Μυστικά για φιλικά παιδιά

Το πιο φιλικό παιδί; Το δικό σας!

Η κοινωνικότητα βοηθά τα παιδιά να μεγαλώσουν ξεχειλίζοντας αυτοπεποίθηση. Δείτε πώς μπορείτε να βοηθήσετε το δικό σας να γίνει super-φιλικό.

Όλοι επιθυμούμε να είμαστε αρεστοί στους γύρω μας. Μάλιστα, όση περισσότερη προσοχή μας δίνουν τόσο περισσότερο αυξάνει η αυτοπεποίθησή μας. Ωστόσο, το να εκπέμπει κάποιος θετική ενέργεια πηγάζει κυρίως από το πόσο ο ίδιος εκτιμά τον εαυτό του και πόσο αποδεκτός ένιωθε στην παιδική του ηλικία.

Κατά συνέπεια, ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να δώσετε μια ώθηση στην κοινωνικότητα του παιδιού σας, ώστε αργότερα να το κάνετε τον φίλο που όλοι θέλουν να έχουν. Μην ξεχνάτε πως εσείς είστε οι πρώτοι σύντροφοί του στο παιχνίδι, εσείς είστε οι πρώτοι που γελάσατε με τα αστεία του και συμμετείχατε στις πρώτες του προσπάθειες για συζήτηση. Δώστε του το κουράγιο και την επιβεβαίωση που χρειάζεται για να επιτύχει στις σχέσεις με τους γύρω του. Άλλωστε, η φιλικότητα οδηγεί σε μια επιτυχημένη κοινωνική ζωή και εσείς δεν θέλετε να του στερήσετε κάτι τέτοιο!

Δώστε του πολλές ευκαιρίες για παιχνίδι

Το να παράσχετε στο παιδί σας πολλές ευκαιρίες για παιχνίδι δεν σημαίνει απαραιτήτως να βγαίνετε από το σπίτι και να πηγαίνετε σε παιδικές χαρές και παιδότοπους, παρότι περιστασιακά και κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο. Αντίθετα, μπορείτε να καλείτε σπίτι σας τους φίλους σας με τα παιδιά τους. Εάν, βέβαια, δεν έχετε φίλους με παιδιά, ποτέ δεν είναι αργά για μια καινούργια γνωριμία, η οποία θα ανανεώσει και εσάς αλλά και θα βοηθήσει το παιδί σας. Μια γειτόνισσα, μια παλιά συμμαθήτρια ή κάποια που θα γνωρίσετε τυχαία στο μαγαζάκι της γειτονιάς ή σε ένα παιχνιδάδικο είναι κάποιες από τις επιλογές.

Αφήστε τα παιδιά σας να παίξουν, αφού πρώτα τα έχετε προμηθεύσει με πολλά παιχνίδια, όπως κηρομπογιές, lego, αυτοκινητάκια, αποκριάτικες στολές κ.α. Φροντίστε μόνο τα εν λόγω παιχνίδια να εξάπτουν την φαντασία και να γίνονται υλικά για να εφεύρουν μόνα τους ένα παιχνίδι. Αυτό σημαίνει πως τα βιντεοπαιχνίδια καλό θα ήταν να βγουν εκτός μενού.

Εάν κατά την διάρκεια του παιχνιδιού διαπιστώσετε πως μαλώνουν για κάποιο παιχνίδι, καλό θα ήταν να μην επέμβετε, παρά μόνο για να επισημάνετε το πρόβλημα. Είναι σημαντικό να τα ενθαρρύνετε να λύσουν μόνα τους τις διαφορές τους. Μεσολαβήστε μόνο στην περίπτωση που κάποιο από τα παιδιά κινδυνέψει.

Δείξτε τρυφερότητα

Δίνοντας στο παιδάκι σας πολλές αγκαλιές, φιλιά και επιβεβαιώσεις το βοηθάτε να κατανοήσει πως το αγαπάτε ακόμα και όταν κάνει λάθη. Τα νήπια που χαίρουν της προσοχής των γονιών τους είναι πιο ανοιχτά και τρυφερά στους γύρω τους, επειδή η γνώση πως αγαπιούνται κάνει ευκολότερο να μοιράζονται κομμάτια του εαυτού τους με τους άλλους.

Εάν είστε πολύ απασχολημένοι και το μικρούλι σας ζητάει κάτι «εδώ και τώρα», κοιτάξτε το στα μάτια και πείτε του πως θα το βοηθήσετε μόλις τελειώσετε με αυτό που ήδη κάνετε. Να θυμάστε πως εάν συνεχώς το αγνοείται όταν αναζητά την προσοχή σας θα λάβει το μήνυμα πως δεν είναι αρκετά σημαντικό για τον χρόνο σας και ακούσια θα περάσει την αίσθηση αυτή και στους γύρω του.

Ενθαρρύνατε τους καλούς τρόπους

Βλέποντάς το να πετάει το φαγητό του στο πάτωμα ή στον τοίχο φωνάζοντας «Δεν το θέλω αυτό» είναι πιθανό να νιώθετε πως το να μάθετε τρόπους στο παιδί σας είναι χαμένος κόπος. Ωστόσο, λίγη επιπλέον προσπάθεια τώρα που είναι ακόμα νωρίς θα σας επιβραβεύσει αργότερα.

Φυσικά, θα υπάρχουν μέρες που θα αρνείται να λέει «καλημέρα» σε έναν γείτονα ή θα ξεχνά να λέει «ευχαριστώ» για ένα νέο παιχνίδι αλλά μην ανησυχείτε και πολύ. Συνεχίστε να διδάσκετε και να ενθαρρύνετε καλούς τρόπους, εξασκήστε τους μαζί του, επαινείτε την σωστή συμπεριφορά και μιλάτε του πάντα με σεβασμό. Με τον τρόπο αυτό θα μάθει να συμπεριφέρεται και στους γύρω του με τον ίδιο τρόπο!

Διαβάστε επίσης: 25 καλοί τρόποι συμπεριφοράς που τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν.

Δώστε το καλό παράδειγμα

Δεν είναι δυνατόν να μετατρέψετε ένα ντροπαλό νήπιο στην ψυχή της παρέας, αλλά ακόμα και τα πιο ακοινώνητα παιδιά μπορούν να γίνουν λίγο πιο εξωστρεφή. Επιταχύνατε την διαδικασία δίνοντας το καλό παράδειγμα. Συμπεριφερθείτε πιο χαρωπά, μιλήστε ευγενικά, συζητήστε με όρεξη και χαμογελάστε περισσότερο.

Να είστε σίγουροι πως το μικρούλι σας θα σας μιμηθεί- άλλωστε, εσείς είστε τα άτομα που θαυμάζει στον κόσμο περισσότερο. Ωστόσο, να είστε υπομονετικοί! Ακόμα και τα πιο φιλικά παιδιά μπορεί να κρυφτούν πίσω από την φούστα της μαμάς τους μόλις δουν έναν ξένο ή να ταλαντευτούν όταν έρθει η ώρα να μοιραστούν ένα παιχνίδι.