Παράξενες διαπιστώσεις αγκαλιά με το νεογέννητο

Παράξενες διαπιστώσεις αγκαλιά με το νεογέννητο

Τι δεν σας έχουν πει για τις πρώτες ημέρες με το νεογέννητο;

Μπορεί να υπάρχουν εκατομμύρια –τι λέω;- δισεκατομμύρια μητέρες σε όλο τον κόσμο, αλλά η λέσχη είναι κλειστή και μερικά μυστικά της παραμένουν επτασφράγιστα μέχρι ένα νέο μέλος να προστεθεί και να τα ανακαλύψει μόνο του. Σήμερα, όμως, εμείς σπάμε τον όρκο σιωπής (πολύ συχνά συμβαίνει αυτό τελευταία) και σας αποκαλύπτουμε 9 πράγματα που κανείς δεν σας λέει για τις αλλαγές που ένα μωρό φέρνει στην ζωή σας.

Δεν θα κάνετε ντους κάθε μέρα. Οι μέρες που κρυβόσασταν κάτω από τον καταρράκτη του ντους και αφήνατε το νερό να πάρει μακριά την κούραση και τις έγνοιες σας, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Τώρα το ντους φαντάζει ως πολυτέλεια ή ανέκδοτο και δεν περιλαμβάνεται στη λίστα με τα πράγματα που έχετε να κάνετε καθημερινά. Ξέρουμε τι σκέφτεστε: «θα αφιερώσω χρόνο στον εαυτό μου όταν τα πράγματα ηρεμήσουν και πάρουν το δρόμο τους». Επειδή, όμως, αυτό δεν πρόκειται να γίνει σύντομα, αφήστε το μωρό σε κάποιον έμπιστο (ο μπαμπάς και η γιαγιάδες είναι εκεί για να βοηθήσουν) και βουρ για την μπανιέρα. Μπορεί να μην απολαύσετε το 20λεπτο μπάνιο της Κλεοπάτρας αλλά τουλάχιστον  το μόνο λάδι στο σπίτι θα είναι αυτό στο οποίο μαγειρεύετε!

Δεν θα πέφτετε σε λήθαργο. Τι κι αν παλιότερα κοιμόσασταν σαν αρκούδα σε χειμέρια νάρκη, τώρα θα σηκώνεστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να θηλάσετε, να ελέγξετε εάν το μωρό αναπνέει κανονικά και –για να μην γελιόμαστε- θα πετάγεστε από το κρεβάτι με τον παραμικρό θόρυβο. Με την πάροδο, μάλιστα, του χρόνου θα κατορθώσετε να πείσετε τον εαυτό σας ότι τα καταφέρνετε εξίσου καλά μεελάχιστες ώρες ύπνου. Όμως, ελάτε, πείτε την αλήθεια: πόσες φορές έχετε ελέγξει σήμερα αν έχετε κλείσει το μάτι της κουζίνας;

Θα σκέφτεστε την αποκέντρωση τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Ακόμα κι αν είστε φανατική του «Sex and the city» και θεωρείτε πως το βουκολικό στοιχείο δεν έχει θέση στην κοσμοπολίτικη ζωή σας, θα εκνευρίζεστε καθημερινά με την συνθήκες διαβίωσης στην πόλη.Θα συνειδητοποιήσετε πόσο δύσκολο είναι να κυκλοφορήσετε στο δρόμο με το καρότσι, θα αναγκάζεστε να πάρετε το επόμενο λεωφορείο γιατί στο συγκεκριμένο δεν χωράει το καρότσι και η τσάντα με όλα όσα χρειάζεται το μωρό σας, ενώ συχνά πυκνά θα σκέφτεστε να βγείτε στον δρόμο με βαριοπούλα και να σπάσετε όλα εκείνα τα αυτοκίνητα που έχουν παρκάρει στις ράμπες αναπήρων.  

Θα κινήστε στους ρυθμούς του μωρού σας. Μπορεί όλα τα βιβλία, τα sites και τα περιοδικά για γονείς να μιλούν για την ανάγκη ύπαρξης ρουτίνας, αλλά όλοι ανεξαιρέτως ξεχνούν να πουν πως αυτή δεν είναι ούτε απαραίτητη ούτε χρήσιμη τον πρώτο καιρό. Όταν το συνειδητοποιήσετε, θα πετάξετε στη άκρη το πρόγραμμα, τα ρολόγια και τα ημερολόγια και θα μπείτε στον χορό του μωρού σας.

Θα αναρωτιέστε εάν έχετε γεννήσει. Πιστεύατε πως η τρέλα της εγκυμοσύνης θα εγκαταλείψει το σώμα σας αμέσως μετά τον τοκετό. Λάθος! Μέχρι να επανέλθετε τελείως θα συνεχίσετε να βιώνετε συμπτώματα που πιθανόν να είχατε και κατά την εγκυμοσύνη. Για παράδειγμα, μπορεί να συνεχίσετε να μην έχετε τον απόλυτο έλεγχο της ουρήθρας σας, να πηγαίνετε κάθε τρεις και λίγο στην τουαλέτα, να νιώθετε ότι ανεβαίνει η θερμοκρασία του σώματός σας, να αισθάνεστε περίεργα το στόμα σας, να μυρίζετε μυρωδιές που δεν υπάρχουν, να παρουσιάσετε έκζεμα, να χάνετε την αίσθηση της ισορροπίας κτλ.

Δεν θα αντέχετε τις δραματικές σειρές και τις ταινίες στην τηλεόραση. Ακόμα κι αν μέχρι σήμερα δηλώνατε φανατική οπαδός των ταινιών δράσης, των splatters και τρελαινόσασταν να παρακολουθείτε αστυνομικές σειρές και ταινίες, τώρα το μόνο που κάνουν είναι να σας υπενθυμίζουν πόσο επικίνδυνος και χωρίς ασφάλεια είναι αυτός ο κόσμος. Πριν παρανοήσετε επιλέξτε κάποιον τρόπο ψυχαγωγίας που περιγράφει ευτυχισμένες στιγμές και έχει οπωσδήποτε happy end!

Θα αναρωτιέστε αν υπήρξε ποτέ το κίνημα του φεμινισμού.Όσο και αν ο σύντροφός σας προσφέρει τη βοήθειά του, το μεγαλύτερο βάρος της φροντίδας του νεογέννητου πέφτει σε εσάς. Πρώτον, γιατί γονιδιακά οι άντρες δεν είναι ρυθμισμένοι για να κάνουν κάποια πράγματα και, δεύτερον, επειδή είστε τόσο παρανοϊκή που πιστεύετε πως μόνο εσείς μπορείτε να του αλλάξετε την πάνα σωστά ή θα καταφέρετε να το κοιμίσετε. Κάντε ένα βήμα πίσω, δείτε τα πράγματα καθαρά και δώστε στον καημένο τον πατέρα μερικές στιγμές με το νεογέννητο παιδί του, χωρίς να ορίεστε με «όχι» και «μη».  

Θα γίνετε χειρότερη φίλη, κόρη, αδερφή και γειτόνισσα.Μάλιστα, αυτό θα συμβεί την ίδια ώρα που όλοι οι υπόλοιποι θα είναι σκλαβωτικά ευγενικοί μαζί σας.Θα σας επισκέπτονται και θα σας βοηθούν, θα σας αφήνουν να περάσετε πρώτη, θα βάζουν ένα χεράκι να κατεβάσετε το καρότσι από το λεωφορείο, θα σας κοιτούν στο δρόμο με χαμόγελα.

Θα νομίζετε ότι είστε η χειρότερη μητέρα του κόσμου. Η συγκεκριμένη σκέψη θα περνάει από το μυαλό σας 10 φορές την ημέρα. Μου έπεσε από το κρεβάτι; Είναι η χειρότερη μητέρα του κόσμου. Δεν του άλλαξα γρήγορα πάνα και συγκάηκε; Είμαι η χειρότερη μαμά του κόσμου. Παραπάτησα την ώρα που το κρατούσα αγκαλιά; Είμαι η χειρότερη μαμά του κόσμου. Σταματήστε, χαλαρώστε και επαναλάβατε : «Δεν είμαι ούτε η καλύτερη, ούτε η χειρότερη μαμά του κόσμου. Είμαι μια μαμά που κάνει ό,τι μπορεί για το παιδί της και το κάνει με απέραντη αγάπη. Λάθη συμβαίνουν!».