Σπιτικό spread σοκολάτας

Νοστιμότατη και υγιεινή συνταγή για πάστα σοκολάτας.

Μία πιο υγιεινή εκδοχή των συνταγών που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο

Πολλές συνταγές για σπιτικό spreadσοκολάτας τύπου nutella, που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, μπορεί να είναι γευστικές αλλά είναι, παράλληλα, πολύ παχυντικές και καθόλου υγιεινές. Περιέχουν μεγάλες ποσότητες κρέμας γάλακτος και ζάχαρης ή ζαχαρούχου γάλακτος, ενώ χρησιμοποιούν αποκλειστικά σοκολάτα γάλακτος, εξοστρακίζοντας τα οφέλη που θα έδινε μία σοκολάτα υγείας.

Εάν, λοιπόν, θέλετε να προφυλάξετε τόσο την υγεία όσο και την σιλουέτα του παιδιού σας, προσφέρετέ τους μια εκδοχή πιο ανάλαφρη αλλά το ίδιο (ίσως και περισσότερο-εσείς θα κρίνετε) νόστιμη.

Υλικά (2 βαζάκια των 250ml το καθένα)

  • 200g φουντούκια
  • 400ml γάλα καρύδας ή πλήρες γάλα
  • 60g σκόνη γάλακτος αμυγδάλου ή απλού γάλακτος (ναι, αυτής που δίνατε κάποτε στο μωράκι σας)
  • 3 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 1 πρέζα άνθος αλατιού
  • 170g βιολογική σοκολάτα υγείας
  • 140g βιολογική σοκολάτα γάλακτος

Εκτέλεση

1.Απλώστε τα φουντούκια σε ένα ταψί και ψήστε τα σε φούρνο 180◦Cγια 10-15 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα σκούρο καφέ χρώμα. Μην ξεχνάτε να ανακατεύσετε 2-3 φορές. Βγάλτε τα από τον φούρνο και με μια σπάτουλα απλώστε τα σε μια καθαρή πετσέτα. Κλείστε τα μέσα και αρχίστε να τρίβετε μέχρι να απομακρυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερη φλούδα.

2.Όσο ψήνετε, βάλτε σε μια κατσαρόλα το γάλα, την σκόνη γάλακτος, το μέλι και το αλάτι και αφήστε τα να πάρουν βράση. Αποσύρατε από τη φωτιά.

3.Παράλληλα, λιώστε τα δύο είδη σοκολάτας σε μπεν μαρί.

4.Βάλτε τα φουντούκια σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και λιώστε τα μέχρι να γίνουν σκόνη. Στην συνέχεια ρίξτε μέσα την σοκολάτα και συνεχίστε, σταματώντας τακτικά για να αφαιρέστε το μείγμα από τα τοιχώματα του επεξεργαστή και να το ξαναρίξετε μέσα.

5.Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί, προσθέστε το γάλα και γυρίστε το μερικές φορές ακόμη μέχρι να ανακατευτούν καλά τα υλικά.

6.Ρίξτε το μείγμα σε δύο βαζάκια και τοποθετήστε τα στο ψυγείο μέχρι το spreadνα αποκτήσει την επιθυμητή υφή.

7.Κρατήστε την πάστα εκτός ψυγείου εάν θέλετε να παραμείνει μαλακή, φυλάξτε την στο ψυγείο για να την διατηρήσετε για περισσότερο καιρό. Καλή σας επιτυχία!