Αδράξτε τις στιγμές!

Ποιοτικός οικογενειακός χρόνος

Πάρτε ιδέες για το πώς να περάσετε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας

Οι περισσότεροι γονείς είναι συνηθισμένο να κοιτάζουν τα παιδιά τους και με νοσταλγία να λένε «πότε πέρασαν τόσα χρόνια…». Και παρόλο που μια ημέρα με ένα νήπιο μπορεί να σας φαίνεται ατελείωτη, στη συνέχεια συνειδητοποιείτε ότι κυλάει τόσο γρήγορα, όπως αντίστοιχα οι μήνες και τα χρόνια. Τα παιδιά, όπως και εσείς αντίστοιχα ως γονείς, έχετε ανάγκη να περνάτε ποιοτικό χρόνο μεταξύ σας, να μιλάτε, να επικοινωνείτε, να γνωρίζετε ο ένας τον άλλον και αντίστοιχα μέσα από τη σχέση να γνωρίζετε και τους εαυτούς σας. Φτάνει να ανακαλύψετε κάποιους τρόπους για να αδράξετε τις στιγμές. Πάρτε μερικές ιδέες και εμπλουτίστε τις με τις δικές σας ανάλογα με τις συνήθειές σας, τον τόπο κατοικίας σας και το τι αρέσει στο μικρό σας.


Με ευλάβεια. Όταν είστε πνιγμένοι στις υποχρεώσεις, είναι εύκολο να αφήσετε τη φροντίδα των παιδιών σας τον αυτόματο πιλότο. Αλλά αν το μυαλό σας είναι οπουδήποτε αλλού εκτός από τις στιγμές που περνάτε μαζί τους, τότε θα έχετε χάσει το μεγαλύτερο μέρος από την παιδική ηλικία των μικρών σας. Εναλλακτικά δοκιμάστε να είστε προσηλωμένοι κάθε στιγμή, να εξασκηθείτε σε αυτό και να εστιάσετε στο να βλέπετε, να ακούτε και να καταλαβαίνετε τα παιδιά σας, εντυπωσιασμένοι από αυτά τα πλασματάκια που γεμάτα ζωντάνια μαθαίνουν τον κόσμο γύρω τους.
Βόλτα πριν από τον ύπνο. Μια τεχνική για να ηρεμήσετε το μικρό σας πριν από τον ύπνο εξασφαλίζοντας χρόνο μαζί του, είναι να πάτε μια μικρή βολτίτσα στη γειτονιά. Θα δώσει το μικρό σας τη δυνατότητα να χαλαρώσει αλλά και την ευκαιρία και στους δυο σας να περάσετε μαζί χρόνο, τον οποίο πιθανότατα στο σπίτι να τον είχατε σπαταλήσει μπροστά στην τηλεόραση. Το μυστικό για αυτές τις βόλτες είναι να έχετε ετοιμάσει το μικρό σας ήδη για ύπνο, να έχει φορέσει τις πιτζάμες του και να έχει πλύνει τα δόντια του. Στη συνέχεια βάλτε το στο καρότσι του ή στο ποδήλατό του ή απλά πιάστε το από το χέρι και κάνετε ένα μικρό περίπατο στη γειτονιά.

Νυχτερινή βόλτα με το παιδί

Δείπνο με θέμα! Το μικρό σας θα είναι πολύ πιο πρόθυμο και θα το βρει πολύ πιο ενδιαφέρον να καθίσει στο τραπέζι αν το δείπνο έχει ένα θέμα. Μπορείτε να κάνετε βραδιά πίτσας ή μακαρονάδας, βραδιά κρέπας ή πατάτας, να παραθέσετε ένα δείπνο για γοργόνες ή ένα γεύμα για εξερευνητές σαφάρι.. Δοκιμάστε, επίσης, γεύσεις από διεθνή κουζίνα ή, απλά, κάντε ένα πικ νικ στο κρεβάτι με finger food. Τα παιδιά όταν περνάνε καλά και κάτι τους εξάπτει τη φαντασία, είναι πιο πρόθυμα να μιλήσουν και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους. Είναι επίσης μια ευκαιρία για να σας βοηθήσει το μικρό σας στην προετοιμασία του δείπνου, όπως να πλένει τα λαχανικά ή να μεταφέρει τα πιάτα και τα μαχαιροπήρουνα. Εκμεταλλευτείτε αυτόν τον χρόνο για να το ακούσετε να μιλάει για τα νέα του σχολείου ή για ότι το απασχολεί. Μην ξεχάσετε να προετοιμάζετε από το πρωί το μικρό σας ότι το ίδιο βράδυ θα έχετε δείπνο με ειδικό θέμα, έτσι ώστε να ανυπομονεί για αυτό όλη την ημέρα.

Φτιάξτε το μαζί! Αν πρόκειται να κάνετε μια εργασία στο σπίτι ή να επισκευάσετε κάτι που έχει χαλάσει, μην χάσετε την ευκαιρία να πάρετε μαζί σας και έναν λιλιπούτειο βοηθό. Από τη μια θα μάθετε στο μικρό σας τα βασικά για το πώς κατασκευάζονται και διορθώνονται κάποια πράγματα, από την άλλη θα περάσετε επιπλέον χρόνο με το μικρό σας κάνοντας μια ασχολία κοινή και δημιουργική.

Αντί για αυτοκίνητο, περπάτημα. Οι στιγμές που χάνετε αν πάτε το μικρό σας με αυτοκίνητο στο σπίτι των φίλων του είναι πολύτιμες και χάνονται στο όνομα της διευκόλυνσης, ειδικά αν πρόκειται για κοντινές αποστάσεις. Την επόμενη φορά αντί να πάτε με το αυτοκίνητο το παιδί σας στους φίλους, στο μάθημα ή στο γυμναστήριο, επιλέξτε να πάτε με τα πόδια. Είναι μια ακόμα ευκαιρία για συζήτηση. Μιλήστε για το μέρος που πηγαίνετε, για το τι σκέφτεστε, τι βλέπετε στο δρόμο, τι γίνεται στο σχολείο. Κρατηθείτε από το χέρι, αν το βλαστάρι σας είναι σε ηλικία που δεν έχει πρόβλημα. Αν πάλι πηγαίνετε το μικρό σας σε μάθημα που διαρκεί λίγη ώρα, προτιμήστε να κάτσετε κάπου για καφέ για να το περιμένετε, να το συνδυάσετε με άλλες δουλειές που έχετε κοντά έτσι ώστε να κάνετε πάλι τη διαδρομή προς το σπίτι με τα πόδια.

Οικογενειακά παιχνίδια

Παίξτε με τα παιχνίδια τους. Αν αποφασίσετε να αγοράσετε βιντεοπαιχνίδια για το παιδί σας, τότε καλό θα ήταν να μάθετε πώς παίζονται. Καταρχήν δεν χρειάζεται να τα αφήνετε να κερδίζουν μιας και θα είναι πολύ πιο ικανά από εσάς. Επιλέξτε ανάμεσα σε διάφορα είδη ανάλογα και με τις προτιμήσεις σας. Τα παιχνίδια επιτραπέζιο τένις ή σκι ίσως σας φανούν καλύτερα από τα βιντεοπαιχνίδια ρόλων. Ωστόσο, μην παρασυρθείτε! Πρέπει να θέτετε χρονικά όρια για αυτά τα παιχνίδια, για να μεταβαίνετε από την εικονική πραγματικότητα στην πραγματικότητα.

Βραδιές με παγωτό ή ποπκορν. Καθιερώστε βραδιές ειδικής περιποίησης. Τα ζεστά καλοκαιρινά βράδια σερβίρετε παγωτό καθώς βλέπετε όλοι μαζί μια ταινία ή απλά κάθεστε στο μπαλκόνι του σπιτιού. Φυσικά μην το παρακάνετε με το παγωτό. Την ίδια δουλειά κάνει και ένα γιαούρτι με φρούτα ή περιποιημένα smoothies. Το θέμα δεν είναι ακριβώς το φαγητό αλλά η ειδική προετοιμασία, η παρέα, η καλή διάθεση και το πώς το μικρό σας θα συνδυάσει τις γεύσεις του γλυκίσματος ή του γεύματος με τις ιδιαίτερες βραδιές, τα αστεία και τις συζητήσεις σας και το χρόνο που πέρασε μαζί σας, δημιουργώντας έτσι αναμνήσεις. Αν καταφέρετε να εμπλουτίσετε τις στιγμές με τα αγγελούδια σας, τότε όχι μόνο θα είστε υπέροχοι γονείς αλλά θα διδάξετε και στο μικρό σας πώς να είναι σωστός ενήλικας και σωστός γονιός με τη σειρά του.