρτί και να γράφει σε αυτό με το άλλο. 
  6. Αρχίζει να είναι σεμνότυφο στα 8 με 9 χρόνια. Ενώ μέχρι πρότινος κυκλοφορούσε γυμνό και αυτό ήταν απόλυτα φυσιολογικό, στα 8 με 9 έτη αρχίζει να καλύπτει τα ιδιαίτερα σημεία του σώματός του και να ντρέπεται αν ξαφνικά κάποιος το δει χωρίς ρούχα.