7 καλοί τρόποι που ίσως δεν ξέρει!

Καλοί τρόποι

Μπορεί το καμάρι σας να είναι πολύ ευγενικό, αλλά να μην έχει υπόψη του τους παρακάτω 7 must have καλούς τρόπους συμπεριφοράς.

Στα θέματα συμπεριφορά το μικρούλι σας τα καταφέρνει μια χαρά! Λέει «ευχαριστώ» όταν το προσφέρεται κάτι, απαντά «παρακαλώ» όταν κάποιος άλλο το έχει ευχαριστήσει, ζητά άδεια για να μιλήσει και άμα πληγώσει κάποιον απολογείται με ένα ειλικρινές «συγγνώμη». Τώρα, λοιπόν, που έχει εμπεδώσει τα βασικά έχει έρθει η ώρα να περάσει στο επόμενο στάδιο και να γίνει απόλυτα ευγενικό. Ακολουθούν 7 καλοί τρόποι που συνήθως τα παιδιά αγνοούν!


1.Χτυπάμε την πόρτα και περιμένουμε να μας ανοίξουν ή να μας δώσουν την άδεια για να περάσουμε μέσα.

Μη χοροπηδάς στο κρεβάτι2.Δεν συμπεριφερόμαστε σε ξένα σπίτια σαν να μας ανήκουν, που σημαίνει πως δεν χοροπηδάμε στα κρεβάτια, δεν τρέχουμε από δωμάτιο σε δωμάτιο, δεν πετάμε από ‘δω κι από εκεί τα παιχνίδια, δεν ανοίγουμε το ψυγείο, τα ντουλάπια κτλ.

3.Ζητάμε άδεια πριν καταναλώσουμε κάτι που δεν μας έχει προσφερθεί.

4.Προσφερόμαστε να βοηθήσουμε τη μαμά, τον μπαμπά ή τον οικοδεσπότη να στρώσει το τραπέζι, να μεταφέρει τα πιάτα, να σερβίρει , να μαζέψει κ.ο.κ.

5.Περιμένουμε να κάτσουν όλοι στο τραπέζι πριν ξεκινήσουμε να τρώμε και περιμένουμε να τελειώσει το γεύμα ή να πάρουμε άδεια για να σηκωθούμε.

6.Δοκιμάζουμε το φαγητό που μας έχει σερβιριστεί. Πιο συγκεκριμένα, τρώμε μια μπουκιά από το καθετί που περιέχει το πιάτο μας, χωρίς να κατεβάζουμε μούτρα και να κάνουμε φωναχτά σχόλια, τύπου «απαίσιο», «αηδία» κτλ. Εάν δεν μας αρέσει επιλέγουμε να φάμε κάτι από τα υπόλοιπα που μας προσφέρονται.

 

Extra Tip: Καλό θα ήταν οι γονείς να εξασφαλίσουν πως το παιδί δεν θα προσβάλλει τον οικοδεσπότη στο σπίτι που είναι καλεσμένο. Έτσι όλοι οι καλοί τρόποι και, κυρίως, ο παραπάνω θα πρέπει να προβάρονται καθημερινά. Μη ζητάτε ποτέ από το άτομο που σας έχει καλέσει ειδικό φαί για το μικρό σας και να επισημαίνετε μόνο όσα δεν μπορεί να φάει λόγω αλλεργίας.

 

7.Κρατάμε θετική στάση απέναντι στα δώρα που λαμβάνουμε. Ακόμα κι αν το δώρο που μας έχουν κάνει δεν μας αρέσει, το έχουμε ήδη ή θέλαμε κάτι άλλο το ευγενικό είναι να πούμε «ευχαριστώ» και να χαμογελάσουμε. Αυτό που μετράει είναι η κίνηση. Εάν μας ρωτήσουν αν μας αρέσει, δεν λέμε ψέματα αλλά επικεντρωνόμαστε σε κάτι καλό, όπως «είναι το αγαπημένο μου χρώμα», «μου αρέσουν πολύ τα δελφίνια» κτλ.

 

Δείτε ακόμα: «Καλοί τρόποι συμπεριφοράς»- 25 καλοί τρόποι που τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν.