Συνταγή επιτυχίας για νέους μπαμπάδες

Συνταγή επιτυχίας για νέους μπαμπάδες

Οδηγός «επιβίωσης» για νέους μπαμπάδες τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό

Περάσατε 9 μήνες εγκυμοσύνης στηρίζοντας και βοηθώντας τη σύντροφό σας. Τα δύσκολα όμως τώρα ξεκινούν, καθώς τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό η μητέρα χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε στη στήριξή σας. Για να διευκολύνετε τη μετάβαση στη νέα πραγματικότητα, με το μωράκι σας πλέον στο σπίτι, ακολουθήστε πέντε πολύτιμες συμβουλές.

Οπλιστείτε με δύναμη και υπομονή. Κανείς δεν υποβαθμίζει τα έντονα συναισθήματά σας ή την κούραση σας. Αλλά την περίοδο μετά τον τοκετό η σύντροφός σας έχει ανάγκη να σταθείτε δυνατοί, λογικοί και πάνω από όλα να έχετε υπομονή για να τη βοηθήσετε να διαχειριστεί συναισθηματικά και ψυχολογικά τη μεταβατική περίοδο. Προσφέρετε, λοιπόν, όπου μπορείτε τη βοήθειά σας.

Αντιδράτε λογικά.Εξαιτίας του άγχους, της απώλειας ύπνου και των ορμονικών αλλαγών οι πρώτοι μήνες ενδέχεται να είναι δύσκολοι για την σύντροφό σας και γι’ αυτό να εκφράζετε με νεύρα ή απότομη συμπεριφορά. Φροντίστε να διαχειριστείτε μια τέτοια κατάσταση, χωρίς να αντιδράτε συναισθηματικά, για να αποφύγετε τις διαμάχες.Μια απλή χειρονομία (όπως ένα απλό σήκωμα του χεριού που θα σημαίνει time-out) ή η αποστασιοποίηση όταν τα πράγματα ξεφεύγουν από τον έλεγχο με την υπόσχεση ότι θα συζητήσετε ήρεμα είναι βοηθητικά.

Μην διαμαρτύρεστε.Είναι κουρασμένη και άλλο τόσο είστε και εσείς. Ωστόσο εδώ δεν πρόκειται για διαγωνισμό: ποιος είναι πιο κουρασμένος ή πιο πιεσμένος. Ενθαρρύνετε τη σύντροφό σαςκοιμάται όσο πιο συχνά μπορεί και φυσικά το ίδιο προσπαθήστε να κάνετε και εσείς!

Βοηθήστε στον θηλασμό.Μην θεωρείτε ότι δεν μπορείτε να βοηθήσετε πουθενά αν η σύντροφός σας θηλάζει. Μπορείτε να της φέρνετε κοντά της πράγματα που χρειάζεται ή να βοηθάτε στη φροντίδα του μωρού, όπως π.χ. να του αλλάζετε πάνα, να το ταΐζετε με μπιμπερό με γάλα που η μητέρα θα έχει εξάγει με θήλαστρο, να το βάζετε για ύπνο μετά το τάισμα κτλ. Η συμμετοχή σας στο θηλασμό – έστω και αν είναι περιφερειακή – είναι έμπρακτη υποστήριξη στην σύντροφό σας και μια ευκαιρία να περάσετε ποιοτικό χρόνο με το μωράκι σας.

Διαβάστε όλους τους τρόπους για να βοηθήσετε στον θηλασμό εδώ.

Συμμετέχετε όσο μπορείτε.Όταν επιστρέφετε από τη δουλειά, προετοιμαστείτε για να μοιραστείτε το βάρος της φροντίδας και του μωρού αλλά και του σπιτιού. Η σύντροφός σας χρειάζεται ένα διάλειμμα, ακόμα και για να κάνει ένα μπάνιο ή για να χαλαρώσει. Αν δεν ξέρετε τι να κάνετε, απλά ρωτήστε. Ακόμα και κάτι απλό, π.χ. να βάλετε ένα πλυντήριο κάνει τη διαφορά.