Ασφάλεια στο ρηλάξ

Ασφάλεια στο ρηλάξ

Είναι ασφαλές να κοιμάται το μωρό σας στο ρηλάξ κούνια και πόσο χρόνο πρέπει να περνάει την ημέρα εκεί;

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι το καλύτερο είναι να αφήνετε το μωρό σας στο ρηλάξ μια ώρα την ημέρα ή και λιγότερο. Σύμφωνα δε με Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία είναι καλό να περιορίζετε τη χρήση του μισή ώρα για δύο φορές την ημέρα και όταν το μωρό είναι ξύπνιο. Είναι σημαντικό να περιορίζετε την χρήση του ρηλάξ γιατί αυτό δεν βοηθάει το μωρό σας να αναπτύξει τις κινητικές του δεξιότητες. Είναι επίσης σημαντικό να κρατάτε στην αγκαλιά σας το μωρό σας, να αλληλεπιδράτε και να παίζετε μαζί του έτσι ώστε να ωριμάσει φυσικά και συναισθηματικά.

Πόσο ασφαλές είναι ωστόσο για να κοιμηθεί εκεί και να το ανακουφίζετε όταν κλαίει;

  • Το ρηλάξ είναι ένας σίγουρος τρόπος για να ηρεμήσετε το μωρό όταν κλαίει. Αν το μωράκι σας υποφέρει απο κολικούς ή αισθάνεται δυσφορία το ρηλάξ αποτελεί έναν τρόπο για να το ανακουφίσετε, αν και είναι καλό να χρησιμοποιείτε και άλλους τρόπους για να τo ηρεμείτε, όπως να το κρατάτε ή να το φασκιώσετε.
  • Το ρυθμικό λίκνισμα βοηθάει το μωρό σας να κοιμηθεί, αλλά το ρηλάξ δεν προορίζεται για ύπνο και πιθανόν να μην είναι αρκετά ασφαλές. Ένα μωρό που κοιμάται στο ρηλάξ υπάρχει ο κίνδυνος να πέσει και να τραυματιστεί αν δεν είστε κοντά για να επιβλέπετε. Ωστόσο αν το μωρό σας αποκοιμηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας και μπορείτε να το προσέχετε και να το ακούτε, δεν υπάρχει λόγος να το ξυπνήσετε για να το μεταφέρετε στην κούνια.   
  • Για να κάνετε ακόμα πιο ασφαλή την παραμονή στο ρηλάξ μην τοποθετείτε μαξιλάρια ή κουβερτούλα και φροντίστε να δένετε τους ιμάντες.
  • Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης και ακολουθήστε οποιαδήποτε μέτρα προστασίας προτείνονται από την κατασκευαστική εταιρεία.