Surullitos

Surullitos

Μία συνταγή από το Πουέρτο Ρίκο που θα κάνει τα παιδικά party νόστιμα αλλά και τα απογεύματα μετά την θάλασσα ακαταμάχητα!

Στο parentips δεν συνηθίζουμε να φιλοξενούμε συνταγές που χρειάζονται τηγάνισμα. Προτιμάμε τα φαγητά της κατσαρόλας ή του φούρνου και μας αρέσει να δίνουμε υγιεινές εναλλακτικές σε συνηθισμένα τηγανιτά πιάτα, όπως τα chips Γλυκοπατάτας. Ωστόσο, πιστεύουμε πως οι εξαιρέσεις είναι που και που απαραίτητες, μιας και ο εαυτός μας χρειάζεται και το καλόπιασμα και το παραστράτημα. Οπότε, αν είναι να λοξοδρομήσετε τουλάχιστον φροντίστε να αξίζει τον κόπο! Ορίστε μια συνταγή από το Πουέρτο Ρίκο που θα κάνει ολόκληρη την οικογένεια να γλύφει τα δάχτυλά της!

Υλικά

Για 20 surullitos

500ml νερό

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

170g πολέντα ( καλαμποκάλευρο τόσο ψιλό σαν πούδρα) ή καλαμποκάλευρο απλό που θα το χτυπήσετε για αρκετά λεπτά στον επεξεργαστή τροφίμων.

120g τριμμένο κίτρινο τυρί

Ηλιέλαιο για τηγάνισμα

Για τη σάλτσα

3 κουταλιές της σούπας ketchup

1 κουταλιά της σούπας μαγιονέζα

1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη ή ψιλοκομμένη

SurullitosΕκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζετε το νερό να βράσει. Μόλις αρχίσει για τα καλά να βγάζει μπουρμπουλήθρες, το αποσύρετε από την φωτιά και ρίχνετε το αλάτι, την ζάχαρη και την πολέντα.
  2. Το ξαναβάζετε στην φωτιά και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 2-3 λεπτά ακόμα ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει.
  3. Μόλις το μείγμα πήξει αρκετά ώστε να ξεκολλάει από την κατσαρόλα, το αποσύρετε και πάλι από την φωτιά και ρίχνετε μέσα το τυρί.
  4. Ανακατεύετε να ομογενοποιηθεί και το αφήνετε για 5 λεπτά να κρυώσει, ώστε να μπορείτε να το πιάσετε και να το πλάσετε.
  5. Στην συνέχεια, παίρνετε την ποσότητα μιας κουταλιάς της σούπας και πλάθετε μπαλάκια, στα οποία κατόπιν δίνετε μακρόστενο σχήμα (αυτό θα πει finger food!).
  6. Τέλος, σε ένα κατσαρολάκι (χρειάζεστε βαθύ σκεύος και αρκετό λάδι, οπότε το τηγάνι δεν ενδείκνυται) ζεσταίνετε αρκετό λάδι και μόλις κάψει ρίχνετε τα surullitos για να τηγανιστούν. Προσοχή! Μην τα συνωστίζετε στην κατσαρόλα για να μην κολλήσουν. Ανάλογα με το σκεύος 4-6 κάθε φορά είναι υπεραρκετά. Μόλις χρυσίσουν τα βγάζετε, τα τοποθετείτε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει το επιπλέον λάδι και τα σερβίρετε καυτά μαζί με την σάλτσα!

Απολαύστε!