Μεγαλώστε ένα γενναιόδωρο παιδί

Γεναιοδωρία

Θεμέλιο της γενναιοδωρίας είναι να μάθει το παιδί να μοιράζεται, πράγμα το οποίο είναι αρκετά δύσκολο. Υπάρχουν, ωστόσο, τρόποι για να το διδάξετε.

Τα παιδιά μικρής ηλικίας εστιάζουν στο τι θα τους κοστίσει να μοιραστούν κάτι. Αλλά επειδή η αποδοχή των φίλων τους είναι εξίσου σημαντική, αρχίζουν σιγά σιγά να κατανοούν τα πλεονεκτήματα της γενναιοδωρίας σε ό,τι αφορά την απόκτηση και διατήρηση των φίλων.

Επίσης μαθαίνουν ότι η γενναιοδωρία είναι κάτι περισσότερο από το να μοιράζονται παιχνίδια. Ακόμα και χωρίς την παρακίνηση των γονέων, αρχίζουν να συνειδητοποιούν πώς αισθάνονται οι άλλοι -τουλάχιστον κάποιες φορές- και μπορούν να μάθουν ότι περιλαμβάνει και τη βοήθεια προς αυτούς που έχουν ανάγκη. Τι μπορείτε να κάνετε για να μάθετε το μικρό σας να είναι γενναιόδωρο; Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές!

  • Να επιδείξετε γενναιοδωρία.Το μικρό σας είναι φυσικό να αντιγράψει τη συμπεριφορά σας καθώς αποτελείτε παράδειγμα για αυτό. Οπότε αν εσείς ως γονείς είστε γενναιόδωροι με τους φίλους σας και τους συγγενείς σας, το μωρό σας θα μάθει από νωρίς να μοιράζεται.
  • Συζητήστε μαζί του τις ανάγκεςτων άλλων ανθρώπων.Προσπαθείτε να κοινωνικοποιήσετε το μικρό σας ώστε να δει έναν κόσμο πολύ μεγαλύτερο από τον εαυτό του. Ξεκινήστε κάνοντάς το να σκέφτεται τους φίλους και τους συγγενείς του.
  • Δείξτε ότι απορρίπτετε τον εγωισμό. Οι παραινέσεις σας θα διδάξουν στο μικρό σας τη στάση που πρέπει να κρατήσει. Για παράδειγμα μπορείτε να πείτε «Δεν μου άρεσε που κράτησες όλα τα στρατιωτάκια για τον εαυτό σου» ή «Στην οικογένειά μας μοιραζόμαστε. Δώσε και στον αδερφό σου κάποια». Προσπαθήστε, ωστόσο, να μην το τιμωρήσετε. Η γενναιοδωρία δεν είναι μια επιβεβλημένη στάση ζωής αλλά μία πηγαία ανάγκη να μοιραστούμε και να προσφέρουμε!
  • Επαινέστε την διάθεση του να μοιραστείΕπαινείτε το.Όταν το μικρό σας μοιράζεται, πείτε του πόσο χαρούμενους σας κάνει. Θα είναι ικανοποιημένο που σας ευχαρίστησε και έτσι η γενναιόδωρη συμπεριφορά θα του βγαίνει πολύ φυσικά.
  • Αφήστε το μικρό σας να μάθει απότους φίλους του.Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μάθει το μικρό σας να μοιράζεται είναι από τους ίδιους του τους φίλους. Φροντίστε να μην επεμβαίνετε στις διαμάχες για ταπαιχνίδια. Τα παιδιά μαθαίνουν πώς να συμβιβάζονται όταν συνειδητοποιούν ότι η εγωιστική συμπεριφορά θα τα αφήσει μόνα τους.
  • Διαχωρίστε τα παιχνίδια.Δεν είναι εύκολο κάποιος να μοιράζεται τα πάντα. Αν το επισκέπτονται οι φίλοι του επιλέξτε ποια παιχνίδια θα είναι για όλους και ποια έχουν περιορισμένη χρήση από τους άλλους.

Δείτε περισσότερα σχετικά με τα ραντεβού για παιχνίδι εδώ.

  • Κοινωνική αλληλεγγύη.Σε κοινωνικό επίπεδο, μπορείτε να δείξετε στο μικρό σας με τις ίδιες σας τις πράξεις ότι είναι σημαντικό να δίνουμε πράγματα σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Μια επίσκεψη στην ενορία για να δώσετε τρόφιμα και παλιά ρούχα στους αστέγους, μια φιλανθρωπική κίνηση αρκετά απλή, όπως αγορά φακέλων αλληλογραφίας ή τετραδίων από κάποιο περίπτερο της Unicefή άλλης οργάνωσης, η υιοθέτηση ενός παιδιού από την ActionAidκτλ., θα δώσουν στο παιδί να κατανοήσει την αξία της προσφοράς.
  • Αναζητήστε τους λόγους που δεν είναι γενναιόδωρο.Αν το είναι γενναιόδωρο αποτελεί μεγάλη δυσκολία για το μικρό σας, εξετάστε τις υπόλοιπες πλευρές της ζωής του. Μήπως μετακομίσατε πρόσφατα; Είναι ο αγαπημένος του φίλος μακριά ή πέθανε το αγαπημένο του κατοικίδιο; Καμιά φορά ένα νήπιο μπορεί να αντιδρά σε κάποιες καταστάσεις με το να εξαρτάται περισσότερο από την ιδιοκτησία του, δηλαδή τα παιχνίδια του, ή με το να επιδεικνύει εγωιστική συμπεριφορά.

    Περισσότερες συμβουλές σχετικά με το πως θα μάθει να μοιράζεται τα πράγματά του με τους άλλους θα βρείτε πατώντας εδώ.

  •