Ποιες είναι οι επιπτώσεις της υπερβολικής ανησυχίας και του άγχους των γονιών
Αγχώνεστε και ανησυχείτε καθημερινά για το παραμικρό: από το αν έφαγε αρκετά μέχρι αν κοιμήθηκε στην ώρα του και από το αν θα τα καταφέρει στο σχολείο μέχρι αν θα χτυπήσει όταν τρέχει. Το άγχος όμως δεν έχει επιπτώσεις μόνο στην ψυχική σας υγεία και την καθημερινότητά σας αλλά και στα ίδια σας τα παιδιά, καθώς οι ανησυχίες σας παρόλο που εμφανίζονται επειδή επιθυμείτε το καλύτερο για αυτά, στην πραγματικότητα τους προκαλούν περισσότερο κακό παρά καλό. Ας δούμε τους λόγους που πρέπει να χαλαρώσετε από σήμερα κιόλας!
Σπαταλάτε ενέργεια. Το άγχος για πιθανούς κινδύνους ή δυσκολίες «ρουφάει» την ενέργειά σας με ελάχιστα θετικό αποτέλεσμα. Και σαν να μην έφτανε αυτό οι διαρκείς αγχώδεις σκέψεις για ενδεχόμενους κινδύνους μπορούν τελικά να μειώσουν την ψυχική ενέργεια που απαιτείται όταν προκύψει ένας πραγματικός κίνδυνος ή κάποιο πρόβλημα.
Αυξάνει τα ψέματα. Τα παιδιά έχουν την ικανότητα να κατανοούν τα συναισθήματα των γονιών τους ακόμα και αν εκείνοι δεν τα εκφράζουν ανοιχτά. Αν λοιπόν ανησυχείτε διαρκώς για οτιδήποτε κάνουν, είναι πιθανό να σας κρύβουν πράγματα σε περίπτωση που αντιληφθούν ότι η ανησυχία και το άγχος σας επιδεινώνονται όταν σας λένε την αλήθεια για τις επιθυμίες και τις εμπειρίες τους.
Προκαλεί αυξημένες ευθύνες στο παιδί.Ποιος γονιός δεν θα ήθελε το παιδί του να περάσει μια υπέροχη παιδική ηλικία χωρίς έγνοιες; Κι όμως αν εσείς ανησυχείτε ή αγχώνεστε υπερβολικά το παιδί σας θα αναλάβει έναν ρόλο με ευθύνες που δεν του αντιστοιχούν. Πιθανόν να αγχώνεται ή να προβληματίζεται και εκείνο με τη σειρά του για την κατάστασή σας και να προσπαθήσει να σας φροντίσει για να σας καθησυχάσει. Το αποτέλεσμα είναι να μην καταφέρει τελικά να απολαύσει στο μέγιστο βαθμό την ξεγνοιασιά της ηλικίας του.
Σας απορροφά.Οι υπερβολικές ανησυχίες και οι αγχώδεις σκέψεις ενός γονιού για πράγματα που πρέπει να κάνει ή για φόβους που έχει σχετικά με τα παιδιά του μπορεί να τον απορροφήσουν σε τέτοιο βαθμό ώστε να χάσει τελικά την πραγματική επαφή με το παιδί του, με τα συναισθήματά του και τις ανάγκες του.
Είναι μεταδοτικό. Τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει με γονείς που αγχώνονται ή ανησυχούν υπερβολικά είναι πιο επιρρεπή σε διαταραχές άγχους ή είναι πιο πιθανό να ακολουθήσουν το ίδιο μοντέλο συμπεριφοράς στο μέλλον.