Ψαρονέφρι με μαρμελάδα μύρτιλλο

Ψαρονέφρι με μαρμελάδα μύρτιλλο

Το μυστικό της μαμάς μου!

Η μαμά μου έχει ένα μυστικό και θα το μοιραστώ μαζί σας. Στα κιτάπια της φυλάει συνταγές εντυπωσιακές και νόστιμες, που τις βλέπεις και σου τρέχουν τα σάλια. Στις γιορτές συνήθως τις σέρβιρε στους καλεσμένους δίνοντας την εντύπωση πως είχε περάσει ώρες στην κουζίνα. Ωστόσο, όταν η πόρτα έκλεινε και ο τελευταίος επισκέπτης είχε πάρει τον δρόμο για το σπίτι του, της έλεγα «πότε θα το ξαναφτιάξεις;» κι εκείνη απαντούσε «Την Πέμπτη που θα κατέβω στα μαγαζιά και θα χρειαστεί να φτιάξω κάτι γρήγορο!». Έτσι είναι μέχρι και σήμερα η μαμά μου. Ξέρει να μετατρέπει το δύσκολο σε απλό, ενώ το απλό είναι πάρα πολύ εύκολο για να ασχοληθεί μαζί του!

Για παράδειγμα, έχετε δει αυτά τα Αμερικάνικα Χριστουγεννιάτικα δείπνα με τα τεράστια χοιρινά μπούτια και την cranberry sauce που σιγοψήνονται για ώρες στον φούρνο και τελικά οι μισές νοικοκυρές τα βγάζουν από μέσα στεγνά; Τόσο εντυπωσιακό είναι το ψαρονέφρι με μαρμελάδα μύρτιλλο, μόνο πιο ζουμερό, πιο νόστιμο, πιο εύκολο και λιγότερο χρονοβόρο.

 

Υλικά (για 4 άτομα)

2 ψαρονέφρια

2 πορτοκάλια

3 σκελίδες σκόρδο

1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα

2 κουταλιές της σούπας λάδι +λίγο ακόμα για το τηγάνι

Αλάτι

Πιπέρι

½ βαζάκι μαρμελάδα μύρτιλλο (Τα ΙΚΕΑ έχουν υπέροχη βιολογική)

 

Εκτέλεση

1. Κόβετε το ψαρονέφρι σε ροδέλες των 2 εκατοστών και το μαρινάρετε για 1 ώρα (βέβαια εάν το βάλλετε στο ψυγείο και το ξεχάσετε για μερικές ώρες θα γίνει ακόμα πιο νόστιμο). Η μαρινάδα περιέχει τον χυμό από τα πορτοκάλια, λάδι, σκόρδο, μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι.

2. Μόλις μαριναριστεί, βγάζετε το κρέας και το στεγνώνετε με λίγο χαρτί κουζίνας. Ψαρονέφρι με μαρμελάδα μύρτιλλοΚρατάτε την μαρινάδα στην άκρη.

3. Σε ένα τηγάνι βάζετε ελάχιστο λάδι και θωρακίζετε το κρέας και από τις δύο μεριές. Σβήνετε με την μαρινάδα και το αφήνετε να βράσει για 15 λεπτά.

4. Τέλος, ρίχνετε την μαρμελάδα, συνεχίζετε για 3-4 λεπτά το βράσιμο και το σβήνετε. Το σερβίρετε με ό,τι σας αρέσει περισσότερο. Προσωπικά προτιμώ ρυζάκι και ποικιλία βραστών λαχανικών ή σαλάτα το καλοκαίρι και πουρέ (γλυκο)πατάτας τον χειμώνα.

Ευχαριστώ μαμά!

 

*Όσο κι αν φοβάστε τον συνδυασμό κρέατος μαρμελάδας, σας διαβεβαιώνω πως το αποτέλεσμα είναι γευστικότατο και μέχρι στιγμής κανένας δεν έχει παραπονεθεί για πολύ «γλυκιά γεύση», ούτε έχει σκεφτεί να το απλώσει σε… φρυγανιά.