Η αγάπη σας μοιράζεται στα δύο…

Η αγάπη σας μοιράζεται στα δύο…

…και καμιά φορά στα τρία, στα τέσσερα, στα πέντε! Γι’ αυτό πρέπει να βρείτε τρόπους ώστε κανένα παιδί σας να μην μένει παραπονεμένο.

Αν το ένα σας παιδί διακρίνεται σε κάποια δραστηριότητα ή ασχολία (π.χ. μουσική ή άθλημα) ή αν παρουσιάζει προβλήματα συμπεριφοράς ή υγείας και απαιτεί πραπάνω φροντίδα, είναι πιθανό να δημιουργηθούν θέματα ανταγωνισμού ανάμεσα στα αδέρφια ή το ένα από τα δύο να νιώθει παραμελημένο. Πώς θα βεβαιωθείτε ότι όλα τα μέλη της οικογένειας λαμβάνουν την αγάπη και τη φροντίδα που έχουν ανάγκη;

Εστιάστε στα θετικά. Αν το ένα από τα δύο σας παιδιά προκειμένου να τραβήξει την προσοχή σας, συμπεριφέρεται άσχημα ή παράξενα, προσπαθήστε να αντιδράτε στην άσχημη συμπεριφορά με ουδέτερο τρόπο. Εστιάστε στο τι κάνει καλά και επιβραβεύστε το για αυτό ενθαρρύνοντας έτσι τους καλούς τρόπους.

Χρόνος μόνο για τους δυο σας. Για να δείξετε στο παιδί σας ότι είναι σημαντικό φροντίστε να περνάτε χρόνο μαζί του. Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία τι κάνετε αρκεί να είστε οι δυο σας, ακόμα και αν αυτό διαρκέσει μόνο μια ώρα την εβδομάδα.

Δώστε αξία στο κάθε παιδί. Αποφύγετε να κάνετε συγκρίσεις γιατί αν το ένα σας παιδί θεωρεί πως το αδερφάκι του είναι καλύτερο σε όλα, θα νιώθει πως το ίδιο έχει σε όλα άσχημες επιδόσεις. Κάθε παιδί έχει τις δικές του δυνατότητες και για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή του, τονίστε τα θετικά του στοιχεία και τα ταλέντα του.  

Επιτρέψτε να ανακαλύψει τα δικά του ενδιαφέροντα. Ενθαρρύνετε το μικρό σας να καλλιεργήσει τα δικά του ταλέντα και να αναπτύξει τα ενδιαφέροντά του, έτσι ώστε να αισθάνεται ότι είναι μοναδικό. Ακόμα και αν δεν έχει κάποιο χόμπι, ανακαλύψτε μαζί κάτι που το ευχαριστεί και προτεινετέ του κάποια σχετική ασχολία.

Φροντίστε να είστε ειλικρινείς. Ακόμα και αν δεν μπορείτε να αφιερώσετε τον ίδιο χρόνο και στα δύο παιδιά τόσο εσείς όσο και ο σύντροφός σας, μη διστάσετε να μιλήσετε με ειλικρίνεια στα παιδιά σας για αυτό. Εξηγήστε, για παράδειγμα, στο μικρό σας που διαμαρτύρεται ότι δεν του αφιερώνετε χρόνο, για ποιο λόγο γίνεται αυτό και ότι καταλαβαίνετε ότι το ενοχλεί. Με αυτον τον τρόπο το παιδί σας θα νιώσει ότι το ακούτε και το καταλαβαίνετε. Αν πρόκειται για κάτι σοβαρό, όπως π.χ. θέμα υγείας, και για αυτό πρέπει να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο στο ένα από τα δύο παιδιά σας, εξηγήστε στο άλλο τι συμβαίνει. Τα παιδιά πολλές φορές φοβούνται αυτό που δεν γνωρίζουν και αυτό που φαντάζονται είναι συνήθως χειρότερο από αυτό που ισχύει στην πραγματικότητα.

 Βάζει ξανά το δάχτυλο στο στόμα

Ενδείξεις που φανερώνουν ότι το παιδί σας νιώθει παραμελημένο

  • Επιστρέφει σε συνήθειες που έχει κόψει από καιρό, όπως να πιπιλάει το δάχτυλό του.
  • Ξαφνικά βιώνει άγχος αποχωρισμού, ακόμα και αν συνήθως νιώθει άνετα όταν φεύγει μακριά σας.
  • Ενώ το μικρό σας έχει γενικά καλή συμπεριφορά, ξαφνικά καταφεύγει σε ξεσπάσματα θυμού, είναι ανυπάκουο και γενικά έχει άσχημη συμπεριφορά.
  • Φαίνεται λυπημένο και αρνείται να συμμετέχει ή να λάβει μέρος σε μια αγαπημένη του δραστηριότητα ή χόμπι.