Με ποιους τρόπους θα δώσετε ώθηση στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του
Για να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μικρού σας δεν χρειάζονται ειδικά παιχνίδια ή δραστηριότητες, μιας και τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Καταρχήν ας ρίξουμε μια ματιά στο τι συμβαίνει στον εγκέφαλό του ο οποίος αρχίζει να αναπτύσσεται από την εγκυμοσύνη μέχρι την εφηβεία. Αποτελείται από τμήματα, το καθένα από τα οποία έχει εκατομμυρία νευρώνες, που ελέγχουν οτιδήποτε κάνουμε, από το πώς περπατάμε και ακούμε μέχρι το τι αισθανόμαστε.
Όσο ο εγκέφαλος αναπτύσσεται οι νευρώνες δημιουργούν συνδέσεις μεταξύ τους και μάλιστα τα πρώτα χρόνια της ζωής με μεγάλη ταχύτητα. Ο αριθμός των συνδέσεων αλλά και η ποιότητά τους εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα ερεθίσματα από το περιβάλλον του και φυσικά από την επικοινωνία και τη σχέση με τους γονείς!
- Οι νευρώνες του εγκεφάλου του δεν είναι πλήρως συνδεδεμένοι όταν το μωρό γεννηθεί, αλλά αλλάζουν και αναπτύσσονται αντιδρώντας στα ερεθίσματα του περιβάλλοντός τους. Έτσι αρχικά είναι οι καθημερινές εμπειρίες, όπως το παιχνίδι, η αλληλεπίδραση και η επαφή που βοηθούν τον εγκέφαλο να αναπτυχθεί.
- Ο τρόπος που θα αναπτυχθεί ο εγκέφαλός του θα επηρεάσει την ικανότητά του στις γλωσσικές δεξιότητες, στην επίλυση προβλημάτων, στην επίδοση στο σχολείο αλλά και αργότερα στη ζωή την σωματική και συναισθηματική του υγεία αλλά και το πώς θα αλληλεπιδρά με άλλους ανθρώπους.
- Σε όλη αυτή τη διαδικασία οι σχέσεις παίζουν κομβικό ρόλο. Οι υγιείς, θετικές σχέσεις που βασίζονται στην αγάπη και την κατανόηση βοηθούν την σωστή ανάπτυξη του βρεφικού εγκεφάλου και το προστατεύουν από το άγχος και την πίεση που θα μπορούσε να βιώσει αν ζει σε ένα περιβάλλον με συχνές διαμάχες, άσχημες σχέσεις ή προβλήματα με τον έναν ή τον άλλο γονιό. Το να μεγαλώνει ένα παιδί σε ένα άσχημο περιβάλλον μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε διάφορα διανοητικά και συναισθηματικά προβλήματα.
Άρα, λοιπόν, τι χρειάζεται ο εγκέφαλός του για να αναπτυχθεί σωστά;
Θετικές εμπειρίες με ανταπόκριση και φροντίδα. Η ανταπόκριση στις καθημερινές του ανάγκες, η φροντίδα και η αγάπη σε ένα υγιές περιβάλλον είναι τα πρώτα βήματα για να νιώσει το μωρό σας ασφάλεια αλλά και τη σιγουριά ότι μπορεί να βασίζεται σε εσάς κάθε φορά που δυσφορεί, φοβάται ή αγχώνεται.
Διασκεδαστικές δραστηριότητες.Τα απλά παιχνίδια που θα το κάνουν να περάσει ευχάριστα τον χρόνο του, όπως παιχνίδι το πάτωμα, τραγούδια ή απλά μια παιχνιδιάρικη ομιλία, είναι άκρως εκπαιδευτικά για το μωρό σας.
Καλή τροφή. Το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη τροφή που μπορείτε να προσφέρετε στο μωράκι σας. Κατά τη διάρκεια του θηλασμού έχετε για άλλη μια φορά την ευκαιρία να βοηθήσετε την ανάπτυξη του εγκεφάλου μέσω της επαφής δέρμα με δέρμα αλλά και της οπτικής επαφής. Όταν το μικρό σας θα αρχίσει να τρώει στερεά τροφή, φροντίστε να του σερβίρετε φαγητά πλούσια σε σίδηρο και σε θρεπτικά συστατικά.
Το καλύτερο παιχνίδι είστε εσείς.Λατρεύει να κοιτάζει το πρόσωπό σας, τις γκριμάτσες, τα μάτια και το χαμόγελό σας. Μάλιστα η αλληλεπίδραση με τους άλλους ανθρώπους του μαθαίνει πολύ περισσότερα από ότι το πιο ακριβό εκπαιδευτικό παιχνίδι.
Καθημερινές ρουτίνες. Χρειάζεται ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον για να αναπτυχθεί και αυτό θα το κατορθώσετε χτίζοντας καθημερινές ρουτίνες γύρω από το φαγητό, τον ύπνο, το παιχνίδι, τη φροντίδα.
Ευκαιρίες για εξερεύνηση. Βοηθήστε το να εξερευνήσει το περιβάλλον του παρέχοντάς του ερεθίσματα και ευκαιρίες. Η αλληλεπίδραση μαζί σας, οι «συζητήσεις» σας, τα παιχνίδια ή ακόμα και τα απλά αντικείμενα του σπιτιού θα το κινητοποιήσουν να αναπτύξει τις βασικές του αισθήσεις και να γνωρίσει σιγά σιγά τον κόσμο γύρω του.
Επιλέξτε με προσοχή τον άνθρωπο που θα το φροντίζει. Όσο σημαντική είναι η σχέση με τους γονείς άλλο τόσο σημαντική είναι και η σχέση που θα αναπτύξει με τον άνθρωπο που θα το φροντίζει όταν εσείς πρέπει να επιστρέψετε στη δουλειά σας. Επιλέξτε έναν άνθρωπο που εμπιστεύεστε, που θα ακολουθεί τους κανόνες που έχετε θέσει και που θα έχει τη δυνατότητα να καλύπτει τις φυσικές και συναισθηματικές του ανάγκες σε ένα υγιές περιβάλλον.