Μπαλάκια κινόα με άρωμα πίτσας

Μπαλάκια κινόα με άρωμα πίτσας

Μία γευστική συνταγή, απόλυτα υγιεινή, που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους.

Μπορείτε να απολαύσετε πίτσα χωρίς τύψεις; Φυσικά, εάν την φτιάξετε μόνη σας και μάλιστα στην μορφή που σας προτείνουμε. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε ένα γευστικό γεύμα, φιλικό ακόμα και στα πιο εκλεκτικά παιδιά, ενώ παράλληλα θα απολαύσετε όλα τα οφέλη των συστατικών του, ένα από τα οποία είναι και η κινόα.

Η κινόα είναι ένα από τα πιο πλούσια σε πρωτεΐνες τρόφιμα που μπορείτε να φάτε, ενώ αποτελεί μια πλήρη πρωτεΐνη που περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Ακόμα, περιέχει σχεδόν διπλάσια ποσότητα ινών, από τα περισσότερα άλλα δημητριακά, αλλά και σίδηρο, λυσίνη (απαραίτητη για την ανάπτυξη και επιδιόρθωση των ιστών), μαγνήσιο και μαγγάνιο. Επίσης, η κινόα είναι πλούσια σε ριβοφλαβίνη (Β2), η οποία βελτιώνει το μεταβολισμό της ενέργειας εντός του εγκεφάλου και των μυϊκών κυττάρων και βοηθά στην παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα. Τέλος, η κινόα δεν περιέχει γλουτένη και είναι μια εξαιρετική τροφή για ασθενείς με κοιλιοκάκη ή άτομα που ακολουθούν μια διατροφή χωρίς γλουτένη.

Υλικά

  • 1/2 φλιτζάνι κινόα (πλυμένη)
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1 φλιτζάνι μαγειρεμένα κόκκινα φασόλια
  • 5-10 φρέσκα φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
  • 1/4 του φλιτζανιού ψιλοκομμένο φρέσκο ​​μαϊντανό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μείγμα ιταλικής κουζίνας (εάν δεν έχετε μπορείτε να το δημιουργήσετε αναμειγνύοντας αποξηραμένη μαντζουράνα, βασιλικό, κόκκινη πιπεριά, δεντρολίβανο, ρίγανη, μαϊντανό και θυμάρι)
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (λιγότερο ή και καθόλου εάν τα φασόλια είναι μαγειρεμένα σε αλάτι)
  • 1/3 φλιτζανιού πελτέ ντομάτας
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο σκόρδο

Εκτέλεση

  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα βράζετε το νερό, προσθέστε το κινόα και το μαγειρεύετε για 12 λεπτά ή μέχρι να απορροφηθεί το νερό.
  2. Παράλληλα, προθερμαίνετε τον φούρνο στους 350 βαθμούς και απλώνετε στο ταψί λαδόκολλα.
  3. Μόλις η κινόα είναι έτοιμη (θα πρέπει να έχετε 1 φλιτζάνι βρασμένη κινόα) την μεταφέρετε σε ένα μέτριο μπολ και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά.
  4. Στην συνέχεια ανακατεύετε καλά, χρησιμοποιώντας ένα πηρούνι, πολτοποιώντας τα υλικά μαζί. Δεν σας πειράζει να έχετε μερικά ολόκληρα φασόλια μέσα, αλλά καλό είναι να δουλέψετε καλά το μείγμα εάν θέλετε να μπορείτε αργότερα να το επεξεργαστείτε.  
  5. Τέλος, πλάθουμε το μείγμα σε μπαλάκια μέτριου μεγέθους και τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά, γυρίζοντας τα μπαλάκια μας στα μισά του χρόνου μαγειρέματος. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Συνοδευτικό

Μπορείτε να συνοδεύσετε τα μπαλάκια με ένα dipγιαουρτιού, το οποίο θα φτιάξετε αναμειγνύοντας 1/2 φλιτζάνι γιαούρτι με 1/4 του φλιτζανιού μαγιονέζα και 1/2 κουταλάκι του γλυκού άνηθο, 1/4 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου, 1/4 κουταλάκι του γλυκού κρεμμύδι σε σκόνη, 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

Διατροφική αξία

Κάθε μπαλάκι περιέχει:

  • 25 θερμίδες
  • 1 γραμμάριο φυτικών ινών
  •  1 ½  γραμμάρια πρωτεΐνης
  •  0,5 mg σιδήρου
  • 7 mg ασβεστίου

*Εάν το βουτήξετε στο dipθα έχετε επιπλέον 36 θερμίδες και 3 γραμμάρια λίπους.

Extra Tip: Αυτή είναι η ιδανική συνταγή για να περάσετε δημιουργικό χρόνο στην κουζίνα με το παιδί σας. Αφήστε το να ανακατέψει τα υλικά, να πολτοποιήσει τα φασόλια, να πλάσει τα μπαλάκια. Εάν δοκιμάσει λίγο από το μείγμα, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, εφόσον μπορεί να φαγωθεί και σε αυτήν την μορφή. Ψημένο, βέβαια, είναι πολύ καλύτερο!

Καλή σας όρεξη!