Chips γλυκοπατάτας στον φούρνο

Chips γλυκοπατάτας στον φούρνο

Μια συνταγή για σπιτικά chips που τα παιδιά θα ζητούν ξανά και ξανά.

 

Η γλυκοπατάτα δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την «αδελφούλα» της, την απλή πατάτα, που μπαίνει αρκετές φορές την εβδομάδα στα τηγάνια, τον φούρνο και την κατσαρόλα μας. Κι όμως, γνωρίζετε πως το γλυκό γεώμηλο εκτός από νόστιμο- ας μη γελιόμαστε η γλυκιά γεύση είναι η αγαπημένη όλων μας- είναι απόλυτα υγιεινό, ενώ συστήνετε και για δίαιτες χαμηλής θερμιδικής αξίας;

Πιο συγκεκριμένα, η γλυκοπατάτα είναι πλούσια σε διατροφικές ίνες, βιταμίνες και ανόργανα άλατα. Επίσης, περιέχει β-καροτένιο, συστατικό που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, κάλιο, σίδηρο και ασβέστιο. Τέλος, έχει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και, επομένως, συστήνετε και σε διαβητικούς. Η κατανάλωσή της, γενικά, βοηθά στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, στην καλή κυκλοφορία του αίματος, στην βελτίωση της οστικής μάζας, σε όσους υποφέρουν από έλκος στομάχου, δυσκοιλιότητα και σε όσους επιθυμούν να χάσουν κιλά.

Ακολουθεί μια yummy yummy συνταγή για σπιτικά chips γλυκοπατάτας με ελάχιστο λάδι και, μάλιστα, στον φούρνο! Ετοιμάστε τα, βάλτε το DVD να παίζει και απολαύστε στιγμές οικογενειακής- και γευστικής- χαράς με τα παιδιά σας!

Υλικά

1 γλυκοπατάτα

2 κουταλιές της σούπας αγνό παρθένο ελαιόλαδο

Αλάτι (προαιρετικά)

Εκτέλεση

1.Προθερμάνετε τον φούρνο στους 150⁰C . Σε ένα μεγάλο ταψί απλώστε αντικολλητικό χαρτί.

Γλυκοπατάτες2.Ξεφλουδίστε την γλυκοπατάτα και με ένα πίλερ (αυτό που ξεφλουδίζουμε τα καρότα) αρχίστε να κόβετε λωρίδες (ή εάν το σχήμα της γλυκοπατάτας το επιτρέπει στρόγγυλα κομμάτια). Είναι πολύ σημαντικό οι λωρίδες να είναι αρκετά λεπτές αλλά και ομοιόμορφες μεταξύ τους σε μέγεθος, ώστε να μαγειρευτούν στον ίδιο χρόνο. Ακόμη, ίσως χρειαστεί να ξεφορτωθείτε τις μυτερές άκρες, για να μην είναι πιο λεπτές και καούν.

3.Πλύνετε ξανά και ξανά μέχρι να πάψει το νερό να είναι θολό. Έπειτα βυθίστε τις σε κρύο νερό για 15 περίπου λεπτά, για να φύγει το άμυλο και να γίνουν τραγανές.

4.Στην συνέχεια, σκουπίστε τις καλά με χαρτί κουζίνας (σημαντικό εάν θέλετε να κάτσει πάνω τους το λάδι) και τοποθετήστε της σε ένα μπολ. Ρίξτε μέσα στο μπολ το λάδι και το αλάτι και ανακατέψτε καλά, για να πάει παντού.

5.Έπειτα, απλώστε τις στο ταψί, προσέχοντας να μην καλύπτει η μία την άλλη.

6.Ψήστε για 15 λεπτά και γυρίστε από την άλλη. Ψήστε για 7-8 λεπτά, αλλά προς το τέλος να είστε από πάνω, αφού μπορούν εύκολα από χρυσοκόκκινες να γίνουν κατάμαυρες!

7.Σερβίρετε αμέσως ή αλλιώς φυλάξτε σε αεροστεγή σακούλα. Στην τελευταία περίπτωση θα μαλακώσουν λίγο, αλλά η γεύση θα παραμείνει και, ναι, είναι τέλεια!