Βούτυρο ξηρών καρπών

Βούτυρο ξηρών καρπών

Φτιάξτε μόνη σας φυστικοβούτυρο και άλλα βούτυρα ξηρών καρπών

Χα! Σας την φέραμε. Αυτή δεν είναι καν πραγματική συνταγή, αφού ούτε ιδιαίτερη τεχνική χρειάζεται, ούτε κατσαρολικά, ούτε καν το μάτι της κουζίνας αναμμένο. Είναι απλά ένας οδηγός για να φτιάξετε πεντανόστιμα spreads από ξηρούς καρπούς, στα οποία μπορείτε να ελέγξετε την γεύση, την ποσότητα ζάχαρης και αλατιού αλλά και να αποφύγετε τα πρόσθετα, τα συντηρητικά και τις τσουχτερές τιμές του supermarket.

Υλικά (για 2 φλιτζάνια)

  • 450 γραμμάρια ξηρών καρπών της επιλογής σας. Μπορείτε να αγοράσετε ό,τι μα ό,τι σας αρέσει. Λαχταριστές επιλογές αποτελούν τα peanuts, τα κάσιους, τα φουντούκια και τα φυστίκια Αιγίνης (προσωπικό αγαπημένο!). Εάν είναι άψητα, καλό είναι να τα ψήσετε στον φούρνο μέχρι να πάρουν χρώμα και να βγάλουν τα έλαιά τους. Φυσικά, κανείς δεν σας απαγορεύει να κάνετε μείξεις και να πειραματιστείτε.

Το μείγμα μπορεί ακόμα να χρειαστεί:

  • Ελαιόλαδο, αφού ανάλογα με τον ξηρό καρπό μπορεί να βγει πολύ σφιχτό και να χρειάζεται αραίωση.
  • Αλάτι, εάν ο ξηρός καρπός είναι ανάλατος και εσείς αγαπάτε την αλμύρα. Προσοχή, όμως! ½ κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι ή αλάτι Ιμαλαΐων είναι υπεραρκετο.
  • Μέλι ή σιρόπι αγάυης. Εντελώς προαιρετικό, σε περίπτωση που θέλετε να ενισχύσετε την γεύση.

Εκτέλεση

1. Βάζουμε στον επεξεργαστή τροφίμων τους ξηρούς καρπούς και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα. Στην αρχή το μείγμα θα είναι σε κομματάκια αλλά, εάν επιμείνουμε, στο τέλος θα πάρουμε ένα παχύρεστο spread. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, μπορούμε σταδιακά να βελτιώσουμε την γεύση και την υφή με ελαιόλαδο, μέλι και αλάτι.

2. Αποθηκεύουμε το μείγμα σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα. Δείτε εδώ πως γίνεται η αποστείρωση και το αεροστεγές κλείσιμο.